12.5.17

Εγκριση Ε.Ε. για εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη State Grid


Εχοντας στις βαλίτσες του την έγκριση της Ε.Ε. για την είσοδο της State Grid σε ποσοστό 24% στον ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο για την κατασκευή δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης αναχώρησε χθες για την Κίνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να διερευνήσει εκ του σύνεγγυς το ενδιαφέρον νέων κινεζικών εταιρειών για συμπράξεις με τη ΔΕΗ.

Η Ε.Ε. με τη χθεσινή απόφασή της άναψε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, εξέλιξη που θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ενισχύσει τη ρευστότητά της με την είσπραξη του τιμήματος ύψους 320 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν κατέληξε ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, επειδή δεν υφίστανται οριζόντιες επικαλύψεις ή κάθετοι δεσμοί ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και στη State Grid ή άλλες εταιρείες που ελέγχονται από την Κρατική Επιτροπή Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας (central SASAC). Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρισμού. Οπως επισημαίνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, η έγκριση της Ε.Ε. ήταν το τελευταίο, απαραίτητο, βήμα για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Το «πράσινο φως» της Κομισιόν για την είσοδο της State Grid στον ΑΔΜΗΕ θα ενισχύσει τα ταμεία της ΔΕΗ, όμως τα 320 εκατ. που θα μπουν θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης. «Θέλω να τονίσω ότι είναι η τελευταία φορά που ένα περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ πουλιέται όχι για να γίνουν επενδύσεις αλλά για να καλύψει ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Δεν έγινε γι’ αυτό, αλλά καταλήγει σε αυτό» δηλώνει στην «Κ» ο κ. Παναγιωτάκης και εν είδει μηνύματος με πολλούς αποδέκτες συμπληρώνει: «Οτιδήποτε πουληθεί στο εξής θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις, για να γίνει η Επιχείρηση πιο αποδοτική». Η απόφαση της Ε.Ε. διασώζει και την αξιοπιστία της χώρας έναντι της Κίνας, η οποία κλονίστηκε μετά την απόφαση του κ. Σταθάκη να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του κοιτάσματος της Βεύης, αποσταθεροποιώντας ένα βασικό πυλώνα της συμφωνίας της ΔΕΗ με τη CMEC για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα. Η CMEC είναι μία από τις εταιρείες που θα δει ο κ. Παναγιωτάκης στην Κίνα με στόχο την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συμφωνίας, που σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει ήδη προγραμματισμένα ραντεβού στην Κίνα, εκτός από τη State Grid και τη CMEC, με δύο ακόμη ενεργειακές εταιρείες και συγκεκριμένα τη Shenhua Group και τη SPIC αλλά και με την China Development, τα κεφάλαια της οποίας βρίσκονται πίσω από κάθε μεγάλη κινεζική επένδυση στο εξωτερικό.

Στις επαφές που θα έχει στην Κίνα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στον λιγνίτη. Στις κινεζικές επενδύσεις φαίνεται να στηρίζει ο κ. Παναγιωτάκης το δικό του σχέδιο για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε με συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην «Κ», ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει την κατασκευή δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων από κοινού με ιδιώτες, μία στο Αμύνταιο ισχύος 300 MW και μία στον Αγ. Δημήτριο ισχύος 450-500 MW, κατά τα πρότυπα της συνεργασίας με τη CMEC για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ.

Ο κ. Παναγιωτάκης αντιπαρέρχεται πλήρως τις συμπράξεις που του έχουν προταθεί από επενδυτές που δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού για κοινές εταιρείες, όπου η ΔΕΗ θα εισφέρει και υδροηλεκτρικές μονάδες. «Αυτές οι συμπράξεις υπακούουν σε μια άλλη λογική, όχι στη λογική των επενδύσεων. Στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται για τα υδροηλεκτρικά και μαζί με αυτά μπορεί να πάρουν και μια λιγνιτική με όσο το δυνατό χαμηλότερο τίμημα ή και καθόλου τίμημα» τονίζει.
kathimerini