Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκριναν σήμερα τους όρους εφαρμογής μιας σειράς μέτρων για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, αναφέρει ανακοίνωση του ESM.
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του μηχανισμού Klaus Regling τονίζει ότι τα μέτρα αποτελούν σημαντικό βήμα προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση για τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Παράλληλα, εκτιμά ότι με πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας κάτα 20% έως το 2060, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 5% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου λόγω επιτοκίων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μέρους του χρέους σε σταθερά επιτόκια από κυμαινόμενα, ώστε να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής για τη χώρα. Ο ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα σε έγγραφη διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017, αναφέρεται.
Ειδικότερα, ο ESM αναφέρει ότι το ΔΣ του μηχανισμού ενέκρινε τρεις δέσμες μέτρων για τη μείωση του κινδύνου λόγω επιτοκίων. Η πρώτη περιλαμβάνει ανταλλαγή ομολόγων, κατά την οποία νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η δεύτερη θα επιτρέψει στον ESM να παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η χώρα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια, όταν υπάρξει άνοδος των επιτοκίων στην αγορά. Με την τρίτη δέσμη, τέλος, ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμους τίτλους που θα προσαρμόζονται με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων, κάτι που θα σταθεροποιήσει επίσης το κόστος επιτοκίου για την Ελλάδα.
Το ΔΣ του EFSF ενέκρινε επίσης μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια όσον αφορά το σκοπό και το σχεδιασμό με την ανταλλαγή των ομολόγων του ESM, αλλά η οποία θα αφορά τα χρεόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF. Επιπλέον, ο EFSF παραιτήθηκε από το λεγόμενο step-up επιτόκιο για το έτος 2017 στη δόση των 11,3 δισ. ερυώ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους. Αρχικά προβλεπόταν περιθώριο 2%, το οποίο θα ξεκίναγε από το 2017.
Ένα επιπλέον μέτρο – η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών στον EFSF – θα πραγματοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τα συγκεκριμένα μέτρα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016.
Τα μέτρα εγκρίθηκαν μετά την επιστολή Τσακαλώτου
Σε παράρτημα με διευκρινίσεις, το οποίο συνοδεύει την ανακοίνωση του ESM και όπου εξηγούνται το χρονικό και τεχνικά σημεία σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης, επισημαίνεται επιπλέον ότι η έγκρισή τους προέκυψε μετά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου ότι η χώρα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνία, τις οποίες είχε εκφράσει γραπτώς στο eurogroup, με επιστολή.
«Η έγκριση των μέτρων καθυστέρησε τον Δεκέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά δαπανών προϋπολογισμού, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους θεσμούς. Η διαδικασία έγκρισης αποκαταστάθηκε όταν το Eurogroup έλαβε επιστολή από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στις υποχρεώσει του προγράμματος».
liberal.gr