«ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ;»
Σε μια αποκάλυψη προέβη περισσότερο με την ιδιότητα του ρεπόρτερ η τοποθέτησή του Σταύρου Θεοδωράκηςστην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά, αποκαλύπτοντας ότι πρόσφατα οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν την ελληνική Δικαιοσύνη ότι βρέθηκαν τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του.
«Εδώ υπάρχει σκάνδαλο και μεγάλα ζητήματα ηθικής τάξης» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να προσθέσει «οι ελβετικές τράπεζες πρόσφατα γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι εντοπίστηκαν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του. Το ερώτημα προς τις ελβετικές αρχές είχε τεθεί προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η απάντηση ήρθε τώρα».
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι ήδη η ελληνική Δικαιοσύνη, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ζητήσει την δικαστική συνδρομή και την συνεργασία της Ελβετίας προκειμένου να ανοίξουν οι τρεις λογαριασμοί, να εντοπιστούν τα ποσά που φυλάσσονται εκεί και να ερευνηθεί η διαδρομή τους.
Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τη Κυβέρνηση: «να απαντήσει τώρα τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και από πού προήλθαν. Ο ίδιος λέει ότι διώκεται το κόμμα του. Εμείς λέμε ότι για να προστατεύσει το κόμμα του έχει μόνο ένα δρόμο. Να βγει και να δώσει όλα τα ονόματα και τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Να μην περιμένει τα συμπεράσματα της επιτροπής μας και της Δικαιοσύνης».
Αναφορικά με τις παράπλευρες πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Πρόσεξα ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την δίωξη της κυβέρνησης Σημίτη. Φαίνεται πως επιθυμούσε την επικράτηση του κ. Τσοχατζόπουλου».
Ο ίδιος, δε, ανέφερε ότι «ο κ. Κοτσακάς είπε τον περασμένο Νοέμβριο πως στήριξε την υποψηφιότητα του Τσοχατζόπουλου, γιατί έβλεπε την συντηρητική στροφή του ΠΑΣΟΚ. Είπε μάλιστα ότι δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος για εκείνη την επιλογή του. Αυτά είπε ο κ. Κοτσακάς, στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου και σήμερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δεν νιώθει την ανάγκη να πει έστω μια λέξη για τα χρήματα που κατέληγαν στην τσέπη των πολιτικών. Αντίθετα, λέει ότι δικαιώθηκε που στήριξε Άκη. Αυτή είναι και η άποψη του κ. Τσίπρα; Καλύτερα Άκης παρά Σημίτης;».
Να σημειωθεί ότι, υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας τάσσονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τα κίνητρα της κυβέρνησης να καταθέσει τώρα την πρόταση αυτή, ενώ είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση.
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι» .
Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία. Παράλληλα άφησε αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις».
Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».
«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου.
Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει:
«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο.
» Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση.»
O επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του».
Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε την πιθανότατα όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού την κοινής γνώμης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά τόνισε ότι είναι αφορμή για να προβληματιστούμε για την άμυνα της χώρας, αναφέροντας τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Πρέπει να πάψουμε να αγοράζουμε όπλα μόνο για τις μίζες ή για δημόσιες σχέσεις, όπλα που αγοράζονται και δεν χρειάζονται», ανέφερε και ζήτησε κατάργηση του πελατειακού κράτους στο στράτευμα, αλλά και αξιοκρατικές απολαβές αντί για ντροπιαστικούς μισθούς στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρξε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. «Ο κ. Κοτσακάς δεν νιώθει την ανάγκη να πει ούτε μια λέξη όλα αυτά τα χρόνια για τα λεφτά που κατέληγαν σε τσέπες πολιτικών», διερωτήθηκε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι ζήτημα νομικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ποινικό και απόδοσης ευθυνών, αλλά ζήτημα βαθιά πολιτικό που συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
«Γύρω από αυτά που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα πάντοτε υπήρχαν σκιές, άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χώρο της εθνικής ασφάλειας ως χώρο απόκρυψης των ανομιών τους. Είπε ακόμη ότι από τη διαδικασία της κάθαρσης η Άμυνα θα βγει κερδισμένη, θυμίζοντας στο σημείο αυτό παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη ότι γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες και ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες.
Ειδικά για την πρόταση της προανακριτικής, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μιλάμε για μια 8ετία, την 8ετία 1996 - 2004, της οποίας προηγήθηκαν τα Ίμια.
Ο Δ.Βίτσας επικαλέστηκε την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη δυνάμεως». «Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ανέφερε ότι από εκείνη την 8ετία έχουμε ότι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η πολιτική ηγεσία και διάφοροι αξιωματικοί εκείνης της εποχής, τώρα κάνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.
Αν τα χρήματα προέρχονται από κομπίνες που έχουν σχέση με την Εθνική Άμυνα, τότε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης δεν είναι αρκετή. Τουλάχιστον- όπως έλεγε και ο..."εθνάρχης" όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια. (φυσικά το έλεγε γι αυτούς που τους έκοψαν τη μάσα...)
Juan