Η Άγκυρα θέτει το σύνολο των βλέψεων της στην Ανατολική Μεσόγειο, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, γράφει ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή».
Την Τετάρτη ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε τρεις διαδοχικές Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες αναγγέλθηκαν ασκήσεις με πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελόριζου, καθώς, επίσης, σεισμικές έρευνες στα δυτικά της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 449/17 αναγγέλλονται σεισμικές έρευνες σήμερα, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το οικόπεδο 6.
Με τη NAVTEX 450/17 γνωστοποιείται ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά.
Και με τη NAVTEX 452/17, προαναγγέλλονται ασκήσεις με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελόριζου.
Πρακτικά με τις τρεις NAVTEX, n Άγκυρα δηλώνει σαφώς ότι θεωρεί τον ενδιάμεσο χώρο ως περιοχή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Η Λευκωσία, μέσω τoυ μονίμου αντιπροσώπου της στον OHE, κ. Κορν. Κορνηλίου, απέρριψε την πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ και οι ξένες εταιρείες που έχουν αναλάβει να διεξάγουν έρευνες έπειτα από άδειες, αλλά και συμβόλαια που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους.
Η 13η Ιουλίου, όταν αναμένεται η γαλλικό Total να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε σημείο του οικοπέδου 11, θεωρείται από πολλούς ως ορόσημο για τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Με αφορμή την έντονη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρενέβη την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
«Μου δίνεται η δυνατότητα», είπε o κ. Καμμένος, «να απαντήσω σε μια επίθεση που δέχτηκα στις 2 Μαρτίου, όταν πηγές του υπουργείου Άμυνας, δηλαδή εγώ, ενημέρωσα τους κοινοβουλευτικούς δημοσιογράφους, λέγοντάς τους ότι υπάρχουν κάποιες ΝΟΤΑΜ οι οποίες βλέπουμε να κυκλοφορούν από τη μεριά της Τουρκίας για τις περιοχές όπου διεξάγονται οι έρευνες στην Κύπρο και μάλιστα για το οικόπεδο 6 που έχει δεσμεύσει η TOTAL μαζί με την ENI και κάποιες άλλες εταιρείες, που λέγοντας ότι, θα στείλουν το Barbaros να κάνει έρευνες -μην το αποδώσετε σε εμένα, αποδώστε το σε κάποιες πηγές του υπουργείου Άμυνας- ώστε, τουλάχιστον, να είμαστε σε εγρήγορση».
Ο κ. Καμμένος είπε ότι τότε, «αντί να ρωτήσουν τι λέει η ΝΟΤΑΜ και για ποιο λόγο υπήρχαν αυτές οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ένας με έλεγε «σφουγγαρίστρα» και ο άλλος έλεγε ότι παίζω επικίνδυνα παιχνίδια και ότι είμαι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την κυβέρνηση», προσθέτοντας πως δικαιώνεται έπειτα από καιρό.
Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε, επιπλέον, απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε τα κόμματα να έχουν σαφή εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Ήρεμοι χειρισμοί»
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ν. Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο, ανέφερε ότι «η αντιφατική Τουρκία θέλει προσεκτικούς, νηφάλιους, ήρεμους χειρισμούς».
Ο κ. Κοτζιάς, προειδοποίησε, δίχως να τα κατονομάσει, κράτη – μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ελλάδας.
«Κάθε χρόνο», είπε ο κ. Κοτζιάς, «πηγαίνει η Τουρκία και θέτει ζήτημα περί δήθεν καταπιεσμένης μειονότητας στη Θράκη και προσπαθεί να θέσει και θέμα στη Δωδεκάνησο, ισχυριζόμενη ότι και εκεί δήθεν υπάρχει μειονότητα. Και εμείς κάνουμε κρούσεις σε φιλικές προς εμάς χώρες που λένε «ναι, ναι» αλλά όταν έρχεται η στιγμή της ψηφοφορίας μάς ξεχνάνε», τονίζοντας ότι η συμπεριφορά των συγκεκριμένων χωρών δεν μπορεί παρά να έχει κόστος και στις σχέσεις τους με την Ε.Ε., καθώς υπάρχει ρητή συμφωνία που προβλέπει ότι o ένας οργανισμός δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του άλλου.
tribune