ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ... ΠΟΡΕΙΑΣ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μέτρα που αντιστοιχούν σε 1% του ΑΕΠ τώρα και μέτρα που θα αντιστοιχούν σε άλλο 1% του ΑΕΠ μετά το 2018 θα ζητήσει η πλευρά των δανειστών από την Αθήνα στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters
Aξιωματούχοι των Βρυξελλών είπαν στο πρακτορείο ότι θα ζητήσουν οι δανειστές να παρθούν μέτρα 1,8 δισ.ευρώ μέχρι το 2018, δηλαδή άμεσα και άλλο ένα 1,8% μετά το 2018 με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (να πληρώνουν και οι άστεγοι δηλαδή) και περικοπές συντάξεων.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να πιστεύει ότι με βάση τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα καταφέρει πλεόνασμα μόνο 1,5% τα επόμενα χρόνια και για αυτό απαιτεί σε κοινό μέτωπο με τους δανειστές πλέον νέα σκληρά μέτρα που φυσικά κανείς Έλληνας πολίτης πλέον δεν μπορεί νατα πληρώσει.
Το πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% δεν μπορεί να επιτευχθεί παίρνοντας κι αλλο «αίμα» από τους Έλληνες πολίτες διότι πολύ απλά δεν έχουν άλλο να δώσουν.
Σημειώνεται ότι αποφασισμένοι φέρονται να είναι οι δανειστές πάλι σύμφωνα με το Reuters να έχουν κοινό μέτωπο απαίτησης εξοντωτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, μέτρα όμως τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν και έτσι το ενδεχόμενο να προτιμηθεί τελικά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα να μην είναι πλέον ουτοπικό, αντιθέτως να θεωρείται ως πραγματιστική επιλογή
Συνεπώς και η μέθοδος της «σαλαμοποίησης» και χωρισμού των μέτρων σε μισά-μισά έχει συμφωνηθεί απ'ολους τους δανειστές.
Ακόμα και για τα φετινά μέτρα θα υπάρχει ο όρος «εάν και εφόσον» δηλαδή:
«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους. Θα ζητηθεί από την Ελλάδα η άμεση νομοθέτηση μέτρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ - εφόσον καταστεί αναγκαίο - μετά το 2018.»
Προφανώς όμως οι δανειστές είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό από φέτος. Δεν προσδιορίζεται εάν τα μέτρα που ζητάνε να ψηφιστούν από φέτος θα έχουν μετά αναδρομική εφαρμογή για το 2017 (η μείωση του αφορολογήτου μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι θα αφορούσε τα εισοδήματα του 2018).
Το γερμανικό περιοδικό Focus σε άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τίποτε δεν λειτουργεί. Οι Έλληνες φλερτάρουν και πάλι με την έξοδο της χώρα από την ευρωζώνη», και προσθέτει: «Αντίστροφη μέτρηση και πάλι για την Ελλάδα - χωρίς οικονομική ενίσχυση η χώρα απειλείται και πάλι με πτώχευση».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μάταιη - ή έτσι τη θεωρούν οι Έλληνες που δεν έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν λόγω των πολλών μέτρων λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Το φάντασμα του "Grexit" πλανάται ξανά πάνω από τη χώρα»