ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στο δυσθεώρητο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ έφτασε το παγκόσμιο – ιδιωτικό και δημόσιο – χρέος το 2016, με συνολική ονομαστική αξία στα 215 τρισεκατομμύρια δολάρια (201,5 τρισ. ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance, IIF) δημιουργώντας την πιο απλή και απλοϊκή απορία:
Η Ελλάδα με χρέος 125% ήταν το πρόβλημα δήθεν της Ευρώπης; Και στην τελική όλο αυτό το παγκόσμιο χρέος σε ποιον είναι χρωστούμενο; Εάν είχαμε πραγματική οικονομία εσόδων-εξόδων, παράγω-καταναλώνω τότε ο πλανήτης έπρεπε όπως επιτάσσει η λογική να είναι ένα «κλειστό σύστημα» με μηδενικό χρέος.
Επειδή όμως η οικονομία είναι «φανταστική» με παραγωγή «αεροχρήματος» από αέρα «κοπανιστό» στα χρηματιστήρια που δεν αντιστοιχούν σε τύπωμα χρήματος, ή αντίκρυσμα σε χρυσό, ή σε αντίστοιχο μέγεθος παραγωγής συσσωρεύεται ένα χρέος χωρίς πραγματική υπόσταση αλλά με πραγματική απαίτηση και δίνει εντελώς πραγματικό πόνο στους κατοίκους του πλανήτη αυτού.
Έτσι το χρέος αυτό είτε είναι χρωστούμενο σε εξωγήινους, είτε στους επιτήδειους που το «παράγουν» στα χρηματιστήρια εκμηδενίζοντας έτσι το πραγματικό χρήμα που έχουν βγάλει με κόπο και ιδρώτα όσοι αληθινά εργάζονται και παράγουν απτά προϊόντα.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η βασική αιτία της ταχείας αύξησής του ήταν η έκδοση χρεογράφων από μέρους των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και οι πολίτες των χωρών αυτών ξεκίνηαν να δανείζονται αφειδώς από τις «αόρατες» αυτές πηγές και τα κράτης τους δανείζονται για να χαρούν και αυτοί το «υψηλό» βιοτικό επίπεδο που χαιρόμασταν κάποτε στην Ελλάδα.
Μόνο που το τέλος θα είναι ακριβώς το ίδιο: Δουλοπαροικία.
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,6 τρισεκ. δολάρια το 2016 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Το χρέος ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2015. Το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών κατέγραψε μια «θεαματική άνοδο» στα 55 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2016, ή το 215% του ΑΕΠ τους.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εταιρικά χρέη που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση του IIF.
Στις αναπτυσσόμενες αγορές εκδόθηκε νέο χρέος αξίας σχεδόν 40 τρισεκ. δολαρίων από το 2006 ως το 2016, γεγονός που σηματοδοτεί μια ταχεία αύξηση εάν ληφθεί υπόψη ότι το νέο χρέος που εκδόθηκε από το 1996 ως το 2006 ανερχόταν σε 9 τρισεκ. δολάρια
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 70 τρισ. και πλέον την τελευταία δεκαετία φθάνοντας σε ένα ποσό δίχως ιστορικό προηγούμενο, επισήμανε το IIF.
Στις ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί ένα ποσό που ανέρχεται σε 160 τρισ. δολάρια, δηλαδή η μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους, που έφθασε σε ύψος σχεδόν τετραπλάσιο (390%) του ΑΕΠ τους συνδυαστικά!
Δηλαδή όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα χρωστάνε παντού!
Πρέπει να εξηγηθουν κάποια πράγματα. Τα περισσότερα λεφτά που τριγυρνούν στον πλανήτη έχουν δημιουργηθεί από τον "αέρα" των στοιχημάτων,των παραγώγων,των ομολογων και του δανεισμού του ίδιου χρήματος πολλές φορές από την ίδια τράπεζα. Κοινώς έχουμε "μόχλευση".
Με απλό παράδειγμα είναι σαν να δίνεται το ίδιο πουκάμισο σε 10 άτομα.Όσο αυτά δεν το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα, δεν έχουμε κρίση. Μόλις όμως βρεθούν δύο άτομα που το θέλουν την ίδια στιγμή τότε έχουμε κρίση.
Η σύγχρονη οικονομία (φανταστικο-οικονομία στην πραγματικότητα)δεν "κοβεται" αλλά "σκάει". "Σκάει" σαν φούσκα μόλις δεν πληρωθεί κάποιο ομόλογο, από το οποίο εξαρτώνται άμεσα οι πληρωμές άλλων ομολόγων. Η οικονομία καταρρέει σαν "μαύρη τρύπα" εις τα εσώτερα και παρασύρει ακόμα και φαινομενικά "άσχετους" αποδέκτες. Αυτός είναι και ο λόγος που η χρεοκοπία μιας χώρας, η μιας τράπεζας προκαλεί τέτοιο πανικό. Τα χρήματα αυτα τα χρησιμοποιούν πολύ περισσότεροι από αυτούς που τους οφείλονται.
Η Ελλάδα θυσιάστηκε ώστε τα δικά της ομόλογα να κρατήσουν ζωντανά τα ομόλογα των υπολοίπων. Αυτό έγινε αλλά το θύμα δεν πρέπει ποτέ να το καταλάβει και έτσι «βαφτίζεται» τεμπέλης και άλλα ωραία κοσμητικά επίθετα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους των ανεπτυγμένων κρατών ($32 τρισεκ.) οφείλεται στις κυβερνήσεις, με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερδιπλασιάζεται από το 2006!
Η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη είδαν το κρατικό χρέος τους να αυξάνεται κατά περίπου 50%.
Να πούμε και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο διαγράφονται διαγαλαξιακά χρεή όπως αυτό: Με παγκόσμιο πόλεμο και ξανά από την αρχή...
pronews