ΤΟ SPD ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΙΜΠΛΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζ.Γκάμπριελ επιτέθηκε σφοδρώς στον συγκυβερνώντα ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε καθώς με τις εμμονές του θα "ακρωτηριαστεί" η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.
Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καταφέρθηκε, κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποιος ξανάφερε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του Grexit.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας για να ασκήση επίσης κριτική στο πολυζητημένο θέμα των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα ανήκει στις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες ξοδεύουν το 2% του προϋπολογισμού τους για αμυντικές δαπάνες, δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα να πληρώσει επαρκείς συντάξεις στους πολίτες. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Μόλις πριν δύο ημέρες ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι «Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα»
«Το SPD μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με τον στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο ανόητο αφήγημα ότι η Γερμανία είναι το κράτος που εισφέρει περισσότερα από όσα εισπράττει και είναι ούτως ειπείν το υποζύγιο της ΕΕ Όλα όσα επενδύουμε στην Ευρώπη τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια. Το 60% των εξαγωγών μας γίνεται προς την Ευρώπη» είχε πει σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Όλα αυτά δείχνουν ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής στην Γερμανία εάν τελικώς τον Σεπτέμβριο το δίδυμο Σόιμπλε-Μέρκελ αποχωρήσει από την εξουσία και σταματήσει να ταλαιπωρεί ΕΕ και Ελλάδα.
Aλλαγή στάσης όμως υπάρχει και από τα γερμανικά ΜΜΕ
«Eδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα σώζεται από τους δανειστές της. Ο χρόνος πιέζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωζώνη -ιδίως η Γερμανία- διαφωνούν για το ποια μέτρα ακόμα μπορούν να απαιτήσουν από την Ελλάδα. Τι είδους συμβιβασμός θα γίνει τη Δευτέρα, δεν είναι ακόμα σαφές. Σίγουρο είναι, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα για να πάρει άλλα δάνεια, με τα οποία θα αποπληρώσει τα παλιά. Το πως θα το αντέξει η ελληνική οικονομία φαίνεται πως είναι για τους δανειστές δευτερεύον», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
Και συνεχίζει: «Αν το δει κανείς από οικονομικής απόψεως, πρόκειται περί παραφροσύνης το να απαιτεί κανείς από μια χώρα σε κρίση -και με διψήφιο ποσοστό ανέργων- να έχει διαρκώς πλεονάσματα στον προϋπολογιμό της, αντί να ρίχνει κάθε ευρώ στη δική της οικονομία. Η λιτότητα καταστρέφει. Το απέδειξαν τα περασμένα χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα έπρεπε να εξοικονομεί έως το 8% του ΑΠΕ της. Αν το μεταφέρει κανείς στα γερμανικά δεδομένα αυτό σημαίνει μέτρα λιτότητας -μείωση δαπανών και αύξηση φόρων- ύψους 130 δισ. ευρω από το 2010. Κάθε χρόνο».
«Η μεγάλη ύφεση του ΄30 -κλασσικό παράδειγμα οικονομικής καταστροφής- οδήγησε σε οικονομική κρίση τις ΗΠΑ γα τέσσερα χρόνια. Δυνατή κατέστη μείωση της ύφεσης μετά από 7 χρόνια. Η ελληνική οικονομική κρίση πλησιάζει τα 8 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει εν τούτοις αισιόδοξη...», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.