9.1.17

Der Spiegel: «SPD και αριστερά κόμματα αποφασισμένα να πετάξουν έξω από την κυβέρνηση την Α.Μέρκελ μετά τις εκλογές»


ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Aποφασισμένοι είναι πλέον στο SPD να σώσουν την ΕΕ και την ίδια την Γερμανία από τις εμμονές του Β.Σόιμπλε και της Α.Μέρκελ και να μην τους επιτρέψουν να βρίσκονται στην διακυβέρνηση της χώρας προς δυστυχία απάντων και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα μικρότερα αριστερά κόμματα Die Linke (Αριστερά) και οι Πράσινοι έχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ.
Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα βουλή σύμφωνα με το Spiegel
Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ δεν θέλει να βλέπει την Α.Μέρκελ ούτε «ζωγραφιστή» αφού την θεωρεί ως ανήκουσα στο σύστημα Ομπάμα-Κλίντον-Σόρος που για πολλούς είναι εκφραστής της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Φυσικά το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν ενώ η Γαλλία σύντομα θα αποκτήσει πρόεδρο είτε τον Φ.Φιγιόν έιτε την Μ.Λεπέν που θεωρούν την Α.Μέρκελ υπαίτια όλων των κακών στην ΕΕ.
Την αλλαγή εξουσίας περιμένει φυσικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας κάτι το οποίο καθιστά ανεδαφικό οποιοδήποτε σενάριο εκλογών στην Ελλάδα πριν τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου που θα φέρουν ραγδαίες εξελίξεις.

Το SPD, το οποίο συμμετέχει τώρα στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το CDU, αρνείται εδώ και καιρό να συνεργαστεί με το Die Linke σε εθνικό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας των θέσεών του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει καθώς η ηγεσία του θεωρεί ότι η Α.Μέρκελ οδηγεί την ΕΕ σε συνολική καταστροφή.
Και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.

Επισημαίνοντας την ετοιμότητα του κόμματός του για αλλαγή ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόεδρος του SPD δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel: «Δεν επιθυμούμε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού».

«Αν συμβαίνει πολύ συχνά, τότε όσοι είναι δυσαρεστημένοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά», πρόσθεσε.

Τα τρία αριστερά κόμματα συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να αντικαταστήσουν τη Μέρκελ μετά τις εκλογές.
«Φυσικά, μπορώ να φανταστώ έναν κόκκινο- κόκκινο- πράσινο συνασπισμό (SPD, Die Linke και Πράσινοι), αν αυτό θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όμως αυτό εξαρτάται εντελώς από το Die Linke», επεσήμανε ο Γκάμπριελ.
«Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν ή να παραμείνουν μια ακραία αντιπολίτευση».

Το CDU συμμετείχε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD από το 2005 ως το 2009 και στη συνέχεια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) από το 2009 ως το 2013. Στη συνέχεια σχημάτισε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Die Linke στην κάτω βουλή, εκτιμά ότι η τρέχουσα μορφή της ευρωζώνης έχει προβλήματα, ενώ έχει εκφράσει την ελπίδα οι Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές μετά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Όμως ο Γκάμπριελ έχει τονίσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει με πολιτικές, όπως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο μικρά κόμματα που προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται στη βουλή: Το FDP, το οποίο δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% και να μπει στη Μπούντεσταγκ και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, εμφανίζει το CDU να κερδίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 22%, το AfD το 12%, τους Πράσινους το 10%, το Die Linke το 9% και το FDP το 5%.
Η πολιτικά κρίσιμη εκλογική χρονιά στη Γερμανία δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τις σχέσεις των δυο κομμάτων της χριστιανικής ένωσης, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
 
Κι αυτό διότι οι πληγές που άνοιξε η προσφυγική κρίση στις σχέσεις των δύο αδελφών κομμάτων CDU και CSU είναι βαθιές και δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Οι μνήμες από το παρατεταμένο βαρύ "κατηγορώ" του προέδρου της CSU Χορστ Ζέεχοφερ κατά της καγκελαρίου και προέδρου της CDU Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι ακόμη νωπές.
 
Η προσφυγική κρίση όμως και η επιβολή πλαφόν που αξιώνουν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να υποδέχεται ετησίως η Γερμανία δεν είναι το μοναδικό αγκάθι στις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών. Σημαντικές διαφωνίες διαπιστώνονται και όσον αφορά τη διενέργεια παγγερμανικών δημοψηφισμάτων αλλά και την αύξηση των συντάξεων για τις μητέρες.