του Γιάννη Πετρίδη
Σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουμε εντός της ημέρας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου στο pronews,gr.
"Εκτακτες" με την έννοια ότι οι κρίσεις κανονικά "μπαίνουν σε τροχιά" στην ηγεσία των ΕΔ από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά επισπεύδονται για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.
Πιθανόν να σχετίζονται με την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου για τις ΗΠΑ, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με το επιτελείο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ.
Μαζί με τις κρίσεις στις ΕΔ, θα έχουμε προφανώς και κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες αναμένονταν να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και φαίνεται ότι επισπεύδονται για να συμπέσουν με τις κρίσεις στις ΕΔ.
Πληροφορίες του pronews.gr αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας από τους νυν Αρχηγούς των Επιτελείων θα αποστρατευθεί και αυτό είναι είδηση, αφού δεν αναμένονταν "αναταράξεις", τουλάχιστον σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.
Υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση από τις κυβερνητικές πηγές για το ποιος θα είναι, αλλά για λόγους δεοντολογίας (δημοσιογραφικά, μικρή σημασία έχει, αφού θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση σε λίγες ώρες) και δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσει στην αποστρατεία ακόμα ένας Αρχηγός. Θα εξαρτηθεί από πιθανές "καραμπόλες" της τελευταίας στιγμής.
Σε ότι αφορά την ή τις αποστρατείες, σίγουρα θα αποτελούν εκπλήξεις καθώς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ε.Εποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ.Γιακουμάκης, ανέλαβαν πέρσι στα τέλη του 2015 τα καθήκοντά τους ως επιλογές της νυν πολιτικής ηγεσίας και το ίδιο ισχύει, σε ότι αφορά την επιλογή και για τους άλλους δύο Αρχηγούς ΓΕΣ, τον αντιστράτηγο Β.Τελλίδη και ΓΕΑ τον αντιπτέραρχο (Ι) Χ.Βαΐτση.
Σε ότι αφορά την αναζήτηση των αιτίων της αποστρατείας, του ή των Αρχηγών, με εξαίρεση τον Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γ.Γιακουμάκη, οι άλλοι τρεις Αρχηγοί έχουν εκφράσει κατά καιρούς τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από δέκα χρόνια συνεχών μειώσεων στους αμυντικούς προϋπολογισμούς.
Μειώσεις που άφησαν το κάποτε ισχυρό στράτευμα, αν όχι "σκια του εαυτού του", εν πάση περιπτώσει σε ήσσονα επιχειρησιακή ετοιμότητα με ότι κινδύνους συνεπάγονται αυτές οι αποφάσεις μείωσης των αμυντικών κονδυλίων κατά 60% το 2017 σε σχέση με το 2007. Σε προσαρμοσμένες αξίες η μείωση φτάνει και το 80%!
Αποφάσεις που βαρύνουν όλες τις πολιτικές ηγεσίες από τότε μέχρι σήμερα, σε ότι αφορά την ασφάλεια της χώρας.
Πάντως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έδειξε να δυστροπεί από την δημόσια έκφραση του προβληματισμού των Αρχηγών, άρα αποκλείεται να είναι αυτή η αιτία της αποστρατείας τους (ή "του"). Μάλλον τίθεται θέμα διοικητικής επάρκειας...
Και μία άλλη είδηση-εκτίμηση που ίσως σχετίζεται με το θέμα: Αργά, αλλά σταθερά, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για έναρξη ενός περιορισμένου, αλλά άκρως απαραίτητου εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο να μπορεί να ξεκινήσει το 2019, όταν έχει υπάρξει οριστική έξοδος από τα "σφιχτά" μνημόνια ή συντεταγμένη έξοδος από την ευρωζώνη (γιατί πλέον το ζήτημα του εθνικού νομίσματος συζητείται, πολύ ευρύτερα απ'ότι ευρέως γίνεται αντιληπτό)...
Ως "πιλότος" χρησιμοποιούνται οι τελευταίες αποφάσεις περίπου 50 προγραμμάτων προμηθειών και αναβάθμισης συστημάτων που είχε εγκρίνει η Βουλή στις 30 Ιουλίου 2014. Αλλά για όλα αυτά θα μιλήσουμε και θα τα αναλύσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα...