10.1.17

Μη έκδοση των δύο πρώτων αξιωματικών στην Τουρκία πρότεινε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους σήμερα εκδικάστηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους στη γείτονα χώρα τάχθηκε κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ’ αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές.

Για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές Αρχές, η κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότητες και αοριστία.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών Αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα.
Επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
Οι καταθέσεις των αξιωματικών
Νωρίτερα, οι δύο εκζητούμενοι με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου τόνισαν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ότι γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται, ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Οι δύο πρώτοι από τους οκτώ που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχε κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο.
Πάντως κατά τη σημερινή, πρώτη δίκη, ενώπιον του Αρείου Πάγου, πολλοί άνθρωποι της πνευματικής ζωής και της πολιτικής που τάσσονται κατά της έκδοσής τους ήταν παρόντες. Πολλοί από αυτούς κατέθεσαν και ως μάρτυρες.
Μεταξύ αυτών και ο πανεπιστημιακός Μιχάλης Σταθόπουλος που έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος κατηγορηματικά δήλωσε ότι αν ήταν υπουργός θα τασσόταν κατά της έκδοσής τους, σημειώνοντας τους άμεσους κινδύνους να υποστούν βασανισμούς και να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθεί η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και πρόσθεσε πληθώρα γεγονότων που συνηγορούν υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ, όπως σκληρά βασανιστήρια στη γείτονα, μαζικές απολύσεις δικαστών και κατάλυση του κράτους δικαίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ενώ αύριο και μεθαύριο πρόκειται να εκδικαστούν και οι υποθέσεις ώς προς τους υπόλοιπους εκζητούμενους από τον Άρειο Πάγο.
Η εκδίκαση θα γίνει από άλλους δικαστές, μιας και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους να συνεκδικαστούν όλες οι προσφυγές προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.
Πάντως, αν ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, τότε δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και την τελευταία λέξη να πει το αντίθετο, ενώ αν πεί «ναιι», τότε ο υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους.
Σε κάθε περίπτωση, όσο η διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων των τούρκικων Αρχών προχωρεί, τόσο αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές κατά της έκδοσης τους με βασικά επιχειρήματα την τήρηση των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου.
Πηγή: skai.gr/liberal.gr/