Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Μπορεί η άποψη που ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε (13 Μαρτίου 2017, Real Fm), σύμφωνα με την οποία τα επικείμενα για μετά το 2018 μέτρα χρειάζεται να ψηφιστούν από «μια ευρύτατη πλειοψηφία» στη Βουλή να αποκλήθηκε «προσωπική άποψη», τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί.
Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Σκουρλέτης θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για μια «ευρύτατη συναίνεση» - με τον κ. Τζανακόπουλο να αποκαλεί τη στάση του κ. Σκουρλέτη «ένα πολιτικό κάλεσμα προς το σύνολο της αντιπολίτευσης» και την κ. Γεροβασίλη να το τερματίζει λέγοντας (Παραπολιτικά fm) πως «στη χώρα μας θα έπρεπε και η αντιπολίτευση να έπαιζε έναν δημιουργικό ρόλο. Για μας το ζήτημα είναι να γίνει η αντιπολίτευση χρήσιμη, να αποκτήσει αίσθηση της πραγματικότητας και να μην κάνει κινήσεις για να δημιουργούν κάποιο θέμα αστάθειας»!
Αλήθεια;
Για ποιον λόγο η συναίνεση χρειάζεται σήμερα και δεν χρειαζόταν το 2014; Επειδή κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Και για ποιον λόγο η αντιπολίτευση απαιτείται να είναι «χρήσιμη» και «δημιουργική» σήμερα και όχι το 2014; Επειδή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελούν την περιούσια κυβέρνηση; Σήμερα απαιτείται συναίνεση και δεν απαιτούνται εκλογές και το 2014 απαιτούνταν εκλογές και όχι συναίνεση; Τότε η συναίνεση ήταν «προπαγάνδα» και σήμερα είναι εθνοσωτήρια;
Ας θυμηθούμε τι έλεγαν αυτοί οι κύριοι περί συναίνεσης:
-17 Μαΐου 2014. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής». Στην ερώτηση «γιατί αποκλείετε την εθνική συναίνεση, απαντά: «Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές».
-24 Αυγούστου 2014. Συνέντευξη Τσίπρα στη Real News: «Εκλογές, νέα βουλή που να εναρμονίζεται ηθικά και πολιτικά με το εκλογικό σώμα, και εκλογή προέδρου με όρους ευρύτατης συναίνεσης. Αυτή είναι η σταθερή μας θέση».
-10 Οκτωβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, Βουλή, Ομιλία στη συζήτηση για παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Το λέω ξανά, όχι μόνο για να το ακούσετε εσείς, αλλά για να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Ζητάμε, λοιπόν, εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να αντικαταστήσουμε την εσωτερική υποτίμηση αξιών, αμοιβών και ανθρώπων με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ελπίδας».
«Συναίνεση, όπως το Σύνταγμα προβλέπει -για να συνεννοηθούμε- εκατόν ογδόντα Βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί προφανώς και αυτή η συναίνεση δεν αφορά τη συναίνεση στο πρόσωπο. Συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης σας Κυβέρνησης, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφική πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων. Θαρρώ πως όποιος θέλει να δώσει τέτοιου είδους συναίνεση θα έχει το σθένος σήμερα να υπερψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης που καταθέσατε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας. Σας προτείνω, λοιπόν, σήμερα το βράδυ να δείτε το αποτέλεσμα και να το ξανασκεφτείτε, να πράξετε όπως ορίζει το συμφέρον της χώρας. Δεν είναι η παραμονή σας τέσσερις ακόμα μήνες στις καρέκλες της εξουσίας το συμφέρον της χώρας. Μπορεί να υπάρξει προοπτική και μέλλον για τη χώρα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές! Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές! Όπως γνωρίζετε, όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές –το ξεκαθαρίζω για ακόμη μία φορά- σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια της λιτότητας με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας. Τελεία, παράγραφος!»
«Και με αυτό τον τρόπο θέλω να δώσω μία απάντηση και σε όσους Βουλευτές από αυτό εδώ το Βήμα, καλοπροαίρετα ενδεχομένως, μίλησαν για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και για συναίνεση. Δεν αρνούμαστε τη συναίνεση. Όμως, το ερώτημα που θέτουμε είναι «σε ποια βάση συναίνεση;». Για μας είναι προφανές. Η προοπτική περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας οδηγεί στη διαιώνιση της Ελλάδας ως μιας χώρας πειραματόζωου των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Ευρώπη, ως μία χώρα αποικίας, χρέους και ανεργίας. Ποια συναίνεση μπορεί να δώσει κανείς σε αυτή την προοπτική;»
«Ζητάμε, λοιπόν, εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να αντικαταστήσουμε την εσωτερική υποτίμηση αξιών, αμοιβών και ανθρώπων με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ελπίδας. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η μεγάλη κοινωνική αλλαγή, η μεγάλη ανατροπή έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το παλιό φεύγει. Το καινούριο έρχεται. Κανείς δεν θα καταφέρει, ό,τι κι αν σκαρφιστεί, να το σταματήσει».
-13 Οκτωβρίου 2014. Ν. Παππάς: «Δεν θα αρνηθεί (ο Τσίπρας) πρόσκληση και θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού αυτά που είναι να του πει. Ότι πρέπει να παραιτηθεί».
-19 Οκτωβρίου 2014. Ν. Βούτσης, δήλωση: «Διάλογος μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή: Της μη βιωσιμότητας του χρέους, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους και της αναπτυξιακής λογικής».
-22 Οκτωβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, Αντέννα, συνομιλία με Γ. Παπαδάκης:
«-Ο κ. Σαμαράς έχει τα τηλέφωνα κατεβασμένα, κλειστά από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε.
-Να το γράψω ότι ο κ. Τσίπρας ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα κρίσιμα θέματα της χώρας;
-Να μην το γράψετε έτσι ακριβώς. Αλλά να κρατήσετε την ουσία του ζητήματος».
-23 Οκτωβρίου 2014. Ν. Παππάς, Αντέννα: «Αν ο Τσίπρας πάει στον Σαμαρά θα ζητήσει εκλογές».
-24 Οκτωβρίου 2014. Λαφαζάνης, Σκάι: «Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ».
-26 Οκτωβρίου. Ν. Παππάς, Real News: «Αν ο Σαμαράς καλέσει τον Τσίπρα σε συνάντηση, ο Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές».
-3 Νοεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια: «Ο λαός πρέπει να επιλέξει νηφάλια ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές». Ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών «για να συμφωνήσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών».
-18 Νοεμβρίου 2014. Λαφαζάνης, Σκάι: «Η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημοσίων σχέσεων. Οι διαφωνίες είναι άκρως πολιτικές».
-18 Νοεμβρίου 2014. Δ. Βίτσας, Σταρ: «Πώς μπορεί να γίνει συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς λέμε ότι δεν είναι; Σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης γιατί προγραμματικά και πολιτικά πλέουμε σε διαφορετικές θάλασσες».
-19 Νοεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης (εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ), άτυπη ενημέρωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός» σε μια συνάντηση ως ενδιάμεσο βήμα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για εκλογές τώρα, διερεύνηση δυνατοτήτων για εκλογή ΠτΔ μετά τις εκλογές και συμφωνία για διαγραφή μέρους τους χρέους. Αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα να γίνει συνάντηση, ο λαός έχει να διαλέξει μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντιθέτων σχεδίων – της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».
-19 Νοεμβρίου 2014. Πολιτική Γραμματεία, ανακοίνωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί λήξασα τη συζήτηση περί συνάντησης Τσίπρα-Σαμαρά. Λήξας ο διάλογος μέσω των ΜΜΕ με την κυβέρνηση. Δεν θα επανέλθει, εκτός και αν προκληθεί. Επειδή εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς δείχνουν απόλυτα προσηλωμένη στη σχέση τους με την τρόικα» και επομένως δεν έχει νόημα κάθε περαιτέρω συζήτηση».
-19 Νοεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Αντέννα: «Δεν υπάρχει περίπτωση πολιτικής συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση».
-19 Νοεμβρίου 2014. Τσακαλώτος, Μέγκα: «Με αριστερά θα κυβερνήσουμε και με αριστερές θέσεις θα πάμε σε όποιον μας καλέσει. Συζητήσεις χωρίς προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν για μας».
-19 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης, Κόντρα: «Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης στα θέματα της οικονομίας και του χρέους».
-20 Νοεμβρίου 2014. Σταθάκης, Real Fm: «Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, από το αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μια συμφωνία η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και να απεμπλακεί το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου. Σημασία έχει να υπάρξει η αίσθηση ότι πάμε σε εκλογές, ότι συμφωνούμε σε εκλογές και να απεμπλακεί το πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τεράστια φθορά στην κυβέρνηση».
-20 Νοεμβρίου 2014. Παππάς, Σκάι: «Εμείς δεν θέλουμε να υπογραφεί καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαού».
-20 Νοεμβρίου 2014. Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής: «Εδώ και τώρα εκλογές. Καμιά συναίνεση για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή».
-20 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης, Σκάι: «Προφανώς και δεν βλέπουμε κανένα πεδίο συνεννόησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του χρέους. Σε τι να συνεννοηθούμε με τον κ. Σαμαρά; Για να συνεχίσουμε μια πολιτική που έχει ισοπεδώσει την κοινωνία; Το να καθίσει (ο Σαμαράς) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του χαλάει την φιλοτρομοκρατική, ανεύθυνη, εξτρεμιστική αφήγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ».
-20 Νοεμβρίου 2014. Στρατούλης, Real Fm: «Καμιά, καμιά συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνεται και δεν πρόκειται να δοθεί με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε καμία κοινή πολιτική προγραμματική βάση με αυτά τα κόμματα».
-21 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης, Παραπολιτικά FM: «Η παρούσα Βουλή δεν νομιμοποιείται πολιτικά να εκλέξει ΠτΔ. Πρώτα εκλογές και μετά Πρόεδρος από τη νέα Βουλή».
-23 Νοεμβρίου, Ν. Βούτσης, Real News: «Επιμένουμε: Εκλογές χθες».
-23 Νοεμβρίου 2014. Στρατούλης, Real Fm: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν υπάρχει κοινή προγραμματική πολιτική βάση. Ζητάμε χθες εκλογές. Συναίνεση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο».
-24 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης, Σταρ, Στον Ενικό: «Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, καθώς δεν υπάρχει πολιτική βάση. Το μόνο που μπορεί να υπάρχει είναι μια αντιπαράθεση με δημοκρατικούς κανόνες».
-29 Νοεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, (στη γνωστή ομιλία στη Λαμία, όπου είπε ότι θα βαράει το νταούλι): «Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, που καθιστά τη χώρα κάθε μέρα ολοένα και πιο ευάλωτη και την κυβέρνηση της ολοένα πιο επικίνδυνη, ορισμένοι έχουν αρχίσει μια προπαγάνδα για την ανάγκη, όπως λένε, της συνεννόησης, της συναίνεσης, που φτάνει μερικές φορές και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας της φοβισμένης από το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαπλοκής. Ας το κάνω λοιπόν καθαρό προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλουν. Γιατί είναι μέτρα πέρα για πέρα άδικα, πέρα για πέρα αναποτελεσματικά, πέρα για πέρα εκβιαστικά και τιμωρητικά. Και αν μας ζητάνε κάποιοι συναίνεση, εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε: Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα». Μάλιστα, είχε αποκαλέσει «διαδικασία εκτροπής» την προσπάθεια να βρεθούν 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
-1 Δεκεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας στην Ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου: «Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω δυο λόγια για τις προθέσεις μας, τους στόχους μας, εάν ο ελληνικός λαός εμπιστευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι πολύ πιθανή για το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι τόσο η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της, ενώ και το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει μια διαδικασία ευρύτερης συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, συναίνεση που εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε στο βαθμό που η ασκούμενη πολιτική είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτήν που πιστεύουμε ότι θα ήταν ωφέλιμη για τον τόπο».
-8 Δεκεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία επί του προϋπολογισμού: «Το δεύτερο θέμα αφορά τη χιλιοπαιγμένη υπόθεση της συναίνεσης. Προσέξτε: Άλλο πράγμα είναι η συνεννόηση, ο πολιτικός πολιτισμός που έχετε αποδείξει ότι δεν το θέλετε. Απόδειξη είναι το πώς συμπεριφέρεστε στη Βουλή, πότε έρχεστε ή μάλλον δεν έρχεστε. Όμως, το θέμα της συναίνεσης είναι άλλο θέμα, διότι αφορά σε ποια πολιτική θα υπάρξει συναίνεση. Διερωτώμαι: Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση; Να συναινέσουμε στο να κυβερνάτε τη χώρα διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, που αποδέχεται όλα όσα ζητούν οι δανειστές; Να συναινέσουμε στην απαγόρευση συναθροίσεων, σε ένα κράτος καταστολής, ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι στον εικοσάχρονο απεργό πείνας που κινδυνεύει η ζωή του, αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα και στους δανειστές; Να συναινέσουμε στις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, στην απαγόρευση των απεργιών, στην εγκαθίδρυση μνημονιακού καθεστώτος; Σε αυτό ζητάτε συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε καλά ότι τέτοια συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε να έχετε. Και να ξέρετε ότι δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι κυρίως ζήτημα ηθικής τάξης. Σε αυτήν τη χώρα, ε, θα μείνει και κάτι όρθιο! Δεν θα τα ισοπεδώσετε όλα!».
-29 Δεκεμβρίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στο Σινέ Κεραμεικός: «Και άρα είναι ο τελευταίος (σ.σ. ο Σαμαράς) που έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά για συναίνεση. Απέναντι, όμως, στον κ. Σαμαρά και στο διχαστικό μπλοκ του μνημονίου, η συναίνεση θα γίνει πραγματικότητα. Η συσπείρωση του λαού και της κοινωνίας θα γίνει πραγματικότητα. Και θα είναι πάνδημη και ισχυρή. Θα είναι η πλατιά συναίνεση, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η πλατιά συναίνεση για την αληθινή διαπραγμάτευση. Που θα γίνει για πρώτη φορά σε ουσιαστική βάση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Θα είναι η πλατιά συναίνεση στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας».
-Στις 13 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κομοτηνή. Και μεταξύ άλλων υπόσχεται: «Αποκατάσταση της 13ης σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ. Αλλά και σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας με την περικοπή των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών, των παλιννοστούντων Ποντίων από της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». Και διακηρύσσει ότι για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του δεν χρειάζεται τη συναίνεση κανενός:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί επίσης σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στην στήριξη της εργασίας. Την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Τον φραγμό στις μαζικές απολύσεις. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ Την προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Τις στοχεύσεις του προγράμματος τις λέω καθαρά, ανοιχτά και με σαφήνεια. Ξέροντας ότι κάποιοι θα πούνε, να, ο Τσίπρας βγαίνει στο μπαλκόνι και τάζει. Δεν τους φοβόμαστε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πλήρως κοστολογημένο. Αναλυτικά και διεξοδικά. Μπορεί να υλοποιηθεί από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Και αυτό θα γίνει. Γιατί βασίζεται σε δικούς μας πόρους. Δεν έχουμε ανάγκη την συναίνεση κανενός. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν».
-20 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: «Συνεργασία και συναίνεση στη λύτρωση και στη κοινωνική σωτηρία. Όχι συναίνεση στη καταστροφή».
-23 Ιανουαρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο: «Κι εμείς βεβαίως από την επόμενη μέρα ξεκαθαρίζουμε ότι θα ζητήσουμε από όλους να βάλουν πλάτη σε αυτή την κατεύθυνση. Μου λένε βέβαια κάποιοι “μα εσύ δεν έβαλες πλάτη”. Μου ζητάγανε συναίνεση στην καταστροφή. Δεν μπορούσα να δώσω συναίνεση στην καταστροφή, εγώ αύριο θα ζητήσω συναίνεση στη λύτρωση, όχι στην καταστροφή».
Μετά την επικράτησή τους στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, αλλά ακόμη και πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δεν ήθελαν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά τη… συναίνεση του λαού:
-3 Σεπτεμβρίου 2015, προεκλογική ομιλία Τσίπρα στο Αιγάλεω: «Μας ζητάνε δήθεν συνεννόηση και συναίνεση αλλά όλοι ξέρουν γιατί επιδιώκουν την συνεννόηση αυτή».
-8 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης: «Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή, όπως μας ζητούσαν προηγουμένως άλλες κυβερνήσεις. Εμείς ζητάμε συναίνεση για τη λύτρωση, για τη σωτηρία, για την προκοπή, για την πρόοδο, συναίνεση για να ξανακάνουμε την πατρίδα μας ισότιμη, περήφανη, με φωνή, με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη».
-30 Νοεμβρίου 2015, Δ. Βίτσας στη Λάρισα: «Η κυβέρνηση έχει και την αποφασιστικότητα και την κοινωνική δύναμη ώστε να υλοποιήσει την εντολή που της έδωσε ο λαός την 20ή Σεπτεμβρίου. Άρα αν θεωρεί κανείς ότι τον έχουμε ανάγκη, ας γυρίσει πλευρό. Το πιο σημαντικό για μας είναι η συναίνεση της κοινωνίας».
-1 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μέσα σε λίγους μήνες τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και ένα κρίσιμο δημοψήφισμα. Τις κέρδισε με μοναδικό σύμμαχο τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία». «Ας μην υπερτιμάμε όμως τη σημασία της δικής τους στήριξης. Η στήριξη της κοινωνίας και του λαού μας είναι το ζητούμενο. Αυτή τη στήριξη και αυτή τη συναίνεση πρέπει να εξασφαλίσουμε».
Λίγο αργότερα, άρχισαν να ζητούν… συνεννόηση – παίζοντας πάντα με τις λέξεις:
-8 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στην ΕΡΤ1: «Η συνεννόηση είναι άλλο πράγμα, η συναίνεση είναι άλλο πράγμα, η συγκυβέρνηση είναι άλλο πράγμα – ξέρετε, τρεις διαφορετικές ταχύτητες».