8.6.17

Οι ΗΠΑ δίνουν λύση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές πιέζοντας ασφυκτικά το Βερολίνο

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την συμβιβαστική πρόταση των δανειστών, στο πλαίσιο αυτού που είχε περιγράψει πριν λίγο καιρό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η οποία συμποσούται σε δήλωση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους "εδώ και τώρα", σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έστω και χωρίς δάνειο και αναμονή για την είσοδο στο QE αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα καταγράφεται στο παρασκήνιο έντονη πίση από ΗΠΑ προς Βερολίνο να "κλείσει" η υπόθεση  του χρέους για να συμμετάσχει το ΔΝΤ. Η στήριξη από την Ουάσιγκτον στην παρούσα φάση είναι εντυπωσιακή και καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα.
Η προειδοποίηση του ΔΝΤ προς το Βερολίνο ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει διατυπώθηκε με σαφήνεια στην δήλωση της επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπου διακήρυξε την μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους!
Το όλο σκηνικό έχει άμεση σχέση με την απόφαση του Ν.Τραμπ να πιέσει πλέον προς το Βερολίνο για να μην "σπάσει" η Ελλάδα σε μία συγκυρία που η αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Βασικά είναι σχέσεις αντιπαλότητας και αυτό καταγράφηκε για άλλη μια φορά έντονα στην υπόθεση του Κατάρ και της αμερικανικής στήριξης στην ίδρυση του κουρδικού κράτους.
Αυτό που φαίνεται να θέλει τώρα η κυβέρνηση είναι η πρόταση Σόιμπλε λίγο βελτιωμένη, ώστε να τηρήσει τα προσχήματα και να φύγει από το Eurogroup που θα γίνει στις 15 Ιουνίου με κάποια υπόσχεση.
Τόμας Βίζερ: Ολοταχώς για το σενάριο Σόιμπλε
Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group), χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, μέχρι να υπάρξει κοινή θέση βιωσιμότητας του χρέους. 
Είναι ακριβώς το σενάριο που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εδώ και καιρό και το παρουσίασε στο προηγούμενο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε τότε, αλλά τώρα ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει και να το αποδεχθεί. Εξάλλου, το ξεκαθάρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει με χρήματα και ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πάει για αργότερα.
Ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ με δηλώσεις του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberösterreichische Nachrichten θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup. «Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 95%», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε δε ότι η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος.
Ωστόσο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Είμαστε ακόμα στη β’ αξιολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη αξιολόγηση. Αυτό είναι μια ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν χωρίς το ΔΝΤ» υποστήριξε ο επικεφαλής του EuroWorking Group.
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.  Στο επίκεντρό της θα βρεθούν η  πρόοδος στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα του χρέους, το οποίο πλέον, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς ότι «μπορούμε να πετύχουμε διατυπώσεις και λύσεις που να φέρνουν την Ελλάδα στη σφαίρα της κανονικότητας», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μιλώντας στον real fm, είπε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα αφήνει τις ισχυρές μακροοικονομικές ενδείξεις να ριζωθούν και να πολλαπλασιαστούν και να μπει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς ωστόσο τι θα γίνει αν δεν μας δώσουν τη διατύπωση που να διασφαλίζει την είσοδό μας στο QE (ποσοστική χαλάρωση) υπογράμμισε:
«Δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου το eurogroup -που δεν είναι θεσμός- δεν θα είναι θέση να δώσει λύση» για να παραπέμψει στους ηγέτες.
«Στις 22 όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας ότι αν χρειαστεί να φτάσουμε σε Σύνοδο: «Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία έκπληξη αν συμβεί αυτό, δεν θα μας ξαφνιάσει».
«Η παρουσία ή μη του Ταμείου δεν είναι το κριτήριό μας»
Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη στάση του Ταμείου, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε λύση που δεν είναι λύση. Η παρουσία ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι το κριτήριό μας, αλλά αν διαμορφώνεται η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του χρέους», είπε συμφωνώντας απόλυτα με την γραμμή των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το ΔΝΤ ως μοχλό πίεσης προς το Βερολίνο.
pronews