12.2.17

Η Bundesbank μεταφέρει το χρυσό της (από όπου και αν προήλθε…) εσπευσμένα στη Γερμανία


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

Η γερμανική κρατική τράπεζα  Bundesbank ανακοίνωσε  την μεταφορά 216 τόνων γερμανικού χρυσού από θησαυροφυλάκια του εξωτερικού στις κεντρικές  της εγκαταστάσεις στην Φρανκφούρτη, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.
Ο επαναπατρισμός του γερμανικού χρυσού είχε αποφασιστεί το 2013  και από τότε η Γερμανία έχει αποδοθεί σε ένα αγώνα για τη επιστροφή του χρυσού, με την γερμανική τράπεζα να αναφέρει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μεταφορά του.

Όπως έγινε γνωστό το 2016 η Bundesbank ανακοίνωσε την επιστροφή 111 τόνων από την Νέα Υόρκη και 105 τόνων από το Παρίσι. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η γερμανική τράπεζα πρόκειται να επιταχύνει τη διαδικασία για την επιστροφή και των υπολοίπων, τελευταίων ποσοτήτων γερμανικού χρυσού που βρίσκεται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Bundesbank το 2013 επέστρεψαν στην Γερμανία 37 τόνοι, το 2014 120 τόνοι και το 2015 210 τόνοι, ένα σύνολο μαζί με τις επιστροφές του 2016 583 τόνων.
Κατά  τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου» η Bundesbank κρατούσε το γερμανικό χρυσό έξω από την Γερμανία υπό το φόβο μιας σοβιετικής προέλασης στο έδαφός της όπου υπήρχε ο κίνδυνος να περιέλθει στα χέρια του ανατολικού μπλοκ.
Τώρα με τον «Ψυχρό Πόλεμο» να θεωρείται παρελθόν(;) οι Γερμανοί αποφάσισαν να μαζέψουν το χρυσό τους από το εξωτερικό.
Στη Γερμανία υπήρχε φόβος ότι μπορεί να υπήρχε λιγότερος χρυσός στα ξένα θησαυροφυλάκια ή ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να πάρει πίσω το χρυσό της.
Αλλά η Bundesbank αποφάσισε την εκκίνηση της μετεγκατάστασης των αποθεμάτων χρυσού με στόχο το 2020 να έδει επιστρέψει όλος πίσω στη Γερμανία συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων ποσοτήτων που φυλάσσονται στο Παρίσι.
Στις 31 Δεκεμβρίου 1619 τόνοι βρίσκονταν στην Φρανκφούρτη ή το 47,9% των συνολικών αποθεμάτων  ενώ ακόμη 1236 τόνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, 432 στο Λονδίνο και 91 στο Παρίσι.  
Όπως δήλωσε το στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Carl-Ludwig Thiele.όλα κινούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα και ο στόχος που είχε τεθει για το 2016 για τη μεταφορά 300 τόνων από τις ΗΠΑ έχει εκπληρωθεί.
Και ο ελληνικός χρυσός; Που βρίσεται;
Στο ερώτημα αυτό δίνει(;)  απάντηση η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αποκαλύψει  (στην ετήσια έκθεσή της το 2011) ότι τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό είναι 4,7 εκατ. ουγγιές ήτοι 147,5 τόνοι. Από αυτά τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό, σε μορφή όμως ράβδων (διεθνών προδιαγραφών) είναι 3,6 εκατ. ουγγιές ή 112,4 τόνοι.
Όμως όλοι αυτοί οι τόνοι ή οι ράβδοι χρυσού πού φυλάσσονται σήμερα;
Το ερώτημα αυτό είχε γίνει προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη και δημιουργήθηκε προς στιγμή σύγχυση, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος, διά του διευθυντή Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων κ. Ι. Κουρή απάντησε ότι «σημαντικό μέρος της ποσότητας χρυσού, φυλάσσεται σε τράπεζες στο εξωτερικό για λόγους ιστορικούς»!
Αυτό το «για λόγους ιστορικούς», προκάλεσε και δεύτερη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών.
Μάλιστα τότε ο Κ. Αϊβαλιώτης είχε πει και το περίφημο: «Εγώ ρώτησα για τον ελληνικό χρυσό και αυτοί μου απάντησαν για τον Τέρη Χρυσό».
Πού λοιπόν βρίσκεται το ελληνικό χρυσάφι; Σύμφωνα με όσα στοιχεία υπάρχουν, η μισή ποσότητα φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, εκεί όπου η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανέναν. Η άλλη μισή ποσότητα φυλάσσεται σε τρεις τράπεζες, τριών διαφορετικών χωρών.
Συγκεκριμένα ένα μεγάλο μέρος φυλάσσεται στην Bank of England του Ηνωμένου Βασιλείου και φυλάσσεται εκεί από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα άλλο μέρος του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ και ένα μικρό μέρος σε Τράπεζα της Ελβετίας.
Αλλά και πάλι αυτά τα στοιχεία αυτά δεν είναι επίσημα αλλά στηρίζονται σε πληροφορίες!
Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει. 
Αλλά δεν διαθέτει μόνον ράβδους χρυσού η Ελλάδα. Διαθέτει και χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών (όπως χαρακτηρίζονται οι χρυσές λίρες).
Στις 31.12.2009 ήταν 140.000 ουγγιές ή 4,4 τόνοι.
Βέβαια αυτό που είναι λιγότερο γωνστό είναι πως με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ένα μερός του χρυσού υποθηκεύτηκε ως εγγυήση για τη συμμετοχή στο κοινο νόμισμα.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ: Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσες ποσότητες και που βρίσκονται και σε ποιες ακριβώς τράπεζες, παρά μόνο για τη μισή ποσότητα των 112 τόνων που φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού
 Η γερμανική τράπεζα έχει απόλυτη διαφάνεια για το που και πόσα ενώ στην Ελλάδα το όλο θέμα του ελληνικού χρυσού είναι ταμπού, κανείς δεν το αγγίζει και κανείς δεν δίνει αξιόπιστα στοιχεία.
Και α οι Γερμανοί το φύλαγαν στο εξωτερικό, ποιος λόγος υπάρχει να φυλάσσεται ο ελληνικός χρυσός στο εξωτερικό; Περιμένουν επέλαση των ρωσικών μεραρχιών στην Ελλάδα;