18.1.17

Τι προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση


ΕΝΑΣ ΕΝΙΣXΥΜΕΝΟΣ «ΚΟΦΤΗΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ... 

Έτοιμη να δεχθεί έναν ενισχυμένο «κόφτη» για την περίοδο μετά το 2018 είναι η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση γιατί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.


Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει ένα συνολικό πακέτο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου το οποίο θα συνοδεύεται με τα μέτρα για το χρέος και έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, το οποίο θα ικανοποιεί το ΔΝΤ.
H κυβέρνηση προσανατλίζεται στις εγγυήσεις και όχι στα νέα μέτρα διότι απλούστατα εάν υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οι εγγυήσεις αυτές θα μείνουν στα «χαρτιά» καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι θα έχουν επιτευχθεί.

Στόχος μας είναι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να υπάρξει υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών σχετικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επανέλαβε ότι «οι διαφωνίες για τη δημοσιονομική πορεία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος δεν αφορούν σε τεχνικά ζητήματα, γι' αυτό και πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο με τους επικεφαλής των θεσμών»

Σε ερώτηση μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εάν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε νομοθέτηση νέων μέτρων.»

Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και -πρόσθεσε- δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει.

Σε δυο πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ. «

«Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μια επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και το ΔΝΤ» εγκαταλείψει το πρόγραμμα, «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν παρωχημένο», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του προς την Wall Street Journal. Το πρόγραμμα αυτό αποφασίστηκε με την προσδοκία συμμετοχής του ΔΝΤ και «εάν αυτή εκλείψει, τότε θα είχαμε μια κατάσταση όπου θα έπρεπε να κάνουμε κάτι καινούριο», εκτίμησε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Θα έλεγα εντελώς ψύχραιμα ότι (στην περίπτωση αυτή) η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή θα πρέπει καταρχήν να συζητήσει και να συμφωνήσει αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα».