Με τα χρόνια τα δημοσιεύματα εφημερίδων στα οποία δεν υπήρχε κανένας αντίλογος από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, στο χώρο των καυσίμων επικράτησε ότι οι πρατηριούχοι είναι λαθρέμποροι και κλέφτες.
Σε αυτό υπάρχει μια αλήθεια, ότι οι πρατηριούχοι μπορεί να είναι κλέφτες αλλά όχι λαθρέμποροι.
Σύμφωνα με την ΕΝ.ΒΕ.Θ (Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης) λαθραία καύσιμα νοούνται αυτά τα οποία δεν περιέχουν τον ΕΦΚ και τέτοια είναι τα καύσιμα προς εξαγωγή, τα ναυτιλιακά, τα στρατιωτικά, εν μέρει το αγροτικό πετρέλαιο, ακόμη και σε ένα βαθμό το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει μειωμένο ΕΦΚ
Ακόμα όμως και αν αποσαφηνιστεί ποιος κάνει το λαθρεμπόριο, στην περίπτωση της κλοπής της αντλίας ούτε εκεί υπάρχει σαφήνεια ποιος κλέβει. Πρόσφατα ο ΣΕΕΠΕ , ο σύνδεσμος Προμηθευτών(!) των Πρατηριούχων έκανε μια ιδιωτική έρευνα στην οποία ανακάλυψε ότι το 10% των πρατηριούχων κλέβει. Θα περίμενε κανείς αυτό το νούμερο να το αντιστρέψει και να κάνει σημαία ότι «το 90% των πελατών μας ΔΕΝ κλέβει», γιατί αν το καλοσκεφτούμε σε πιο κλάδο τον 90% δεν κλέβει.
Αυτή η έρευνα του ΣΕΕΠΕ και ο τρόπος που παρουσιάστηκε μας οδήγησε σε δικό μας ρεπορτάζ, τι συμβαίνει με τις ίδιες εταιρείες που διακινούν τα καύσιμα. Αυτό που προέκυψε είναι πως μέλη του ΣΕΕΠΕ παρανομούν και έχουν δεχθεί πρόστιμα για νοθεία καυσίμων. Αυτοί δηλαδή που κάνουν έλεγχο για πρατηριούχους που παρανομούν, παρανομούν και οι ίδιοι. Στο ρεπορτάζ μας τέθηκαν και κάποια ερωτήματα στα οποία ακόμα δεν απάντησαν οι εταιρείες αλλά κυρίως ο ΣΕΕΠΕ
Ποιο άλλος μπορεί να κλέβει στην διακίνηση του καυσίμου
Πριν λίγες ημέρες στο Thessalonikipress καταγγέλθηκε πως συνεργαζόμενο βυτίο της εταιρείας Coral AE που διακινεί καύσιμα στα πρατήρια SHELL πιάστηκε ο οδηγός να αδειάζει σε μπετόνια καύσιμα και μάλιστα έξω από τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι και το πιο ενδιαφέρον, ο έλεγχος ήταν τυχαίος αφού έτυχε εκείνη την ώρα οι ελεγκτικές αρχές να περνάνε από το σημείο.
Το Thessalonikipress.gr επικοινώνησε με την εταιρεία η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό . Το θέμα που προκύπτει για την Coral ΑΕ(Shell) είναι αν το βυτίο βγήκε από τις εγκαταστάσεις σφραγισμένο με την εταιρεία να διαβεβειαώνει κατηγορηματικά ότι όλα τα βυτία φεύγουν σφραγισμένα από τις εγκαταστάσεις αφού στην σφράγιση είναι παρόν άνθρωπος της CORAL AE.. Βέβαια αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από τις κάμερες ασφαλείας
Μάλιστα όσο αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό μας ανέφερε ότι ο συνεργαζόμενος διανομέας έχει ήδη κληθεί σε απολογία από την Coral ΑΕ και πως ο οδηγός έχει ήδη απολυθεί. Για τον τελευταίο ανέφερε ότι δούλευε μόλις μια εβδομάδα στην συνεργαζόμενη εταιρεία και πιθανόν δεν ήξερε τι θα συμβεί εφόσον ξεσφραγίσει το βυτίο.
Όμως από την δική μας έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός είχε σχετική εμπειρία από την διανομή πετρελαίου θέρμανσης και οπότε ήταν αδύνατον να μην γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα είχε με την ξεσφράγιση του βυτίου πριν αυτό πάει στα πρατήρια.
Και αναφερόμαστε σε πρατήρια αφού σε ερώτηση μας στην Coral ΑΕ αν το βυτίο πήγαινε σε πελάτη τους η δικό τους πρατήριο μας απάντησε «σε διάφορα, δικό μας και πελατών.»
Από τα παραπάνω προκύπτουν κάποια καίρια ερωτήματα. Αν το βυτίο πήγαινε σε διαφορετικούς πελάτες τότε όλοι είχαν έρθει σε συνεννόηση με τον οδηγό και μάλιστα και τα ιδιόκτητα πρατήρια της εταιρείας. Αν τώρα οι πελάτες και τα ιδιόκτητα πρατήρια δεν γνώριζαν τίποτε, είναι σαφές ότι υπάρχει τρόπος παράκαμψης την σφράγισης με αποτέλεσμα τα πρατήριο και ακόμα και οι εταιρείες να μην γνωρίζουν την κλοπή που διαπράττεται.
Δύο είναι οι περιπτώσεις για να συμβεί αυτό, είτε το βυτίο έχει φύγει χωρίς να σφραγιστεί από τις εγκαταστάσεις η υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η σφράγιση όταν το βυτίο βγει από τις εγκαταστάσεις.
Σε επικοινωνία που είχαμε με διανομείς καυσίμων μας ανέφεραν πως τεχνικά μπορεί να γίνει η παράκαμψη αυτή ενώ έχει σφραγιστεί το βυτίο και μας εξήγησαν πως συμβαίνει. Συγκριμένα, στο σημείο που φορτώνει η εταιρεία το βυτίο, το καπάκι που κλείνει έπειτα τον σωλήνα του βυτίου, κουμπώνει με πιράκια και έπειτα σφραγίζεται αυτό το καπάκι. Έτσι, μπορεί μετά κάποιος να βγάλει τα πιράκια και το καπάκι χωρίς να αγγίξει τις σφραγίδες. Αλλά αν συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνο, αν το βυτίο έχει GPS η εταιρεία που της ανήκει το βυτίο μπορεί να δει την στάση και να ζητήσει εξηγήσεις από τον οδηγό
Υπάρχει κατάλογος οδηγών που έχουν παρανομήσει με παρόμοιο τρόπο;
Η CORAL AE μας ανέφερε επίσης ότι η ίδια ελέγχει ποιοι οδηγοί είναι στα βυτία της ώστε να γνωρίζει αν ο οδηγός αυτός έχει παραπέσει σε ανάλογο παράπτωμα. Αυτό όμως όσο αφορά τα δικά της βυτία γιατί πιθανόν, να είναι αδύνατον να γνωρίζει αν η συνεργαζόμενη εταιρεία έχει την ίδια διαδικασία και αν οδηγοί της είναι εμπλεκόμενοι σε παλιότερη υπόθεση λαθρεμπορίου.
Οι ελεγκτικές αρχές γιατί δεν αφήνουν να εξελιχθεί η διαδικασία ώστε να πιάσουν όλη την αλυσίδα
Κατά καιρούς ακούμε για περιπτώσεις λαθρεμπορία η κλοπής καυσίμων αλλά πάντα οι ελεγκιτκές αρχές συλλαμβάνουν το στάδιο του οδηγού που το μεταφέρει. Έτσι είχε συμβεί και στην περίπτωση λαθρεμπορίας σε μάντρα της Πόντου, όπου για μεγάλο διάστημα παρακολουθούσαν την μάντρα αλλά ποτέ που πήγαιναν το λαθραίο καύσιμο, ποιοι δηλαδή ήταν οι αποδέκτες. Στην περίπτωση εκείνη μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν ήταν και 25 οδηγοί όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας, πολλοί από αυτούς εργάζονται σε εταιρείες διακίνησης καυσίμων