15.3.17

Ε.Ε.: «Σοβαρές ανησυχίες» για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία


Εάν η νομοθεσία εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029.


Τις «σοβαρές ανησυχίες» που εξέφρασε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις τροποποιήσεις του τουρκικού συντάγματος, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv.
Η Επιτροπή της Βενετίας, το εξειδικευμένο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα συνταγματικά θέματα, δημοσίευσε χθες τη γνωμοδότησή του, σύμφωνα με την οποία ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις στην Τουρκία είναι ένα «επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω» για τη δημοκρατία.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε τις συνταγματικές τροποποιήσεις τον περασμένο Ιανουάριο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τη μεταρρύθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο. Εάν η νομοθεσία εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 16ης  Απριλίου, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029.
Η Επιτροπή της Βενετίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός «προσωποπαγούς καθεστώτος» στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι με την άρση των αναγκαίων ελέγχων και ισορροπιών, οι τροποποιήσεις δεν θα ακολουθούν το μοντέλο ενός δημοκρατικού προεδρικού συστήματος το οποίο θα βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών, και αντ' αυτού θα ενέχει τον κίνδυνο εκφυλισμού σε ένα αυταρχικό προεδρικό σύστημα.
Τα συμπεράσματα της γνωμοδότησης για το πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών συνοψίζονται στα εξής:
  • Ο νέος πρόεδρος αφήνεται ελεύθερος να ασκεί την εκτελεστική εξουσία μόνος του, με ανεξέλεγκτη εξουσία να διορίζει και να απολύει υπουργούς και να διορίζει και να απολύει όλους τους ανώτατους αξιωματούχους, βάσει των κριτηρίων τα οποία καθορίζονται από τον ίδιο.
  • Επιτρέπει στον πρόεδρο να είναι μέλος ή και ακόμη και επικεφαλής του κόμματός του, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε κατάχρηση της εξουσίας του στο νομοθετικό σώμα.
  • Δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο για οποιουσδήποτε λόγους, κάτι το οποίο είναι ξένο προς τα δημοκρατικά προεδρικά συστήματα.
  • Αποδυναμώνει περαιτέρω το ήδη ανεπαρκές σύστημα της δικαστικής εποπτείας της εκτελεστικής εξουσίας.
  • Αποδυναμώνει περαιτέρω την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ/naftemporiki