26.5.17

Ασκηση κατάληψης βραχονησίδας εκτέλεσε το τουρκικό Ναυτικό! - Ετοιμάζονται για νέα Ιμια...



ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΉ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

του Γιάννη Πετρίδη
"Η βασική αποστολή που εκτέλεσαν τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού (σ.σ.:TDK) πως συμμετείχαν στην άσκηση, DENİZKURDU ήταν η προσομοίωση αποκλεισμού των νήσων του ανατολικού Αιγαίου από την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό. Μάλιστα αναπτύχθηκαν επί του 25ου Μεσημβρινού".

Αυτό αναφέρει υψηλά ιστάμενη πηγή του ΓΕΝ στο pronews.gr, συνοδεύοντας την εκτίμηση με την φράση: "Είχαν αρκετά κενά, όμως. Αν ήταν σε πραγματικές συνθήκες θα είχαν ηττηθεί. Πάντας η Αεροπορία, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, θα κρίνει πολλά. Αλλά αυτό το τουρκικό Ναυτικό, έτσι όπως είναι σήμερα μπορούμε να το νικήσουμε". 
Σε ότι αφορά τις επιθετικές κινήσεις που καταγράφηκαν από το ΠΝ αυτές δεν ήταν λίγες και ενημερώθηκε άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που έλαβε την σχετική αναφορά από ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τρίτη 23 Μαΐου, η οποία είχε οριστεί Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, διεξήχθη επιχείρηση κατάληψης βραχονησίδας (Ιμια...) που πραγματοποιήθηκε στη νήσο Yılancık (Φιδάκι) βορειοανατολικά της... Ρόδου, παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και 22 Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) και αντιπροσώπων από 18 κράτη (Σομαλία, ΗΠΑ, Ιράν, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Πακιστάν, Κίνα, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Πορτογαλία, Λευκορωσία, Κροατία, Νορβηγία, Αλβανία, Νιγηρία, Αζερμπαϊτζάν) και του ψευδοκράτους. 
Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η τουρκική πλευρά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ότι πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Διοικητή των SAT, Πλοιάρχου Mustafa Turhan Ecevit.
Παράλληλα, επιδείχθηκε για πρώτη φορά ανεφοδιασμός καυσίμου των φρεγατών SALİHREİS (F246) και KEMALREİS (F247) από το πλοίο γενικής υποστήριξης YB. KUDRET GÜNGÖR (Α595) με ταυτόχρονη μεταφορά ταχυδρομείου στις κορβέτες HEYBELİADA (F511) και BÜYÜKADA (F512), μια γνώριμη διαδικασία στο ΠΝ. Τέλος, εκτελέστηκαν βολές α) βλήματος TEMREN κατά σταθερού στόχου από Ε/Π Seahawk, β) βλήματος Hellfire κατά κινούμενου στόχου, γ) άφεση τορπίλης από ΑΦΝΣ CN-235 και δ) πυροβόλων από τις κύριες μονάδες στόλου.
Επίσης:
- Τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 15 Μαΐου, δύο πυραυλάκατοι του TDK προσέγγισαν το Αγαθονήσι από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις (από βόρεια και από ανατολικά) και σε απόσταση 0,1 και 0,6 ναυτικών μιλίων, πολύ κοντά στις βραχονησίδες Νερά και Γλάρος, παραβιάζοντας τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα για 22 λεπτά με οθωμανικά εμβατήρια στα μεγάφωνά τους. Στην περιοχή έπλεε το παράκτιο περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ (Ρ198) του ΠΝ ενώ προσέγγισαν ταχέως η πυραυλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26) και η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ267).
- Την ίδια ημέρα, εντός του ελληνικού FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως εισήλθαν 20 τουρκικά F-16, πέντε ΑΦΝΣ CN-235 και 19 ελικόπτερα. Συνολικά καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης από μαχητικά της ΠΑ εξελίχθηκε σε εμπλοκή.
Τα παραπάνω συμβάντα συμπεριελήφθησαν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκου Λουκάκη, σε επιστολή η οποία είχε αποδέκτες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την τελική φάση της DENİZKURDU-2017.
Επιπλέον, φρεγάτες του TDK προχώρησαν σε επίδειξη σημαίας α) στην περιοχή των Κυκλάδων (στενά Πάρου – Νάξου) εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και β) στο Κρητικό Πέλαγος ανοιχτά του Ναυστάθμου Κρήτης, σε διεθνή χωρικά ύδατα (περίπου 10 ναυτικά μίλια).
Aπό τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 16 Μαΐου καταγράφηκαν 79 περιστατικά παραβιάσεων και παραβάσεων, ακόμη και εικονική αερομαχία στα νότια της Ρόδου.
Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22 Μαΐου, o Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar αφίχθη με ελικόπτερο Cougar στην Ναυτική Βάση Aksaz, συνοδευόμενος από τους Στρατηγό Salih Zeki Çolak και Ναύαρχο Bülent Bostanoğlu. επέβη στη φρεγάτα KEMALREİS (F247) απ΄όπου παρακολούθησε γυμνάσια με βολές πυροβόλων (GUNEX) και συνδυασμένων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (CASEX). 
Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε γυμνάσιο συνδυασμένων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (CASEX), κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε βολή τορπίλης στην περιοχή της Μαρμαρίδας, βορειοανατολικά της Ρόδου, στις 22 Μαΐου 2017.

Την Τρίτη 23 Μαΐου, η οποία είχε οριστεί Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, διεξήχθη επιχείρηση κατάληψης μικρονήσου που πραγματοποιήθηκε στη νήσο Yılancık (Φιδάκι) βορειοανατολικά της Ρόδου, παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και 22 Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) και αντιπροσώπων από 18 κράτη (Σομαλία, ΗΠΑ, Ιράν, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Πακιστάν, Κίνα, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Πορτογαλία, Λευκορωσία, Κροατία, Νορβηγία, Αλβανία, Νιγηρία, Αζερμπαϊτζάν) και του ψευδοκράτους. Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η τουρκική πλευρά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ότι πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Διοικητή των SAT, Πλοιάρχου Mustafa Turhan Ecevit. Παράλληλα, επιδείχθηκε για πρώτη φορά ανεφοδιασμός καυσίμου των φρεγατών SALİHREİS (F246) και KEMALREİS (F247) από το πλοίο γενικής υποστήριξης YB. KUDRET GÜNGÖR (Α595) με ταυτόχρονη μεταφορά ταχυδρομείου στις κορβέτες HEYBELİADA (F511) και BÜYÜKADA (F512), μια γνώριμη διαδικασία στο ΠΝ. Τέλος, εκτελέστηκαν βολές α) βλήματος TEMREN κατά σταθερού στόχου από Ε/Π Seahawk, β) βλήματος Hellfire κατά κινούμενου στόχου, γ) άφεση τορπίλης από ΑΦΝΣ CN-235 και δ) πυροβόλων από τις κύριες μονάδες στόλου.