Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα των Fianancial Times και λίγο μετά στο δημοσίευμα του «Γκάρντιαν» για την υγεία, αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τον Τύπο: Για αυταρχικά κόμματα και αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό που έχει εγκαθιδρυθεί στην πατρίδα μας, ο Τύπος είναι καλός μόνο αν τους λιβανίζει.
Δεν ανέχονται καμιά κριτική και δεν έχουν μάθει να σιωπούν απέναντι στην κριτική – όσο σκληρή και αν είναι. Περνάνε στην αντεπίθεση, ανακαλύπτουν τον «εχθρό» στο πρόσωπο κάθε δημοσιογράφου και κάθε εφημερίδας που γράφει οτιδήποτε δεν τους αρέσει και οι απαντήσεις τους δεν περιορίζονται στα επί της ουσίας θέματα, αλλά περιλαμβάνουν και ευθείες επιθέσεις περί «πολιτικών σκοπιμοτήτων» και καταγγελίες για έλλειμμα αντικειμενικότητας, ακόμη και για κακοπιστία.
Μάλιστα, όσο πιο πολύ ένα δημοσίευμα προσεγγίζει την αλήθεια (όπως συνέβη και με το δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας περί παρεμβάσεων στα θεσμικά όργανα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), τόσο πιο επιθετική μορφή παίρνουν αυτές οι κυβερνητικές επιθέσεις.
Κάθε εχθρική στάση έναντι του Τύπου, οποιασδήποτε μορφής ανάλογα με τον βαθμό αυταρχισμού κάθε καθεστώτος, αποτελεί ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία.
Στην περίπτωση των Financial Times, όμως, δεν αποκαλύπτεται μόνο ο αυταρχισμός τους. Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά το διαρκές ψέμα τους, ο ιησουιτισμός τους (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) και το γεγονός ότι γι’ αυτούς γράφτηκε η φράση «τα καλά και συμφέροντα».
Στο σημερινό και στο αυριανό άρθρο, θα προσπαθήσω να καταδείξω (ως case study) πώς τα δημοσιεύματα μιας εφημερίδας γίνονται (ή δεν γίνονται αν πρόκειται για κυβέρνηση που σέβεται την ελευθερία του Τύπου) αντικείμενο κριτικής ή αντικείμενο θριαμβολογίας, ανάλογα με τις προπαγανδιστικές ανάγκες της στιγμής.
Οι Financial Times υπήρξαν πάντα η αγαπημένη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, των στελεχών του και του κ. Τσίπρα προσωπικά (όπως στο παρελθόν και κάποιων άλλων… προγόνων τους!).
Όταν όλα ήσαν καλά καμωμένα
Όταν, στις 12 Αυγούστου 2016, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας είχε κυκλοφορήσει με άρθρο που έφερε τον τίτλο «Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη», ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter είχε αμέσως σχολιάσει: «Η καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία»!
Λίγους μήνες αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου 2016, πρόσφατα δηλαδή, οι FT είχαν αποδεχθεί την περί «γ΄ τριμήνου» κυβερνητική προπαγάνδα, γράφοντας ότι «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη από τις προβλέψεις».
Και βέβαια, όλα ήταν καλά όταν, στις 2 Μαΐου 2015, οι FT κυκλοφόρησαν με σκίτσο του Ίνγκραμ Πιν που εμφάνιζε τον Τσίπρα να προσπαθεί εναγωνίως να κρατήσει ενωμένα τα «βαγόνια» Ελλάδας και Ευρώπης. Σ’ εκείνο το σκίτσο με τον Τσίπρα… Τιτάνα, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να κρατάει τις άκρες από δύο βαγόνια – το ένα, το ελληνικό, θύμιζε την Ακρόπολη. Και η λεζάντα έγραφε: «Η εμπόλεμη ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις συντάξεις τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί για ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας»!
Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2015, είχαμε καταιγισμό φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων, καθώς η εφημερίδα άλλοτε παρουσίαζε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποστηρίζοντας πως έτσι διαλύει τους «μύθους» των δανειστών, άλλοτε φιλοτεχνούσε τα πορτρέτα υπουργών όπως ο Λαφαζάνης, ο Βούτσης και ο Μπαλτάς (χαρακτηρίζοντας τους «ιδεολόγους οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν το τιμόνι της Ελλάδας προς τα αριστερά») και άλλοτε έβρισκε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούσαν έναν «ισορροπημένο συνδυασμό χρήσιμων, δονκιχωτικών και αντιπαραγωγικών μέτρων» και ότι ορισμένα από αυτά θα έδιναν ώθηση στην ελληνική οικονομία!
Και ακόμη πιο πριν, πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε non paper που είχε εκδώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραθέσει ολόκληρο κατάλογο θετικών δημοσιευμάτων, αξιοποιώντας και ενθαρρυντική δήλωση του Μισέλ Σαπέν στη συγκεκριμένη εφημερίδα.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του, στις 3 Ιανουαρίου 2015, στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο, τους FT είχε χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα: «Ακόμα και οι Financial Times – ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως το μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη».
Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο «το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διαλύει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών», επικαλούμενο απόψεις αναλυτών που θεωρούσαν πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα φανεί πιο ρεαλιστής από ό,τι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει». Πρόσθετε μάλιστα η εφημερίδα πως «πολλοί επενδυτές θεωρούν τις ελληνικές εκλογές ως πιθανή αγοραστική ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι «πιθανότατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο προβληματική από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την Ευρωζώνη, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην Ευρωζώνη»!
Λίγο πιο πριν, στις 12 Δεκεμβρίου 2014, η εφημερίδα καλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες αντί να ασχολούνται με την «κοινοβουλευτική αριθμητική» (σ.σ. όσον αφορά στην προεδρική εκλογή), να ασχοληθούν με το «αν η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού ή θα διατηρήσει τις παλιές δομές των πελατειακών σχέσεων της διαφθοράς και της ολιγαρχίας υπό τον προσωπείο της υπακοής στους ξένους ηγεμόνες». Έγραφε δηλαδή πως η τότε κυβέρνηση διατηρούσε αυτές τις δομές χρησιμοποιώντας ως προσωπείο την υπακοή στους ξένους «ηγεμόνες»! Και επομένως, μπορεί με τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι να άλλαζε!
Πολύ πιο πριν, στις 14 Μαρτίου 2013, κατά την ομιλία του στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, ο κ. Τσίπρας είχε επικαλεστεί τους FT και τους ανεξάρτητους αναλυτές της εφημερίδας Martin Wolf και Wolfgang Munchau, σύμφωνα με τους οποίους οι πολιτικές της λιτότητας δεν μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, αντίθετα καθιστούν τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. (Με άρθρο του στις 28 Νοεμβρίου 2011, πάντως, ο Wolfgang Münchau είχε προβλέψει ότι η ευρωζώνη είχε… «μόλις δέκα ημερών ζωή»!)
Και μετά, στις 19 Μαΐου 2014, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση της ιταλικής εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» (ενόψει των ευρωεκλογών και της καθόδου του με ψηφοδέλτιο στην Ιταλία, την «Λίστα Τσίπρα»), είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο η έξοδος μιας χώρας θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ.
Στις 24 Αυγούστου 2014, μιλώντας στη «Real News», ο κ. Τσίπρας είπε πως «τα παραμύθια της συγκυβέρνησης έφτασε να τα ξετινάζουν ακόμα και οι Financial Times»!
Στις 8 Δεκεμβρίου 2014, κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο κ. Καμμένος κατέθεσε απόσπασμα από το δημοσίευμα των FT, σχετικά με το βιβλίο του Αμερικανού πρώην υπουργού Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον οποίο, στις Κάννες, παρουσία του Γ. Παπανδρέου, οι Ευρωπαίοι δανειστές είπαν: «Θα τους μάθουμε ένα μάθημα τους Έλληνες. Είναι απαίσιοι. Μας είπαν ψέματα. Είναι άσωτοι και εκμεταλλεύτηκαν τους θεσμούς. Θα τους συνθλίψουμε».
Στις 8 Φεβρουαρίου 2015, οι FT ήταν η εφημερίδα που δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2015, οι FT… συμβούλεψαν την Ελλάδα να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των Ευρωπαίων, γεγονός που οι (φρέσκοι) κυβερνητικοί είχαν ερμηνεύσει ως… αλλαγή κλίματος!
Στις 28 Φεβρουαρίου 2015, η εφημερίδα αφιέρωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το κύριο άρθρο της, σημειώνοντας πως «το γράμμα που απεστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, ήταν μια λίστα ρεαλιστικών συναινέσεων, η γλώσσα του οποίου είχε το περιτύλιγμα μιας ιδεολογικής αντίδρασης. Συνολικά, ο τόνος του δείχνει λογικός και αντικατοπτρίζει μια καλοδεχούμενη υποχώρηση από τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά». Δηλαδή, «ησυχάστε, όλα καλά, ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα υπάρχει μόνο»!
Ακόμη και όταν χρειάστηκε να δημοσιεύσουν ένα επικριτικό δημοσίευμα (28 Μαρτίου 2015), οι FT είχαν να πουν μια καλή κουβέντα: «Τα πράγματα δεν φαίνονται ελπιδοφόρα για τον κ. Τσίπρα, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα από ό,τι θα πίστευε κανείς»…
Όταν, όμως, στις 13 Απριλίου 2015 η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει πτώχευση και να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ (όπως και έγινε), οι κυβερνητικοί έσπευσαν αμέσως να αντιδράσουν επιτιθέμενοι στην εφημερίδα.
Στις 23 Μαρτίου 2015, οι FT είχαν αποκαλύψει την επιστολή Τσίπρα προς την Μέρκελ. Τότε, βέβαια, δεν είχαν αντιδράσει, καθώς η επιστολή υπήρχε.
Στις 5 Μαΐου 2015, κυβερνητικοί κύκλοι είχαν επικαλεστεί άρθρο του Peter Spiegel, στους FT για να καταδείξουν τις διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Στις 5 Ιουνίου 2015, οι FT είχαν φιλοξενήσει επιστολή υπέρ της Ελλάδας επιφανών οικονομολόγων (ανάμεσά τους Στίγκλιτς και Πικεττί), καλώντας τους πιστωτές σε υποχωρήσεις και ανεκτικότητα και υπενθυμίζοντας άλλη επιστολή τους (του Ιανουαρίου 2015) κατά της λιτότητας. Ανέφεραν μάλιστα (τέτοια διορατικότητα) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα. Οι χειρισμοί έναντι της Ελλάδας θα στείλουν ένα μήνυμα προς όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Όπως το Σχέδιο Μάρσαλ, ας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και όχι απόγνωσης». Άλλωστε, ο Στίγκλιτς είχε ξανά αρθρογραφήσει στην εφημερίδα δικαιολογώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 2015, οι FT είχαν γράψει πως ο Τσίπρας έχει… τον πραγματισμό του Λούλα!
Στις 29 Ιουνίου 2015, όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζονταν για το colpo grosso του δημοψηφίσματος και των συνεπειών του, τους FT χρησιμοποίησαν για να απαντήσουν στον Γιουνκέρ (που είχε πει πως η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες, καθώς στην πρότασή του δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων). Εκείνη την ημέρα, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι «αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ο οποίος έγραψε "Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια", ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι "η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιούνκερ».
Ο Πήτερ Σπήγκελ άλλωστε είχε, στις 21 Μαΐου 2015, σπεύσει να επιβεβαιώσει τον Βαρουφάκη για τα γεγονότα στη Ρίγα της Λεττονίας (σ.σ. είχε αρνηθεί πως τον είχαν αποκαλέσει «τζογαδόρο» και «χασομέρη»), με τον πρώην υπουργό να επιβραβεύει την εφημερίδα – «χαίρομαι που βλέπω την αλήθεια να αναδύεται», έγραψε στο tweeter.
(Θυμίζω ότι στις 26 Μαΐου 2016, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση», ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, είπε: «Αδικούνται. Η πολιτική ακεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητη και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, από την εφαρμογή ενός Μνημονίου. Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2011 την διαπραγμάτευση».
Ο κ. Σπίγκελ ανέφερε επίσης ότι «ο Αντώνης Σαμαράς εισήγαγε τη διετία 2010-12 τον μύθο της «άλλης πολιτικής» αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες άλλαξε κι αγκάλιασε το μνημόνιο (…) Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Του πήρε βέβαια 6 μήνες να καταλάβει και τελικά υπέγραψε το ίδιο μνημόνιο», επιτιθέμενος στο Βερολίνο για τους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης από το 2010).
Και τον Αύγουστο του 2015, με την προκήρυξη των εκλογών, οι FT είχαν βρει και ένα… θετικό στοιχείο! Όπως ανέφεραν, «το θετικό στοιχείο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια νέα, πιο ισχυρή κυβέρνηση». Γεγονός που είχε αξιοποιήσει η «Αυγή».
Στις 12 Μαΐου 2016 οι FT είχαν φιλοξενήσει άρθρο του καθηγητή της Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ, όπου υποστήριζε πως «η ελληνική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί τη θέση αυτή».
Στις 22 Ιουλίου 2016, από το βήμα της Βουλής, πάλι τους FT επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ μια μέρα πριν επικαλούνταν την εφημερίδα η οποία είχε δημοσιεύσει θετική για την Ελλάδα συνέντευξη του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
Στις 11 Οκτωβρίου 2016, με άρθρο γνώμης οι FT τάσσονται στο πλευρό του ΔΝΤ και σημειώνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση τα πήγε καλύτερα από ότι πολλοί σκεπτικιστές φοβόντουσαν μετά την αναστάτωση από το περυσινό δημοψήφισμα και την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού».
Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η εφημερίδα ήταν καλή και έδινε τις… καλύτερες απαντήσεις!
Τέλος, τη συγκεκριμένη εφημερίδα είχαν πολλές φορές επιλέξει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του για να δημοσιεύσουν άρθρα ή να δώσουν συνεντεύξεις.
Τα περιστατικά είναι πολλά.
-Ήδη από τις 13 Ιουνίου 2012, ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει τους FT για να γράψει άρθρο και να αναφερθεί στα… μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την Ελλάδα, να καταγγείλει τη διαφθορά και τα συμφέροντα και να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες της εφημερίδας, δηλώνοντας αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.
-Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, και πάλι τους FT είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας για να στείλει το «μήνυμά» του υπέρ της ανάγκης «να σπάσει το πλαίσιο του μερκελισμού»! Και για να διακηρύξει πως «το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία, και σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις». «Ο δηλωμένος στόχος του είναι περισσότερο να αναμορφώσει την ΕΕ παρά να την διαλύσει και προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμά του αυτό στο εξωτερικό», έγραψε η εφημερίδα, αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό εν αναμονή» και υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που τον διαφοροποιεί από τους πολλούς λαϊκιστές πολιτικούς που αναδύθηκαν στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι φιλοευρωπαϊστής και επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»!
-Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε δημοσιευθεί και ρεπορτάζ για τον κ. Καμμένο, με την ακόλουθη δήλωσή του: «Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι παίρνει εντολές από την κα Μέρκελ και δεν ενεργεί ως κυβέρνηση κυρίαρχης χώρας. Η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία δεν μπορεί να κυβερνάται με email από το Βερολίνο».
-Στις 7 Ιανουαρίου 2015, η εφημερίδα είχε φιλοξενήσει συνέντευξη του Γ. Σταθάκη, όπου ανέφερε πως οι ανησυχίες αναφορικά με την αδυναμία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας δεν ευσταθούν, αφού η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Ιούλιο και, ως εκ τούτου, «οι προϋποθέσεις για την διασφάλιση συνθηκών οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας για την χώρα μετά από τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου είναι εξασφαλισμένες».
-Στις 21 Ιανουαρίου 2015, οι FT είχαν και πάλι φιλοξενήσει άρθρο του Αλ. Τσίπρα, όπου υποστήριζε πως «δεν συνιστά μονομερή ενέργεια η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».
-Στις 2 Φεβρουαρίου 2015 είχαμε συνέντευξη Βαρουφάκη, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου 2015 η εφημερίδα έγραψε πως η «λίστα Βαρουφάκη» περιλαμβάνει δεσμεύσεις «που ανέλαβαν αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις»!
-Στις 28 Ιουλίου 2015, με άρθρο του στην εφημερίδα, ο (πρώην πλέον) Βαρουφάκης εξήγησε μεγαλεπήβολα σχέδιά του.
-Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, η εφημερίδα φιλοξένησε συνέντευξη Τσακαλώτου, στην οποία δήλωνε: «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά. Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».
-Στις 17 Δεκεμβρίου 2015, τους FT είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας για να μιλήσει για το προσφυγικό.
-Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στους FT, προκειμένου να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Εκεί ήταν που ανακοίνωσε… άρση των capital controls τον Μάρτιο (του… 2016) και έξοδο στις αγορές μέσα στο 2016!
-Στις 14 Απριλίου 2016, οι FT είχαν δημοσιεύσει άρθρο του κ. Τσίπρα, όπου εξηγούσε τις φοβερές και τρομερές πολιτικές και τα σχέδιά του.
Υ.Γ. Αύριο –και πάλι ως «μελέτη» - η στάση της εφημερίδας έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά, που ουδέποτε αντέδρασε επικριτικά έναντι του Τύπου.