Στο προσκήνιο φαίνεται πως επανέρχεται το ενδεχόμενο επέκτασης του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream σε ελληνικό έδαφος.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, Alexey Miller, εξέφρασαν από κοινού την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας της Gazprom με τους ελληνικούς φορείς φυσικού αερίου.
Οι Γιώργος Τσίπρας και Alexey Miller διαπίστωσαν ότι η συνεργασία της Gazprom με τους ελληνικούς φορείς του τομέα φυσικού αερίου συνεχίσθηκε καθ’ όλο το 2016 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Συμφώνησαν, μάλιστα, ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και ενισχύοντας την ενεργειακή σταθερότητα και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής και συζήτησαν τρόπους προώθησης των στόχων αυτών.
Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού επισημαίνεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου «συνεχίστηκε η θετική δυναμική στη ζήτηση: Η Ελλάδα εισήγαγε ρωσικό αέριο κατά 20,6% περισσότερο σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του 2016».
Υπενθυμίζεται πως η επέκταση του TurkStream στην Ελλάδα είχε κατ’ αρχήν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα το 2015, όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο TurkStream αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του ότι δεν αναιρεί την επιρροή της Ρωσίας στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ε.Ε. και παράλληλα παρακάμπτει το δίκτυο αγωγών της Ουκρανίας, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το Κίεβο.
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ/http://www.liberal.gr/