ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΑΘΗΝΑΣ- ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Η Ελλάδα μπορεί να είναι έτοιμη να ταπεινώσει τις Βρυξέλες εγκαταλείποντας το ευρώ και αντι αυτού να προτιμήσει να συνδέσει το νόμισμά της με το δολάριο. Την εντυπωσιακή αυτή είδηση αναφέρει ο βρετανικός Τύπος επικαλούμενος δηλώσεις του υποψήφιου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Τεντ Μάλοξ.
Ο Μάλοξ αποκάλυψε πως Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν ερευνήσει την πιθανότητα να υιοθετήσουν το δολάριο σε περίπτωση που η χώρα καταρρεύσει και φύγει και αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο Μάλοξ διαβεβαίωσε πως η Αθήνα βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση που είναι έτοιμη να δεχθεί να συνδεθεί με το δολάριο με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει και το Πουέρτο Ρίκο υό την προϋπόθεση βέβαια να εγκαταλείψει την €ζώνη.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο άκουσμα ενός τέτοιου σεναρίου ευρωπαίοι ηγέτες κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ έχουν «φρικάρει» από την πιθανότητα να ταπεινωθούν απέναντι στο ανταγωνιστικό νόμισμα του δολαρίου χάνοντας την Ελλάδα από το κλαμπ της €ζώνης.
Συνδέοντας το νέο εθνικό νόμισμα με το δολάριο η Αθήνα ελπίζει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που θα προκύψουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως σημειώνει η βρετανική Express που λένε πως η Ελλάδα απλά επιλέγει τη φυγή από ένα νόμισμα που δεν έχει κανένα έλεγχο επιλέγοντας ένα άλλο που επίσης δεν έχει κανένα έλεγχο.
Όπως είπε ο Μάλοξ σε συνέντευξη του: «Γνωρίζω κάποιους οικονομολόγους που ήρθαν σε επαφή με ιδρύματα στις ΗΠΑ φέρνοντας προς συζήτηση το θέμα της δολαροποίησης», για να συμπληρώσει:
«Τέτοια θέματα βέβαια αναστατώνουν τους Γερμανούς οι οποίοι δεν θέλουν να ακούν τέτοιες ιδέες. Η Ελλάδα θα πρέπει να διακόψει τους δεσμούς της με το ευρώ. Θέλει αναδιάρθρωση του χρέους, θέλει αμομείωσή του και γνωρίζω πως κανείς στην Ευρώπη δε θέλει να ακούει για αυτό».
Ακόμη ο Μάλοξ συμπλήρωσε: «Πρέπει η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι στην Γερμανία δεν θέλουν καν να ακούσουν.
Αυτό σημαίνει κούρεμα του χρέους που βρίσκεται στις γερμανικές τράπεζες και κατά τη γνώμη μου επιστροφή στη Δραχμή. Άρα το ερώτημα είναι: Ποιος θα αναλάβει αυτή τη μετάβαση και την αποφυγή χάους στην πορεία αυτή».
pronews