της Μαρίνας Νικολάκη
Ολά δείχνουν πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ήθελε από καιρό να παραιτηθεί μετά από σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον Ρ.Τ.Ερντογάν όταν ο τελευταίος παρέβλεψε την απόφαση του να μην πάνε οι δύο υπουργοί στην Ολλανδία προκειμένου να μιλήσουν σε Τούρκους πολίτες υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα, και έδωσε εντολή να πάνε παρά τις αντιρρήσεις του.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Ολλανδία τα γνωρίζουμε, αυτό όμως που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι ο Μ.Γιλντιρίμ είχε προβλέψει τι θα επακολουθούσε και είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας , MHP, Ümit Özdağ, που ο ίδιος αποκάλυψε και την είδηση της παραίτησης είχε πει τότε χαρακτηριστικά:
Είναι δυνατόν να παρακούνε τις εντολές του; Eπίσης είναι αλήθεια ότι ο κ.Μπινάλι Γιλντιρίμ έδωσε την παραίτησή του μετά από αυτό; Κι αν ναι, έγινε δεκτή; O Τούρκος Πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει στον τουρκικό λαό».
Τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για την επιστροφή στο κόμμα του, το AKP, καθώς η έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης, μέσω του δημοψηφίσματος, του άνοιξε τον δρόμο για αυτό.
Η Cumhuriyet αναφέρει ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος, υπέβαλε προφορικά την παραίτησή του στον Ερντογάν, μετά το δημοψήφισμα.
«Το εμπόδιο που υπήρχε εξαφανίστηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση, μπορείς να γίνεις αρχηγός όποτε θες», φέρεται να του είπε.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έκτακτο συνέδριο του AKP, προκειμένου ο Ερντογάν να γίνει ξανά μέλος του κόμματος.
«Μόλις τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έως τα τέλη Απριλίου, ο Ερντογάν μπορεί να γίνει μέλος του κόμματος», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στο Bloomberg, δίχως να αποκλείει τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, παρότι παλιότερα είχε δηλώσει ότι η εκλογή νέου προέδρου του AKP δεν θα γίνει πριν από το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα καταργηθεί το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα συζητήσει τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με τον Ερντογάν τους επόμενους μήνες. «Ανά διαστήματα, η είσοδος νέου αίματος στο υπουργικό συμβούλιο είναι μία αναγκαιότητα για τη δημοκρατία», είπε, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει με ονόματα για το ποιοι θα μπουν και θα φύγουν από την κυβέρνηση.
Τάχθηκε πάντως ενάντια στις πρόωρες εκλογές. «Δεν μας αρέσουν, γιατί προκαλούν αβεβαιότητα. Και δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να μας οδηγεί σε πρόωρες εκλογές», δήλωσε.
Τότε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, λόγω της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα φοβόταν να δημοσιοποιήσει τη παραίτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού και περίμενε μετά τις 16 Απριλίου. Για να δούμε τώρα τι θα κάνει...