Η ΠΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ «STEALTH» ΑΝΤΙΠΑΛΟ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Mια πολύ σημαντική και συνάμα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα λαμβάνει χώρα καθως η βρετανική Ρολς Ρόις υπέγραψε συμφωνία με τον τουρκικό αεροδιαστημικό όμιλο Καλέ Γκρουπ για την παραγωγή κινητήρων για τα τουρκικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα τα περιβόητα TF-X τα οποία θα είναι και τεχνολογίας stealth
Η Ρολς Ρόις ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρίες θα δημιουργήσουν μια σύμπραξη που θα παράγει κινητήρες ειδικά για το εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο μαχητικό και φυσικά κατά αυτόν τον τρόπο η τεχνογνωσία θα περάσει σε τουρκικά χέρια.
Αυτό είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η πιο σημαντική είναι ότι Βρετανία και Τουρκία προχωρούν σε μια στρατηγική συμμαχία που θα έχει επιπτώσεις και στο Κυπριακό όπου εξαρχής το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιρνε το μέρος των θέσεων της Άγκυρας.
Ο τουρκικό όμιλος Καλέ Γκρουπ θα συμμετέχει στην σύμπραξη με 51% Και για να μην νομίζετε ότι αφορά μόνο το μαχητικό (αυτός μας ενδιαφέρει για λόγους εθνικής ασφάλειας και μόνο) η συμφωνία περιλαμβάνει και την ανάπτυξη κινητήρων και για αεροσκάφη πολτικής χρήσης!
Την συμφωνία υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη εκ μέρους του Καλέ Γκρουπ ο διευθύνον σύμβουλος Οσμάν Οκιέϊ και εκ μέρους της Ρολς Ρόις ο πρόεδρός της Κρις Τσόλερτον.
Ο όμιλος Καλέ Γκρουπ έχει πάνω από 5.000 εργαζόμενους στις 17 εταιρίες που την αποτελούν και γιορτάζει τα 60 της χρόνια με αυτή την υπογραφή.
Εισήλθε στον κλάδο της άμυνας και αεροδιαστημικής το 1987.
Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αεροδιαστημική συμφωνία με την Βρετανία το 2017 για την Τουρκία. Τον Ιανουάριο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκέφτηκε την Άγκυρα προπορευόμενη μιας συμφωνίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Βρετανίας και της Τουρκίας που εμπλέκει της Βρετανικής Αεροδιαστημική Βιομηχανία στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού TF-X.
Όσον αφορά τον κινητήρα η Rolls χρησιμοποιεί τον EJ200 που είναιν επειρησιακός στα Typhoon που βρίσκονται σε υπηρεσία με την RAF και θα αποτελέσει την βάση από την οποία θα αναπτυχθεί ο νέος κινητήρας.
Toν Ιανουάριο του 2017 το pronews.gr είχε δημοσιεύσει την αρνητική για την Ελλάδα συμφωνία την οποία προώθησε προσωπικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ.Μέι
Τώρα μια νέα συμφωνία έρχεται να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στην ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο.
Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν τον Ιανουάριο καταρχήν συμφωνία ύψου 100 εκατ. βρετανικών λιρών για την ανάπτυξη του νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους γνωστού έως τώρα με τα αρχικά TF-X.
Όλα συμφωνήθηκαν κατά την διάρκεια της τότε επίσκεψης της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην Τουρκία όπου συναντήθηκε τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν όσο και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Ντάουνινγκ Στριτ: «Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X».
Τότε η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι, η βρετανική BAE Systems θα συνεργαστεί με την τουρκική ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) στην σχεδίαση και την κατασκευή του νέου τουρκικού μαχητικού.
Η πρόοδος στην εμπορική συμφωνία είχε παύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, όμως η Μέι και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι τώρα το κοινό πρόγραμμα θα προχωρήσει.
Η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η βρετανική ΒΑΕ θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την Τουρκία, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παραγγελία 250 επιπλέον αεροσκαφών για την τουρκική Αεροπορία τα επόμενα 20 χρόνια.
Η βρετανική BAE ανταγωνιζόταν την ευρωπαϊκή εταιρία Airbus για το συγκεκριμένο συμβόλαιο και η Ντάουνιγκ Στριτ βρήκε την ευκαιρία, μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία, να αυξήσει τις δουλειές στην αμυντική της βιομηχανία.
TF-X: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Η συνεργασία αφορά στην σχεδίαση του μαχητικού και στην μεταφορά τεχνογνωσίας από την BAE στην ΤΑΙ.
Ακόμη είναι άγνωστο εάν το τουρκικό μαχητικό θα διαθέτει ένα ή δύο κινητήρες.
Η BAE Systems έχει τα δικαιώματα από το σουηδικό μαχητικό JAS-39 Gripen. Αυτό σημαίνει ότι τι πιθανότερο είναι το έο τουρκικό μαχητικό να δανειστεί πολλά τεχνικά και άλλα χαρακτηριστικά από τη σουηδική σχεδίαση.
Είναι άγνωστο εάν η από κοινού ανάπτυξη θα ξεκινήσει από το «μηδέν» ή εάν θα στηριχθεί στα υπάρχοντα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ενδεχομένως το τουρκικό μαχητικό να είναι δικινητήριο. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα μοιάζει περισσότερο με το Eurofighter παρά με το Gripen, αλλά κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει το κόστος του προγράμματος.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν όμως για ανάπτυξη ενός ελαφρού μαχητικού μονοκινητήριου με πολλά κοινά με το Gripen, μεstealth σχεδίαση αλλά χωρίς εσωτερικές αποθήκες μεταφοράς οπλισμού.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας δύναμης εκατοντάδων αεροσκαφών που θα αντικαταστήσουν τα F-16 και θα συμπληρώνουν τα 100 F-35 σε ένα high-low mix.
pronews