Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Δεν πρόκειται πλέον για απλή προπαγάνδα. Πρόκειται για αντικατάσταση της διακυβέρνησης με την προπαγάνδα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα αυτό αποτελεί σχεδόν καθημερινή πρακτική. Ενδεικτικά αναφέρομαι σε μερικές «νιφάδες χιονιού», όπως αποκαλούνται οι μεθοδευμένες κινήσεις προπαγάνδας:
-Εν αναμονή του τέταρτου μνημονίου, στήνονται άρον-άρον δύο εξεταστικές (μία για τα εξοπλιστικά και μία για την υγεία) – με τον κ. Τσίπρα να ομολογεί στη Βουλή σχετικά με την πρώτη ότι υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής, αλλά το κάνει για να λάμψει η αλήθεια και με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σχετικά με τη δεύτερη, να περιορίζουν με το αίτημά τους τον έλεγχο ως το 2014, παραλείποντας τα χρόνια της δικής τους «διακυβέρνησης».
Όπως έχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει, αν ψάξουμε στην ιστορία των Εξεταστικών μετά το 2010, θα διαπιστώσουμε πως όλες προκλήθηκαν πριν από την έλευση ενός μνημονίου.
-Την ώρα που χαλούσε ο κόσμος με το θέμα της ΔΕΗ, την ίδια μέρα (27 Μαρτίου), έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο με τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου αναφέρεται ότι θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου σε νερό και ενέργεια, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας (την οποία έχουν ήδη παραδώσει στο αιωνόβιο υπερταμείο). Δηλαδή, θα… κατοχυρώσουν συνταγματικά τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, αφού θα την έχουν πουλήσει! Και θα «προστατέψουν» τη δημόσια περιουσία αφού θα την έχουν πουλήσει μέσω του αιωνόβιου υπερταμείου!
-Την ώρα που δήθεν αγωνίζονταν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (για τις οποίες έχουν συμφωνήσει με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016), ο κ. Τσίπρας συναντιόταν και έθετε το θέμα (31 Μαρτίου) στον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών Γκάι Ράιντερ. Την προηγουμένη, εργοδότες και ΓΣΕΕ είχαν υπογράψει τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά σ’ αυτήν δεν αναφέρθηκε κανείς.
-Και βέβαια ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα: Μέσα στη γενική σύγχυση, στις 30 Μαρτίου, ο κ. Φλαμπουράρης έδωσε στη δημοσιότητα «απολογισμό» λειτουργίας της ιστοσελίδας kathimerinotita.gov.gr., που είχε εγκαινιαστεί «προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, κυρίως στην επαφή με τις κρατικές δομές». Όπως μας είπε, πάνω από 2.250 υποθέσεις έχουν υποβληθεί έως και σήμερα. Και τι προβλήματα έλυσε ο κ. Φλαμπουράρης;
Κατά δήλωσή του τα ακόλουθα:
-Κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας, όλα τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων είναι υποχρεωμένα να χορηγούν σκευάσματα στους δικαιούχους ασθενείς που διαθέτουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ανεξάρτητα από το νοσηλευτικό ίδρυμα που εκδόθηκαν.
(Δηλαδή το περίφημο υπουργείο υγείας χρειαζόταν τον Φλαμπλουράρη για να πράξει το αυτονόητο).
-Μεταφέρθηκαν, ακόμη, στο ίδιο υπουργείο οι δεκάδες παραινέσεις που δέχτηκε η Ομάδα Καθημερινότητας αναφορικά με την ελλιπή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Κατόπιν τούτου, εκδόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας αναλυτική σχετική εγκύκλιος για την τήρηση του μέτρου.
(Δηλαδή χρειαζόταν η παρέμβαση Φλαμπουράρη για να εκδώσει το περίφημο υπουργείο άλλη μια εγκύκλιο για το κάπνισμα)
-Επίσης, μετά από σχετική αναφορά που έγινε από πολίτη ότι σε ταμείο υποκαταστήματος εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΥΔΑΠ δεν υπήρχε συσκευή POS για πληρωμή λογαριασμών με χρεωστική κάρτα, η εταιρεία φρόντισε να τοποθετήσει άμεσα μηχάνημα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ταμείο, αλλά και σε όσα ταμεία διαπιστώθηκαν ελλείψεις.
(Δηλαδή, χρειαζόταν ο κ. Φλαμπουράρης για να βάλει η ΕΥΔΑΠ μια συσκευή POS σε ένα υποκατάστημά της)!
-Παράλληλα, επισπεύσθηκε η έκδοση ΦΕΚ για τη διεκπεραίωση μίας σειράς ζητημάτων που απαιτούσαν την υπογραφή αρμοδίων παραγόντων (όπως, για παράδειγμα, η παροχή εξουσιοδότησης στις κατά τόπους Γενικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπογράψουν τις άδειες χειριστών μηχανημάτων έργου).
(Δηλαδή χρειαζόταν η παρέμβαση Φλαμπουράρη για να βγάλει τα ΦΕΚ το Εθνικό Τυπογραφείο)!
Όπως καταλαβαίνετε, είτε οι Έλληνες έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα και ασχολούνται με τα POS της ΕΥΔΑΠ και τον αντικαπνιστικό νόμο, είτε τα υπόλοιπα χιλιάδες αιτήματα έμειναν ανικανοποίητα, είτε πολλά απ’ αυτά ικανοποιήθηκαν με πελατειακό τρόπο.
Όπως επίσης καταλαβαίνετε, η «καθημερινότητα» έχει την προπαγάνδα της και ο κ. Φλαμπουράρης τη… χρησιμότητά του!