«ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ» Ο Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ»
Της Χριστίνας Φλάσκου
Οι αναφορές - έμμεσες απειλές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε περί θερμού επεισοδίου το οποίο μπορεί να αποσοβηθεί μόνο σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως θλιβερές, προκλητικές και απαράδεκτες, ενώ, παράλληλα, επιβεβαιώνουν την καταγγελία που είχε κάνει πριν από περίπου 1,5 μήνα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ότι ο Έιντε δρα ως λομπίστας και εντολοδόχος της Άγκυρας.
Οι αναφορές αυτές του Έιντε έκαναν πυρ και μανία τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι «τέτοιου είδους αναφορές είναι απαράδεκτες» και ότι πρέπει «να σταματήσει να εκπέμπει ανάλογα μηνύματα». Επομένως αυτό που λέω είναι να αξιολογήσει τις προτάσεις, αν πραγματικά θέλει να είναι θετικός στην πορεία
Ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «είχα κάμει κατ` ιδίαν παραστάσεις, ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής», στο πλαίσιο επίσκεψης στον ΚΟΑΠ.
Παράλληλα τόνισε ότι θεωρεί τη χειρότερη συνταγή ή φάρμακο, «να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων», προσθέτοντας δε «και θεωρώ ακόμα χειρότερο, Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή».
Αναφερόμενος δε για το τί αναμένει από τη συνάντηση Έιντα – Τσαβούσογλου, απάντησε ότι «αναμένω όπως και εσείς, ποια θα είναι τα αποτελέσματα, ποια είναι η ετοιμότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει αλλά και να συμβάλει έτσι ώστε πραγματικά η οποιαδήποτε σύγκληση συνόδου για το Κυπριακό να φέρει αποτελέσματα».
Και κατέληξε : «αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς και όχι άσκοπη χρήση του χρόνου για άλλους λόγους, όπως δημοσιότητας, αντί ουσίας».
Σχετικά δε με αναφορά του κ. Έιντα ότι υπάρχει θέμα συναισθηματικής εμπιστοσύνης και όχι ουσιαστικό πρόβλημα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάζω τα όσα λέγονται, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Αλλά είχα ακούσει και το άλλο, ότι στους δύο ηγέτες εναπόκειται αν θα πάνε στη Γενεύη. Με λυπεί πάρα πολύ αλλά αν στη Γενεύη θα μεταβούν οι δύο ηγέτες, γιατί να μεταβούν; Τι έχει διαφορετικό η Γενεύη από το καλύτερο κλίμα της Κύπρου;
Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση, να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον διάλογο. Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη τότε διερωτώμαι γιατί οι δύο ηγέτες να πρέπει να πάνε στη Γενεύη; Ας συνεχίσουμε τον διάλογο και όταν είναι η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα».
Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση, να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον διάλογο. Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη τότε διερωτώμαι γιατί οι δύο ηγέτες να πρέπει να πάνε στη Γενεύη; Ας συνεχίσουμε τον διάλογο και όταν είναι η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε αποστείλει προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ επιστολή για ταξίδι Έιντε στις Βρυξέλλες προκειμένου να πειστεί η Κομισιόν για τα «δίκαια» των Τούρκων ως προς τις απαιτήσεις τους για τις "4 ελευθερίες" και την αυθαίρετη διασύνδεσή τους με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.