Να μην κάνει πίσω εάν δεν σημειωθούν αντίστοιχες υποχωρήσεις και από την πλευρά του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης εμφανίζεται διατεθειμένη η κυβέρνηση, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών και διαβουλεύσεων ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Μετά την ψυχρολουσία της 22ας Μαΐου το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλά τους τόνους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις για το χρέος, ενώ παράλληλα έχει μπει μπροστά μία μεγάλη καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, η οποία ξεκίνησε με την άτυπη ενημέρωση που είχαν χθες ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Ηρώδου Αττικού και συνεχίζεται με μπαράζ συνεντεύξεων, τόσο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο πιθανότατα και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Άπαντες υπογραμμίζουν στο Μαξίμου ότι ο στόχος παραμένει το κρίσιμο Eurogroup, ωστόσο επιτελικά στελέχη αφήνουν «παράθυρο» για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου μία εβδομάδα μετά, τονίζοντας ότι επεξεργάζονται plan B με τελικό στόχο την πολιτική λύση.
«Εάν κληθούν οι ηγέτες να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, ο πρωθυπουργός δεν θα εμφανιστεί ενώπιόν τους ως ικέτης, δεδομένου ότι, κατά γενική ομολογία πλέον, για την παράταση της εκκρεμότητας δεν ευθύνεται η χώρα, αλλά η ασυμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο ίδιος αναδεικνύει τον παράγοντα «συμμαχίες» τονίζοντας ότι η θετική (για την Ελλάδα) στάση αρκετών υπουργών Οικονομικών στο προηγούμενο Eurogroup «δεν ήταν περιστασιακή», καθώς μια σειρά χώρες, με πρώτες την Ιταλία και την Γαλλία, κάνουν προβολή στο δικό τους αδιέξοδο εάν υπάρξει «ξαφνική» κρίση στην ευρωζώνη.
Ειδικά για τις συμμαχίες, στις οποίες επενδύει το Μαξίμου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στη σαφή στήριξη της Γαλλίας του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτιμάται ότι θέλει να τηρήσει διακριτή πολιτική γραμμή απέναντι στο Βερολίνο ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που έχει σε λίγες ημέρες, αλλά και λόγω του προβλήματος χρέους, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το Παρίσι.
Το μυστικό που μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό για την Αθήνα κρύβεται στη Φρανκφούρτη και το QE, καθώς μία λύση που θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα ακόμα και αν δεν ήταν ολοκληρωμένη θα ικανοποιούσε το κυβερνητικό επιτελείο.
Για αυτό ωστόσο δεν αρκεί η υπέρβαση της νέας ανίερης συμμαχίας ΔΝΤ και Βερολίνου, αλλά και το πράσινο φως του Μάριο Ντράγκι, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα, καθώς ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δείχνει πως θέλει να αποφύγει να πάρει την πολιτική απόφαση για το QE εάν δεν του έχουν «λύσει τα χέρια» σε επίπεδο Eurogroup.
Χωρίς «καθαρή» συμφωνία για το χρέος και χωρίς QE «θα κληθούμε εκ των πραγμάτων να αλλάξουμε τη συνολική στρατηγική μας», αναφέρουν στο Μαξίμου, δείχνοντας τη Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας ωστόσο παράθυρο να δεχθούν μία λύση που θα εξασφαλίσει το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει παράλληλα και μία ομαλή προετοιμασία εξόδου στις αγορές.
Για αυτόν τον λόγο και το προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο στρέφει το ενδιαφέρον του στις διαπραγματεύσεις και στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προσθέσεις της ΕΚΤ.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος απευθυνόμενος ουσιαστικά στην ΕΚΤ δε, τόνισε ότι “οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη αντί να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών”.
Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει αύριο κρίσιμες συζητήσεις για την πορεία του προβλήματος στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, καθώς θα παρευρεθεί στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;». Εκεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί δίπλα στους Πιέρ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιμαρόλι κ.α. Για τον υπουργό των Οικονομικών θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων και να μεταφέρει την ελληνική πρόταση. Πέρα από της μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ η ελληνική πλευρά αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία για μια συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι χωρίς, όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι ακόμα.
tribune