15.5.17

Βαρύ το πακέτο της νέας συμφωνίας


Ανατροπές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, λειτουργία καταστημάτων αλλά και κριτήρια υπαγωγής των μικρών επιχειρήσεων στην απλοποιημένη πτωχευτική διαδικασία φέρνει το νέο πακέτο που εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης.

Ειδικότερα, από τη μείωση του αφορολογήτου, η επιβάρυνση θα φτάσει τα 1,920 δις ευρώ το 2020 και τα 2,058 δις ευρώ το 2021. Κι αυτό γιατί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί κατά 650 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες 2,262 δις ευρώ το 2019, 2,358 δις ευρώ το 2020 και 2,505 δις ευρώ το 2021.
«Φουσκώνει» ο λογαριασμός για ελεύθερους επαγγελματίες
Ο λογαριασμός της νέας συμφωνίας «φουσκώνει» και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες.
Συγκεκριμένα, η πρόσθετη επιβάρυνση εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε επιπλέον 53 εκατ. ευρώ για το 2018, ανεβαίνει σε 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ για το 2021. Κι αυτό διότι, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αφενός και όσους υπάγονταν ως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος.
Κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το υπουργικό βέτο καταργείται, μαζί με την προέγκριση.
Αντίθετα, ο έλεγχος (όχι η έγκριση) περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο συστήνεται Τμήμα Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων  και ορίζονται οι αρμοδιότητές του.
Αυστηρότερα τα κριτήρια για την απλοποιημένη πτωχευτική διαδικασία
Σαφέστερα και αυστηρότερα πλέον γίνονται με το νομοσχέδιο τα κριτήρια υπαγωγής στην απλοποιημένη πτωχευτική διαδικασία που έχει θεσπισθεί ήδη με τον Πτωχευτικό Κώδικα (νόμος 3588/2007). Επιπλέον, τίθενται πλέον συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχει περατωθεί η πτώχευση για τις μικρές επιχειρήσεις. Η νέα απλοποιημένη διαδικασία θα ισχύσει για τις πτωχεύσεις που θα κηρυχθούν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου.
Ειδικότερα, ενώ μέχρι σήμερα το κριτήριο για την υπαγωγή στην απλοποιημένη διαδικασία (διαδικασία κατά την οποία δεν ορίζεται επιτροπή πιστωτών) ήταν η πτωχευτική περιουσία να είναι έως 100.000 ευρώ και να μην περιλαμβάνει ακίνητα προς ρευστοποίηση, τώρα για να υπαχθεί μία επιχείρηση σε αυτού του τύπου τη διαδικασία θα πρέπει να πληροί δύο από τα τρία ακόλουθα κριτήρια: α) Το σύνολο του ενεργητικού της να είναι έως 150.000 ευρώ. β) Το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών της να ανέρχεται έως 200.000 ευρώ γ) Ο μέσος απασχολουμένων να είναι έως 5 άτομα.
Τα πάνω-κάτω και στην Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων
Πρόκειται για τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών (Αγιος Δημήτριος, Αλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό και Αργυρούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο και Ταύρος και Νέα Σμύρνη), του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τις περιοχές πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Πάντως, δεδομένου ότι αίρονται πλέον όχι μόνο για τις τέσσερις αυτές περιοχές, αλλά συνολικά για όλη τη χώρα οι περιορισμοί που υπήρχαν έως σήμερα σε τετραγωνικά μέτρα και ιδιοκτησιακή μορφή των καταστημάτων που επιτρεπόταν να λειτουργούν τις άλλες Κυριακές -πλην των οχτώ γενικής ισχύος- δυνητικά θα μπορούν να λειτουργήσουν όλα και όλες τις Κυριακές, αρκεί στη δεύτερη αυτή περίπτωση να υπάρχει σχετική απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.
Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των αντίμετρων
Από την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ περνά η εφαρμογή των αντίμετρων από το 2019 που προβλέπουν:
-Μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ Από κεί και πέρα υπάρχει κλιμάκωση συντελεστών, με μείωση σε 2% από 6,5% για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και σε 5% από 7,5% για εισοδήματα ως 65000 ευρώ.
-Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26%.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο ως 70 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μείωση είναι 30% για ποσό ως 700 ευρώ, με πλαφόν τα 70 ευρώ.
Στα κοινωνικού χαρακτήρα αντίμετρα προβλέπονται:
-Επιδομα στέγασης για 600.000 με περιουσιακά κριτήρια.
-45.000 θέσεις στο πρόγραμμα Βρεφονηπιακής Φροντίδας από το 2020.
-Σχολικά γεύματα σε όλη την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση
-Αύξηση επιδόματος στήριξης τέκνων
-Πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων.
-Πλήρης απαλλαγή από συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη για εισοδήματα ως 1200 ευρώ.

kathimerini