Δεκαπενθήμερο εξελίξεων για το σύνολο των βαλκανικών χωρών αναμένει η Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε εγρήγορση, ιδίως μετά τις αιματηρές εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά και τις πολιτικές μεταβολές στην Αλβανία, γράφει ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή».
Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Αθήνα τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί η στάση της ως επιχείρημα το οποίο θα αξιοποιηθεί από τους εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων για περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής έντασης.
Στην Αθήνα ελπίζουν ότι έπειτα από την αναγνώριση του Ταλάτ Τζαφέρι του αλβανικού κόμματος ως προέδρου της Βουλής από τη Γερμανία, αλλά και την επίσκεψη στα Σκόπια, του Χόιτ Μπράιαν Γι, αναπληρωτή βοηθού του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας, η κατάσταση σταδιακά θα οδηγηθεί προς εκτόνωση.
Η στάση της Δύσης έναντι του καθεστώτος Γκρουέφσκι είναι ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στο Βερολίνο αλλά και στην Ουάσιγκτον για πλήρη αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.
Με ανάλογο ενδιαφέρον παρακολουθούνται και οι εξελίξεις στην Αλβανία.
Ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, έχει διατηρήσει ως τώρα σαφώς πιο μετριοπαθές προφίλ από πολλά πολιτικά πρόσωπα στη γειτονική χώρα.
Επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήλθε στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του (τότε ομολόγου του) προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και είχε συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.
Η ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας με τον νέο πρόεδρο της Αλβανίας είναι, βεβαίως, σημαντική και θεωρείται ως μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα έπειτα από μια περίοδο ουσιαστικής διακοπής των επαφών, κυρίως λόγω της επιθετικής στάσης του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και των κυβερνητικών εταίρων του, του κόμματος των «Τσάμηδων».
Στην Αθήνα αναμένεται, επίσης, με ενδιαφέρον και η ορκωμοσία της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό (για τρίτη συνεχή θητεία) τον Μπ. Μπορίσοφ.
Η λήξη της βουλγαρικής πολιτικής εκκρεμότητας, μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα οδηγήσει και στην προώθηση ορισμένων διμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών μεταξύ Αθήνας και Σόφιας.
Συζήτηση για τα Βαλκάνια έγινε και στο Gymnich των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα την περασμένη Παρασκευή.
Εκεί, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε τα πέντε κριτήρια που θα πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία, προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε, ενώ έκανε μια έμμεση αναφορά και στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ.
Ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.
Η στάση της Άγκυρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες λειτουργεί ως πλήρης επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου που εξέταζε η Αθήνα πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Πρόκειται, εν συντομία, για το σενάριο της παράτασης του προεκλογικού παροξυσμού στην Τουρκία έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη γειτονική χώρα το 2019, καταλήγει το δημοσίευμα της «Καθημερινής».
tribune.gr