2.1.17

Σε νέα έκθεση «βόμβα» το ΔΝΤ ζητάει κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 75%


ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΔΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ; 

Δύο εκθέσεις «βόμβες» που ετοιμάζει ομάδα τεχνοκρατών του ΔΝΤ , υπό την επίβλεψη του Πόλ Τόμσεν, αναμένεται να προκαλέσει  νέο σκηνικό εμπλοκής στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές  αλλά και σύγκρουση μεταξύ των θεσμών, ενισχύοντας  τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με  πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη, το ΔΝΤ ζητά, μεταξύ άλλων, κούρεμα του χρέους κατά 75%, τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός ΟΙκονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν δέχεται καν να προφέρει τη λέξη κούρεμα, ενώ εμμένει στις ανεδαφικές και μη ρεαλιστικές πολιτικές του.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται αποφασισμένο να επιμείνει στη σκληρή στάση του, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα δοκιμάσουν τις αντοχές τόσο της Αθήνας όσο και της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών.
Οι θέσεις του Ταμείου
Εκτός, όμως, από την έκθεση που θα ζητά κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 75%, θα υπάρχει και η άλλη έκθεση που θα αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση αυτή θα αναφέρεται και η ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων από την ελληνική πλευρά.
Το Ταμείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του για:
– Μείωση του δημόσιου τομέα.
– Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
– Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή μείωση των συντάξεων.
Η ακριβής ημερομηνία δημοσιοποίησης των δύο εκθέσεων, σύμφωνα με εφημερίδα, δεν έχει ακόμα οριστεί, καθώς η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την 11η Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.
Εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποδίδεται στην εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.