16.6.17

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Γιλντιρίμ στην Ελλάδα και η “συμφωνία των 300 δις”


Efenpress: Τι μπορεί κανείς να συζητήσει με αυτούς που καθημερινά προκαλούν, απειλούν και διεκδικούν; Ως πότε θα τους κάνουμε "τεμενάδες";
Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκαλύπτει ο ειδικός στα θέματα Ελλάδας-Τουρκίας Χρήστος Μηνάγιας. Τι επιδιώκει ο Γιλντιρίμ; Ο Χρήστος Μηνάγιας εξηγεί:

  Στις 14 Ιουνίου 2017 δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ η επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική πρωθυπουργία για την επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου.
Εκτιμώ ότι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα έχει να κάνει και με τις διεργασίες επανακαθορισμού της συμφωνίας τελωνειακής ΄Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε πριν από 22 χρόνια. Σημειωτέον ότι στις 13 Ιουνίου 2017 ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία και μεταξύ άλλων ετέθη προς συζήτηση το θεμα αυτό. Επισημαινέται ότι, η ΄Αγκυρα προσδοκά στην άρση των περιορισμών που υπάρχουν σε γεωργικά, γαλακτομικά, βιομηχανικά προιόντα και φάρμακα, καθώς επίσης στους τομείς παροχής υπηρεσιών. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εφαρμοσθεί για τη χώρα τους το μοντέλο Αγγλίας-ΕΕ μετά το brexit. μάλιστα, χαρακτηριστικός είναι ο ακόλουθος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah/03-06-2017 για το θέμα αυτό: “Αρχίζει η διαπραγμάτευση 300 δις δολαρίων”. Πέραν των παραπάνω, ας ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις 01 Ιουνίου 2017 η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δημοσιοποίησε το πρακτικό των αποφάσεων της επιτροπής σχεδιασμού και συντονισμού των υδρογραφικών και ωκεανογραφικών εργασιών. Ειδικότερα στην απόφαση 6 του εν λόγω πρακτικού αναγράφεται ότι: “το υπουργεόο χωροταξίας και περιβάλλοντος, το υπουργείο Μεταφορών Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, καθώς επίσης το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων θα παρακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από την ευρωπαική ένωση και τον ΟΗΕ αναφορικά με τον “σχεδιασμό θαλάσσιων ζωνών” και την “ενοποιημένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών” ώστε να μην παραβιασθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος της. Επιπρόσθετα αποφασίσθηκε η συνεργασία με φορείς μελετών-ερευνών δικαίου της θάλασσας για το θέμα αυτό. Επομένως κρίνεται σκόπιμη η κατάλληλη προετοιμασία απο ελληνικής πλευράς (Ελλάδα και Κύπρος) ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε τουρκική παρέμβαση στην Ευρωπαική Ένωση και τον ΟΗΕ. Τέλος, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
militaire