12.5.17

Η Άγκυρα παραβιάζει τα ΜΟΕ: Μέσα στον Ιούνιο δεσμεύει το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις!


ΠΛΗΝ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΩΝ!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για πρώτη φορά η Άγκυρα παραβιάζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δηλαδή τα πασίγνωστα ΜΟΕ και δεσμεύει περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις.
 
Τα ΜΟΕ προέβλεπαν την μη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο μετά τις 15 Ιουνίου. Αντίθετα η Άγκυρα δεσμεύει περιοχή του για όλον τον Ιούνιο πλην Σαββατοκύριακων για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο.
 
Από τον Σταθμό της Σμύρνης εκδόθηκε η κάτωθι (παράνομη) NAVTEX:
 
TURNHOS N/W        : 488/17
 
AEGEAN SEA
 
FIRING EXERCISE, BETWEEN 05-08, 12-15, 19-22, 28-29 JUN 17 FROM 0500Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY.
 
38 45.00 N - 025 21.00 E
38 45.00 N - 024 52.00 E
38 18.00 N - 024 52.00 E
38 18.00 N - 025 21.00 E
 
CAUTION ADVISED.
 
 
 
 
Oι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο είναι συνεχείς.
 
Συστηματικά πλέον η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε όλο το Αιγαίο και ιδιαίτερα στο Καστελόριζο όπου το τουρκικό Ναυτικό και η τουρκική Ακτοφυλακή πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση έρευνας και διάσωσης σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του νησιού το οποίο και περικυκλώνεται από όλες τις μεριές (προς βορά απλά εκτείνεται η τουρκική ενδοχώρα)
 
Η συνεχής «στοχοποίηση» του Καστελόριζου δεν είναι διόλου τυχαία καθώς η Άγκυρα θέλει την θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο για να μην ενωθεί με την κυπριακή της οποίας μέρος επίσης αμφισβητεί.
 
Στο Καστελόριζο τις τελευταίες ημέρες είχαμε συνεχείς ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής  από  στρατιωτικό σκάφος σε σημείο των διεθνών χωρικών υδάτων αλλά επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Στόχος είναι να αμφισβητηθεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση (SRR) η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.
 
Έτσι μετά τις ομοβροντίες πυρών από πολεμικό πλοίο με τις οποίες «εγκαινίασε» η Άγκυρα αυτό που χαρακτηρίζει ως «ζωτικό» της χώρο και «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου επανέρχεται καθημερινά με νέες παράνομες NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει που ανήκουν στις υφαλοκρηπίδες των δύο ελληνικών κρατών σε μια προσπάθεια «παγιοποίησης» των τουρκικών προθέσεων που περιέχονται στην διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει "τουρκική υφαλοκρηπίδα", δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του ΝΑ Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.
 
Έτσι σήμερα στα πλαίσια αυτής της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» η Άγκυρα αποφάσισε να παραβιάσει κατάφωρα τα ΜΟΕ. Τα περιβόητα ΜΟΕ είναι το Μνημόνιο που υπογράφηκε στη Βουλιαγμένη στις 27 Μάη 1988 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Κ. Παπούλια και της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ
 
Στην κοινή ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε τότε, τονίζονταν τα εξής:
"Η Πολιτική Επιτροπή:
1. Υιοθέτησε μνημόνιο το οποίο υπεγράφη από τους δύο υπουργούς και αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο. Σχετικά με το θέμα αυτό οι υπουργοί θεώρησαν αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής, η οποία συνήλθε από 30 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στην Αθήνα.
2. Ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη από τους μονίμους αντιπροσώπους των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, για την επίλυση θεμάτων σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν όσον αφορά τα μερίδια 35 και 38 της κοινής υποδομής του ΝΑΤΟ για το 1984 και 1987. Αποφασίστηκε επίσης να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και στην επίσημη ανακοίνωση.
Οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την κατάληξη αυτή, η οποία αποτελεί επίλυση ενός θέματος που παρεμπόδισε μια σημαντική δραστηριότητα της συμμαχίας.
3. Συμφώνησε να καταργηθούν αμοιβαίως οι θεωρήσεις για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια από την 12η Ιουνίου 1988.
4. Ανασκόπησε τις θετικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε τη σημασία της αποχής από προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες δε συμβάλλουν στη στερέωση και ενίσχυση της ατμόσφαιρας καλής θέλησης και συνεργασίας.
5. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάθε πλευράς για την ενδυνάμωση της διαδικασίας αυτής.
6. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου. Αποφάσισαν να κάνουν προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί στενότερη συνεργασία σ' αυτά τα πεδία. Αποφάσισαν επίσης να εξετάσουν μεθόδους και μέσα προς τον σκοπόν αυτόν.
7. Οι υπουργοί αποφάσισαν να παρουσιάσουν την επιτευχθείσα πρόοδο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδας κατά την προσεχή συνάντησή τους στην Αθήνα στις 13 - 15 Ιουνίου 1988 και να ζητήσουν κατευθύνσεις ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής τους εργασίας.
8. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεσούτ Γιλμάζ, προσκάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του, κ. Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την Τουρκία με την ευκαιρία της επόμενης συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής. Οι ημερομηνίες της επίσκεψης θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού".
Το μνημόνιο
Το κείμενο του μνημονίου της Βουλιαγμένης έχει ως εξής:
"Τα δύο μέρη συμφώνησαν στα ακόλουθα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης:
1. Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αμφοτέρων, καθώς και το δικαίωμα χρήσης της ανοιχτής θάλασσας και του διεθνούς εναέριου χώρου του Αιγαίου.
2. Κατά τη διεξαγωγή εθνικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην ανοιχτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο, τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοϊας και εναέριας κυκλοφορίας, όπως διασφαλίζονται σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς. Αυτό θα συμβάλει στην εξάλειψη αδικαιολόγητων εστιών έντασης και στη μείωση των κινδύνων σύγκρουσης.
3. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι ο σχεδιασμός και διεξαγωγή των εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων στην ανοιχτή θάλασσα και στο διεθνή εναέριο χώρο, που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή όποιας άλλης μορφής αναγγελία ή προειδοποίηση, θα διεξάγονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται επίσης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ακόλουθα:
α) Η απομόνωση ορισμένων περιοχών.
β) Η δέσμευση περιοχών ασκήσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους
γ) Η διεξαγωγή τους στη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Εξυπακούεται ότι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή όλων των εθνικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες, κανονισμούς και διαδικασίες.
4. Προς το σκοπό επίτευξης των παραπάνω και με την επιφύλαξη των υφιστάμενων διεθνών κανονισμών και διαδικασιών, οι δύο πλευρές θα προβαίνουν, όταν τούτο απαιτείται, στη δέουσα επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού.
5. Οι διατάξεις του μνημονίου αυτού θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του κοινού ανακοινωθέντος Τύπου του Νταβός".
 
Η Αθήνα πως αντιδράει σε όλο αυτό; Σφυρίζοντας αδιάφορα