Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Oι Γερμανοί μας θέλουν άοπλους και ελεγχόμενους από την Άγκυρα με τα γερμανικά ΜΜΕ να κτυπούν την Αθήνα για την απόφαση επανεξοπλισμού της χώρας απέναντι στην τουρκική απειλή αλλά το χειρότερο είναι ότι ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει να καταλαβαίνει την άμεση αυτή ανάγκη.
Σκοπίμως τα γερμανικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν πουθενά την τουρκική απειλή και εμφανίζουν την χώρα «ως ξαφνικά αποτρελαθείσα» να θέλει να κάνει υπέρογκους εξοπλισμούς χωρίς κανένα λόγο.
Επιδιώκουν την εξόντωση του Ελληνισμού και την υπουδούλωσή του και εμείς τους υπομένουμε. Παραδοσιακά και ιστορικά οι Γερμανοί υποστηρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα. Άλλωστε πριν κάποιες χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί τους συμβίωναν στις ίδιες κοιλάδες στην αχανή σημερινή ρωσική ενδοχώρα. Για όσους δεν γνωρίζουν υπάρχει ακόμα ισχυρή γερμανική μειονότητα στο Καζακστάν οι οποίοι ονομάζονται «Γερμανοί του Βόλγα».
Αυτό που προκάλεσε όμως μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία δήλωση που να καταδικάζει τα εμετικά δημοσιεύματα της Bild και των υπολοίπων κατά του επανεξοπλισμού της χώρας, ενώ βρισκεται στην Γερμανία και συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ.
Αρα συμφωνεί με αυτούς και με τον... Ν.Φίλη; Γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας έγινε το 2005 και αφορούσε τα 30 F-16 Adv. που αγοράστηκαν από την τότε κυβέρνηση Κ.Καραμανλή;
Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης είπε: «Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο; Ο Kαμμένος είπε για εξοπλιστικό προγραμμα δύο δις. Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πως θα τα δώσουμε τα δύο δις, όταν δίνουνε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό που συζητήθηκε; Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση Δεν έχει καμία νομιμοποιητικη βάση αυτή η κυβέρνηση».
Τα 2 δισ. όμως που αναφέρει ο πρώην υπουργός δεν υφίστανται, γιατί κανείς δεν γνωρίζει το χρηματοδοτικό πακέτο. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι δωρεά των ΗΠΑ, όπως είχε πει ο Π.Καμμένος σε συνέντευξή του στο PRONEWS, στο τεύχος Νοεμβρίου. Δεν γνωρίζει ο κ. Φίλης ότι ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς και η Τουρκία καθημερινά ανοίγει νέα μέτωπα με την Ελλάδα ακούγοντας τέτοιες δηλώσεις;
Και καλά αυτός ούτε ο Κ.Μητσοτάκης το γνωρίζει που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μελλοντικός πρωθυπουργός;
Aπό τότε η Τουρκία μας έχει αφήσει "μίλια πίσω" σε στρατιωτική ισχύ και έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγική δυνατότητα της πολεμικής βιομηχανίας της.
Αν δεν μεσολαβούσε το πραξικόπημα το οποίο έχει διαλύσει τις τουρκικές ΕΔ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣ) τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα για την Ελλάδα.
Τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση των συμφερόντων της Άγκυρας παρά την ενόχληση του Βερολίνου απέναντι στις πολιτικές του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος άλλωστε έχει στήσει δίκτυο κατασκοπείς εντός Γερμανίας και κάνει κυριολεκτικά ότι θέλει.
Στην Γερμανία βέβαια σκέφτονται ότι δεν θα μείνει για πάντα στην εξουσία το σύστημα Ερντογάν
Οι δαπάνες της «υπερχρεωμένης Ελλάδας» για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, διαβάζουμε στη Welt, ενώ η Ηandelsblatt υπογραμμίζει ότι η ελληνική κρίση χτυπά ξανά σε ακατάλληλη στιγμή.
«Κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τεθωρακισμένα» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Welt, στο οποίο ο αρθρογράφος σχολιάζει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Eυρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS oι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη».
Όπως επισημαίνεται όμως στη συνέχεια «μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης Βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα.».
Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. «Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία δαπανούν πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα κάτω από το απαιτούμενο 2%.
Και μετά απ'ολα αυτά σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος «πλέκει» το εγκώμιο στον Κ.Μητσοτάκη με αφορμή τις συναντήσεις του με την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει σε άρθρο της τον αρχηγό της ΝΔ ως «έναν μεταρρυθμιστή της Ελλάδας σε θέση αναμονής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει η εφημερίδα, «ελπίζει στη μεγάλη ανάκαμψη, ωστόσο προς το παρόν εκπροσωπεί την αντιπολίτευση». Παρά τον αέρα νίκης που του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, με ποσοστά που αγγίζουν το 33%, η FAZ εκτιμά ότι η προσφυγή στις κάλπες θα αργήσει, μιας και όλοι οι βουλευτές του νυν κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ γνωρίζουν ότι μια ψήφος δυσπιστίας κατά του Τσίπρα θα σήμαινε γι αυτούς το τέλος της καριέρας τους.
Για το λόγο αυτό όλοι συσπειρώνονται, θέλοντας να κρατηθούν «μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο εκλογικό ραντεβού του 2019».
Τέλος, η Tagesspiegel παρουσιάζει επίσης πορτρέτο του Κ. Μητσοτάκη με τίτλο «Εναλλακτική από την Αθήνα», σημειώνοντας ότι ο συντηρητικός επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρουσιάζεται ως εκείνος που θα ξαναφέρει την ελπίδα στη χώρα.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει όχι μόνο τη χώρα αλλά πρώτα-πρώτα το κόμμα του, το οποίο κατηγορήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ότι στήριξε το πελατειακό κράτος.
Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Καμία αναφορά στα εξοπλιστικά, καμία αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας και φυσικά καμία αναφορά στο φλέγον ερώτημα: Εάν η ΝΔ έρχονταν τώρα στην εξουσία, θα έπαιρνε κι αυτή τα σκληρά (προληπτικά προς ώρας) μέτρα που ζητούν οι δανειστές; Θα τα διαπραγματεύονταν; Ποια θα ήταν η ουσιώδης διαφορά με την σημερινή συγκυβέρνηση;
Και εν πάσει περιπτώσει τι θα έπραττε απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο και τι θα έκανε για να αποκαταστήσει την εξοπλιστική ανισορροπία των τελευταίων δέκα ετών;