ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ;
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στην κυβέρνηση μετά την στήριξη που έλαβαν από μερίδα των δανειστών (Κομισιόν, ESM) έχουν πλέον στραμμένοτο βλέμμα τους στο αυριανό euroworking group όπου περιμένουν να δουν τι στάση θα κρατήσει ο Β.Σόιμπλε μετά τις ανακοινώσεις των Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ που λένε οτι δεν επηρεάζεται το ελληνικό πρόγραμμα από τις εξαγγελίες Α.Τσίπρα.
Μόλις δύο ημέρες μετά τη δήλωση ότι οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζουν τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που «πρέπει να αξιολογήσουν τι ακριβώς κάνουν οι Έλληνες».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, παρέπεμψε στους θεσμούς για την αξιολόγηση των παροχών.
Σημειώνεται ότι μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Ντάισελμπλουμ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να είναι εκτός των γραμμών της συμφωνίας μας» αλλά έκανε στροφή 180 μοιρών όταν τον «άδειασαν» οι Βρυξέλλες.
Μετά την Κομισιόν διαμεσου του Π.Μοσκοβισί, το Ευρωκοινοβούλιο διαμέσου του Ν.Σουλτς, της Γαλλίας διαμέσου του προέδρου Φ.Ολάντ προστέθηκε προχθές και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, να πάρει το μέρος της Ελλάδας και να δηλώσει πως οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν πρόκειται να αλλάξουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018.
Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo και η οποία αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου το ελληνικό ζήτημα, τονίζει ότι η έκθεση που συνέταξαν οι θεσμοί για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα πως «εγείρουν (σσ. τα μέτρα) σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018».
Σε κάθε περίπτωση, σπεύδει να προσθέσει, οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018 κάτι που ζητάει τελικά μόνο το Ταμείο η δε Γερμανία το ζητάει έμμεσα διότι απαιτεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα.
Η αλήθεια είναι ότι μετά τις δηλώσεις στήριξης μεγάλου μέρους των δανειστών η Α.Μέρκελ και ο Β.Σόιμπλε βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση. Αύριο το euroworking group αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το που θα το πάει ο Β.Σόιμπλε.
Πάντως μόνο τυχαία δεν είναι η δημοσκοπική έρευνα της Palmos Analysis που δείχνει το 45% των Ελλήνων να τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και το 44% υπέρ της παραμονής της. Είναι η πρώτη φορά που υπερβαίνει το ποσοστό την εξόδου αυτό της παραμονής στην Ε.Ε.
Η δημοσκόπηση αυτή έγινε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης το 84% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ε.Ε. κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ταυτόχρονα 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (για την ακρίβεια 58% έναντι 42%). Ωστόσο και πάλι το ποσοστό του 42% είναι επίσης μεγάλο.
Τα ευρήματα αυτά «λύνουν» τα χέρια της κυβέρνησης καθώς υπάρχει πια η κρισιμη «μάζα» στην ελληνική κοινωνία που είναι διαθέσιμη να πάει σε ολοκληρωτική ρήξη με τις Βρυξέλλες.