3.3.17

Ζ.Γκάμπριελ: «Λεκτικό τερατούργημα η ονομασία ΠΓΔΜ- Τα Σκόπια να φερθούν υπεύθυνα»


Το θέμα της ονομασίας συμβάλει «σημαντικά» στην πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ζητά την επίλυση του ζητώντας από τους Σκοπιανούς να φερθούν υπεύθυνα ενώ δεν δίστασε να αποκαλέσει «λεκτικό τερατούργημα» την ονομασία ΠΓΔΜ.
 
Αναλυτικά, στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέγνωσε μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
 
Ενώ επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνηση του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.
 
Ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας με την Ε.Ε., ενώ όπως δηλώνει στη συνεχεία, «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας. «Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα.»
 
Στην ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ αν κατά αυτό τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.
 
Ο Μάρτιν Σέφερ θύμισε τις επανειλημμένες συνομιλίες στο παρελθόν γύρω από αυτό το ζήτημα πού είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τους ομολόγους του στην Αθήνα και στα Σκόπια.
 
«Θα θέλαμε μια καλή λύση», τόνισε, «και θα επιθυμούσαμε πράγματι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα» (δηλαδή, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να αναφερθεί σε μια χώρα». ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση». Όπως τόνισε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».
 
Να σημειωθεί ότι χάος επικρατει αυτές τις μέρες στα Σκόπια αφού θύελλα αντιδράσεων προκαλεί διεθνώς, η άρνηση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανοφ, να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα SDSM, του Ζόραν Ζάεφ, αν και έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία στην βουλή από κοινού με τα αλβανικά κόμματα. Στα Σκόπια έφτασε το εχθές απόγευμα η ύπατος Αρμοστής για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φραντσέσκα Μονγκερίνι, ενώ παρενέβησαν με δηλώσεις τους το ΥΠΕΞ της Ρωσίας και ο πρέσβης των ΗΠΑ.
 
Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης υπήρξε η χθεσινή απόφαση του προέδρου να μην δώσει την διερευνητική εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, με το αιτιολογικό ότι η πλατφόρμα συνεργασίας του με τα αλβανικά κόμματα αποφασίσθηκε εκτός χώρας και εφ’ όσον υλοποιηθεί απειλεί να υπονομεύσει το σύνταγμα και να υποσκάψει το ενιαίο του χαρακτήρα του κράτους.
 
Από την πλευρά του ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος, καλώντας σε επαγρύπνηση τους οπαδούς του κόμματός του, ενώ τους συνέστησε, ταυτόχρονα, να επιδείξουν ψυχραιμία. Απεναντίας, το κόμμα του VMRO DPMNE, του απερχόμενου πρωθυπουργού, επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής ″καντονοποίησης και στο τέλος διαμελισμού του κράτους″.
 
Με σφοδρότητα επιτέθηκαν στον πρόεδρο Γκ. Ιβάνοφ και τα τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων που είχαν συνυπογράψει την πλατφόρμα με τα κοινά αιτήματα που θα διαπραγματεύονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον κατηγόρησαν ότι οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνους δρόμους. Καθώς ο πρόεδρος των Σκοπίων έστρεψε εμμέσως τα βέλη του προς τα Τίρανα και την Πρίστινα, όπου συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τα τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων η πλατφόρμα, παρέμβαση έκαναν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι.