8.12.16

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τελικά, ένας εισαγγελέας έδωσε την σωστή απάντηση στην Αγκυρα: «Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι» - Tι του ανταπάντησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν


ΠΥΡΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΕΔΡΑΣ - ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ

Ακόμη δυο Τούρκοι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία, σύμφωνα με την  απόφαση που έλαβε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
 
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Πρόκειται για τους τελευταίους δυο -από τους 8 συνολικά - Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη κλήθηκε να κρίνει αν θα εκδοθούν ή όχι στη γειτονική χώρα, μετά από αίτημά της, προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που σχετίζονται με το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
 
Της σημερινής απόφασης είχε προηγηθεί συντριπτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Γ. Βούλγαρη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του τουρκικού αιτήματος για έκδοση.
 
Ειδικότερα, ο κ. Βούλγαρης στην πρότασή του προς το συμβούλιο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι  έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο  κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή Δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη Δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;».
 
Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ακόμη στην τοποθέτησή του: «Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά  θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακριωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε  στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη Δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη».
 
Ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν  ο Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος παρακολουθεί στενά το ζήτημα, συνέδεσε την έκβαση της υπόθεσης με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι «είναι αναγκαία την έκδοση για να υπάρξουν καλές σχέσεις».
 
«Προσδοκούμε την επιστροφή αυτών των ατόμων όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και οι οχτώ συνδέονται άμεσα με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η έκδοσή τους είναι αναγκαία για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να προβούν στα απαραίτητα βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν. 
 
Από την πλευρά του ο Φιράντ Μεσούντ, ο ένας από τους δυο εκζητούμενους, ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο, ότι στην Τουρκία συνεχίζονται βασανισμοί και ότι αν εκδοθεί στη χώρα του δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη.
 
Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Ολοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου».
 
Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν  πού είσασταν;
 
Εκζητούμενος: Ημουν στην Κωνσταντινούπολη, 700 xιλιόμετρα μακριά. Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε, δεν είχαμε ούτε όπλα, ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωι η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. για να σώσουμε τηζωή μας.
Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν σο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθώπινα δικαιώματα και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
 
Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;
 
Απάντηση: Είμαι  100%  σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ  βασανιστήρια.
 
Ο τελευταίος εκζητούμενος Ουγκούρ Οκάν, ανέφερε ότι είναι αθώος και ότι φοβάται να γυρίσει στην Τουρκία. «Υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Εχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου» είπε και προσέθεσε: «Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε  στην Ελλάδα  για να σώσουμε τη ζωή μας».