21.4.17

«Μea culpa» από τον Π.Τόμσεν: «Κάναμε συνεχώς λάθος με την Ελλάδα»!


«ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016¬

Σε συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντηση με το ελληνικό κλιμάκιο ο Τόμσεν  είπε το δικό του mea culpa για τις συνεχείς αστοχίες στις προβλέψεις. Δήλωσε ότι χρειάζονται «περαιτέρω σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Δανός εμπειρογνώμονας του Ταμείο είχε μιλήσει ανοιχτά για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
 
Παράλληλα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις (σ.σ. περικοπές) στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο ως απλή «προκαταβολή», ενώ έθεσε και ζήτημα αποπληρωμής των δανείων που το ΔΝΤ έχει δώσει στην Ελλάδα μέσω χρημάτων της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αν και παραδέχθηκε ότι η ιδέα αυτή θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς.
 
Κατά τα λοιπά, ο Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθος κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υποεκτιμά τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 υπερβαίνει κατά πολύ κάθε πρόβλεψη που είχε γίνει, αλλά και λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον πραγματικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά των capital controls. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι τα πρώτα πέντε χρόνια το Ταμείο έκανε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά, δηλαδή υπερεκτιμούσε τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας. Πάντως, τόνισε ότι θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» μέχρις ότου η Ελλάδα επιστρέψει σε ρυθμούς εκτός κρίσης.
 
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κρίθηκε ως «εποικοδομητική», ωστόσο, ο Πόουλ Τόμσεν, ο Δανός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι υποεκτιμήθηκε η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδα, επέμεινε στη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό.
 
 
Οπως είπε, υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί και με το μομέντουμ που υπάρχει, πιστεύω ότι θα θα έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα. «Όταν θα έχουμε μια πλήρη συμφωνία θα πάμε στο συμβούλιο».
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε:
 
* Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Είμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
 
* Εμείς ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό όχι γιατί θέλουμε περισσότερη λιτότητα ή υψηλότερα πλεονάσματα αλλά γιατί έπρεπε το πακέτο να είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη.
 
* Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι Ελλάδα και δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα.
 
Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, απάντησε λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα.
 
* Τι ζητάμε για το χρέος: Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήσαμε για το πλαίσιο μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%.
 
Εχουμε πει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup ονομάτισε μια σειρά επιλογών για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα ποσοτικοποιήθηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε την εικόνα. Τότε θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα.
 
* Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα.
 
* Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του DSA γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους.
 
Θα χρειαστούν χρόνια
 
Θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.
 
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν για να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Χαρακτήρισε «κατάλληλη» την νομισματική πολιτική, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
 
Η δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλή και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Τόμσεν.