ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ...
Ενδιαφέρον έχει παρουσιαστεί προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) από την Αθήνα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και μετά από εισήγηση των επιτελείων, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας.
Κατά τους ίδιους κύκλους, ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16.
Επιπλέον, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300.
Στο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στην Ουάσιγκτον για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου συζητήθηκε και η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε ίσως και δέκα χρόνια...
Ο κ. Καμμένος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, στη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στο Κογκρέσο, ενώ είπε αναλυτικά: ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον κ. Μάτις και να συζητήσουμε την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.
Η δήλωση του κ. Καμμένου αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA) ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι, το αίτημα για επέκταση της χρονικής διάρκειας της συγκεκριμένης συμφωνίας από ένα σε πέντε χρόνια είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, n Αθήνα λαμβάνει αυτή τη στιγμή κάποια βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά σε βοηθητικούς εξοπλισμούς.
Το ΥΠΕΘΑ έχει ήδη αποστείλει επιστολές για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των ελληνικών F-16, καθώς και μια επιστολή για την τιμή και τη διαθεσιμότητα των πέμπτης γενιάς F-35, η οποία δεν έχει δεσμευτική αξία, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα αναγνωριστικού χαρακτήρα έγγραφο.
Επίσης, γνωστή είναι η θέση του κ. Καμμένου ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ανάλογο με εκείνο που η Ουάσιγκτον έχει υπογράψει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Οι δύο χώρες επωφελούνται από τις συγκεκριμένες συμφωνίες και με βαρύ εξοπλισμό, όπως πλοία και αεροπλάνα.
Είναι, επίσης, γνωστή η θέση του κ. Καμμένου περί παραχώρησης κάποιας στρατιωτικής βάσης στις ΗΠΑ σε νησιά όπως η Κάρπαθος.
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Καμμένος περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «αληθινούς συμμάχους» που έχουν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Σε ότι αφορά την επιλογή του F-35 και όχι κάποιου άλλου τέταρτης γενιάς μαχητικού ευρωπαϊκού ή αμερικανικού (Rafale, Eurofighter, F/A-18 Silent Eagle) ή ρωσικού (Su-35) οι λόγοι είναι απλοί, όπως τους περιγράφει μιλώντας στο pronews.gr ανώτατος αξιωματικός της ΠΑ: "Αν είναι να μας κάνουν ένα "δώρο", ας μας κάνουν κάτι που βρίσκεται την αιχμή της τεχνολογίας και σίγουρα όχι κατώτερο από αυτό που θα έχει ο δυνητικός αντίπαλος".
Στην ΠΑ έχουν εντυπωσιαστεί και θορυβηθεί από τις επιδόσεις των F-35 στις ασκήσεις της USAF και μάλιστα σε αποστολές αέρος-αέρος και όχι αέρος-εδάφους στις οποίες υποτίθεται ότι το αεροσκάφος αποδίδει το 100% των δυνατοτήτων του.
Κανένα από τα F-35 δεν καταρρίφθηκε σε αερομαχίες με F-15E και F-16, αντίθετα "ρημάχθηκαν" από τα stealth μαχητικά σε αποστολές BVR, δηλαδή σε αερομαχίες χωρίς οπτική επαφή.
Όπως αναφέρεται από την αμερικανική Αεροπορία τα αεροσκάφη και τα πληρώματα κατάφεραν ποσοστό διαθεσιμότητας κατά τις αποστολές 100%. Από τις 88 αποστολές που είχαν σχεδιαστεί πραγματοποιήθηκαν και οι 88 ενώ στα πλήγματα επιτεύχθηκε ευστοχία 94% με 15 από τις 16 κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 που αφέθηκαν συνολικά να βρίσκουν το στόχο τους.
pronews