14.1.17

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά: " Εσόμεθα έτοιμοι” για όλα μετά από τη Γενεύη


Στη Γενεύη έγινε το αναμενόμενο. Συζήτηση πολύ, λύση καμία. Συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις που ο συνομιλητής σου δεν λύνει τα θέματά του με διάλογο αλλά πάντα δια της βίας. Η Τουρκία μας αρέσει ή όχι είναι ένας τέτοιος συνομιλητής.
Μετά από τη Γενεύη είναι απολύτως βέβαιο ότι ο εκνευρισμός της Τουρκίας θα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Ήδη η Άγκυρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη, έβγαλε στο Αιγαίο τον “λαβωμένο” στόλο της.ο οποίος έχει πολλά πλοία αλλά πάσχει κι αυτός από προσωπικό,μετά από τις μαζικές διώξεις Ερντογάν…

Ο Τούρκος πρόεδρος από χθες κάνει δηλώσεις επιθετικές, αρνείται κάθε συζήτηση για το αυτονόητο,που είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ζητά ότι του κατέβει στο κεφάλι. Δείχνει ότι είναι εκείνος που δεν επιθυμεί “λύση” στο Κυπριακό .Τουλάχιστον σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν αναζητά ένα …θρίαμβο για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του. Μετά από τόσα προβλήματα,τόσους θανάτους πολιτών από τις επιθέσεις μέσα σε τουρκικές πόλεις και τις αδιέξοδες στρατιωτικές εμπλοκές το “μικρόβιο” της αμφισβήτησης του “σουλτάνου” έχει αρχίσε να μεταδίδεται στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιλέξει την προσφυγή στη βία για να επιβάλλει τετελεσμένα. Δεν είναι εύκολο να το κάνει. Κανένας από τους “παίκτες” στην περιοχή δεν επιθυμεί να προκύψει ένα ακόμη πρόβλημα στη περιοχή.Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  ο Ερντογάν δεν έχει στο μυαλό του και στα σχέδιά του “λύσεις” που προβλέπουν ακόμη και τη χρήση στρατιωτικών μέσων και πίεσης.
Η Ελλάδα τήρησε μια καλή στάση στην υπόθεση της Γενεύης. Δεν εμφανίστηκε φοβισμένη,έθεσε κάποιους όρους και τους υπερασπίστηκε. Δεν ήταν εύκολο,γιατί εκτός από την  Τουρκία είχε να αντιμετωπίσει και κάποιους κύκλους από τη Κύπρο που φαίνεται να ΄χουν πειστεί ότι πρέπει να δεχτούμε την όποια λύση. Το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται, δεν μπορεί να ΄χει ισχύ σε περίπτωση που κάποιοι επιδιώξουν την “ευθανασία” της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό η Αθήνα έδειξε να το ΄χει καταλάβει στη Γενεύη.
Η Ελλάδα οφείλει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τουρκικής επιθετικής κίνησης,μετά από το ναυάγιο της Γενεύης. Δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Αν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης και στην πρόκληση ενός επεισοδίου,οφείλουμε να ειμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Και είμαστε.Τα τελευταία 24ωρα πολλά γίνονται και είναι ενθαρρυντικό ότι επικρατεί ψυχραιμία αν και δεν έλειψαν και οι γκάφες όπως αυτή του υπουργειου Ναυτιλίας που θυμήθηκε τώρα να ανακοινώσει το πρόγραμμα για την κατοίκηση νησιών του Αιγαίου. Παρόλα αυτά η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν οτι “ψάχνει” την αφορμή για κλιμάκωση.
Στο Κυπριακό τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ο διεθνής παράγοντας που θέλει να εξυπηρετήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται που θα εκμεταλλευθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου “καίγονται” για  “λύση”. Λευκωσία και Αθήνα θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές στις θέσεις τους. Να τις υπερασπιστούν με αποφασιστικότητα.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η άλλη επιλογή είναι η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι αυτό θα είναι τραγικό και επικίνδυνο για την Ελλάδα.
militaire