30.3.17

Σοβαρή εμπλοκή στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας


Σε εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα τείνει να αναχθεί τελικά το θέμα της παρακολούθησης Τούρκων πολιτών που κατοικούν στη Γερμανία, από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, τη ΜΙΤ.
Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας διεξάγει ανακρίσεις και έρευνες για το θέμα της κατασκοπευτικής δράσης της ΜΙΤ στο γερμανικό έδαφος, εναντίον υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο του Γκιουλέν.
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Frauke Köhler, δήλωσε ότι η επιτυχία της έρευνας εξαρτάται από τα στοιχεία που έχουν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για το θέμα. Ο δε Υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, δήλωσε "Αν είναι σωστά όλα αυτά, τότε πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη".
 Είναι απαράδεκτο
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere είπε  "Η κατασκοπεία στα εδάφη της Γερμανίας είναι κακούργημα και δεν το ανεχόμαστε". Ο Maiziere  δήλωσε πως "Τέτοιου είδους δράσεις κατασκοπείας τις παρακολουθεί η Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει για τους υπαλλήλους της μυστικής υπηρεσίας που θα στείλει στη χώρα μας. Όσοι εκτελούν τέτοια καθήκοντα και δεν βρίσκονται στην ενημερωτική λίστα που μας δίνει η πρεσβεία, χάνουν την άδεια παραμονής τους. Αν υπάρχει κακουργηματική πράξη, τότε αναλαμβάνει η εισαγγελία. Αυτή τη λίστα πρέπει να την εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή. Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτήν τη βάση". Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία προειδοποίησε τους Τούρκους που ζουν στην Κάτω Σαξονία και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ότι "είναι επικίνδυνο να πάτε στην Τουρκία".

Ο ισχυρισμός της εφημερίδας
Η έρευνα της Εισαγγελίας ξεκίνησε μετά την δημοσίευση της είδησης στην εφημερίδα 'Süddeutsche Zeitung', που μεταδόθηκε και από τα τηλεοπτικά κανάλια  NDR και WDR. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εφημερίδας, ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, έδωσε στον διοικητή της Γερμανικής Υπηρεσίας πληροφοριών (BND)  Bruno Kahl, όταν οι δυο τους συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ασφαλείας Μονάχου, μια λίστα με 300 άτομα, 200 ιδρύματα, σχολεία και φορείς οπαδών του Γκιουλέν.  Ο διοικητής της ΜΙΤ έδωσε τη λίστα αυτή, ζητώντας από τη γερμανική υπηρεσία να βοηθήσει τη ΜΙΤ και να εντείνει την παρακολούθηση των ατόμων αυτών. Όμως ο αρχηγός της  BND Bruno Kahl, έδωσε τη λίστα στην κυβέρνηση και στην Υπηρεσία Πληροφοριών και κατόπιν κατήγγειλε το γεγονός στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και στην Ασφάλεια.
infognomon politics