9.12.16

Oι πρώτες αντιδράσεις των γερμανικών ΜΜΕ στην αναγγελία των «δώρων» Τσίπρα: «Αφρίζουν» από το κακό τους


ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο γερμανικός τύπος εμφανώς σαστισμένος από το «αιφνιδιαστικό» όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό «με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες» θεωρεί ότι είναι σπάσιμο της συμφωνίας λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκ χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».
 
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συγκρούονται ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.
 
«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.
 
Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».
 
Η εφημερίδα Bild που εκφράζει την αμιγώς γερμανική κυβερνητική γραμμή θεωρεί ότι Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».
 
Είναι σίγουρο ότι εκφράζει την άποψη της καγκελαρίας ενώ υπενθυμίζει και αυτή με τη σειρά της τις προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
 
Εν ολίγοις η Γερμανία θα αντιδράσει σύντομα επισήμως. Αυτό που δεν ξέρουν όμως είναι πως θα αντιδράσουν. Brexit και ιταλικό δημοψήφισμα τους έχουν δημιουργήσει ήδη πολλά και άλυτα προβλήματα.
 
Ο Α.Τσίπρας παρέβη την άτυπη συμφωνία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά με την τρόικα ή το κουαρτέτο των δανειστών: Ούτε ευρώ παροχή!
 
Και μάλιστα το έκανε εν μέσω τελικής διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και ερωτήματος για το αν θα υπάρξουν και ποια θα είναι τα πρόσθετα εισοδηματικά μέτρα μετά το 2018!
 
Μετά την-αναμφισβήτητη, αλλά και ανολοκλήρωτη-επιτυχία μείωσης του χρέους μέσω χρονικής επέκτασης και επιτοκιακής αναδιάρθρωσης, δίνει λεφτά σε κάπου 3 εκατομμύρια πολίτες (αφού οι 1.600.000 συνταξιούχοι έχουν και οικογένειες στις οποίες θα διαχυθεί αυτός ο ταπεινός, μεν, αλλά πολύ σημαντικός για την πείνα που επικρατεί στην χώρα, μισθός) και καταργεί προβλέψεις εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό με την αναβολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου!
 
Στις Βρυξέλλες "παραμιλάνε", αλλά ο Α.Τσίπρας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αν προετοιμάσει την κατάσταση, αν και εφ'όσον ΕΕ και ΔΝΤ δεν υποχωρήσουν σε μια "λογική" συμφωνία στην β'αξιολόγηση: Τις εκλογές στις οποίες θα καταφύγει αν επιμείνουν να ζητούν αυτά που ζητούν, ειδικά σε εργασιακά και περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, με την απειλή πάντα του "κόφτη" τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Κι έτσι, να αφήσει την β'αξιολόγηση για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
 
Αυτό οι δανειστές δεν είναι σίγουροι ότι θέλουν να το δουν διότι απλούστατα με αριστερή αντιπολίτευση πολύ δύσκολα μια δεξιά κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει νέες «αιματηρές μεταρρυθμίσεις».
 
Στην κυβέρνηση το ξέρουν αυτό και αποφάσισαν να τα παίξουν όλα για όλα τώρα που η ΕΕ «πονάει»
 
 
 
pronews