ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Της Χριστίνας Φλάσκου
Ώρα μηδέν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, ταυτόχρονα, με το κρίσιμο δημοψήφισμα που διενεργείται στην Ιταλία η αγωνία αυξάνει ακόμα περισσότερο λόγω των εκλογών για ανάδειξη προέδρου στην Αυστρία.
Ήδη οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να προσέρχονται στις κάλπες ενώ τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο κρίσιμο αυτό δημοψήφισμα δεδομένου ότι διακυβεύεται τόσο το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», όσο και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Έντονη είναι, μάλιστα, η ανησυχία ότι οι Ιταλοί θα δουν το δημοψήφισμα σαν ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια την Ιταλία.
Με τις δημοσκοπήσεις, μάλιστα, να δείχνουν ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το «όχι», έντονη είναι η ανησυχία που προκαλείται στην Ευρώπη για την οικονομική σταθερότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι αγορές και Ευρωπαίοι πολιτικοί πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα αναταραχή στις ήδη προβληματικές ιταλικές τράπεζες, οδηγώντας την Ευρωζώνη σε μια νέα κρίση.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), με 51 εκατομμύρια Ιταλούς να ψηφίζουν για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει ο Ματέο Ρέντσι και οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τον περιορισμό της εξουσίας της γερουσίας και μείωση των μελών της από 315 σε 100, από τους οποίους οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και 5 θα εκλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι αντίθετα στη συγκεκριμένη συνταγματική μεταρρύθμιση, μια νίκη του πρωθυπουργού φαντάζει σαν μεγάλη έκπληξη και θα αποτελεί ένα απίστευτο προσωπικό θρίαμβο του νεαρότερου πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον Ρέντσι οι αλλαγές που προωθεί θα επιταχύνουν τις νομοθετικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Οι αντίπαλοί του, από την άλλη, απαντούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.
Τα κρίσιμα σημεία των προτεινόμενων αλλαγών
Πρώτον, η Γερουσία η οποία είχε το δικαίωμα να ακυρώνει έναν νόμο που ψήφιζε η Βουλή και να τον αναπέμπει για επεξεργασία και εκ νέου ψήφιση, τώρα θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γεγονός που ουσιαστικά θα καταστήσει την Βουλή ως το μοναδικό νομοθετικό σώμα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι και η κυβέρνηση καθίσταται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, αφού θα της αρκεί μόνο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής.
Δεύτερον, θα περιοριστεί ο αριθμός των γερουσιαστών από 315 σε 100, οι οποίοι και θα εκλέγονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι από τους πολίτες.
Τρίτον, αλλάζει ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα εκλέγεται κατά την τέταρτη ψηφοφορία από τα δύο πέμπτα της βουλής και της Γερουσίας.
Τέταρτον, καταργείται το CNEL, το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο αποτελείται από 65 συμβούλους που πρόκειται να μετακινηθούν αν υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση.
Πέμπτον, καταργούνται οι νομαρχίες γεγονός που αυτομάτως θα σημάνει και τη μείωση της δαπάνης για τη χρηματοδότησή τους.
Ο Ματέο Ρέντσι θα εξελιχθεί σε νέο Κάμερον;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Iταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κινδυνεύει να ακολουθήσει το δρόμο του τέως βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Κάμερον . Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο Ρέντσι προκήρυξε δημοψήφισμα για να ενώσει το κόμμα του, για να εξασφαλίσει τη θέση του και για να κάνει την Ιταλία ισχυρότερο πυλώνα μέσα στην ΕΕ, αλλά συνέβη το αντίθετο».
Κυβερνητικοί υπέρμαχοι του «ναι» μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να προηγείται το «όχι», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι». Πιο συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για ζημιά στις τράπεζες και πιθανή ανάδειξη στην εξουσία του λαϊκίστικου Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των 5 Αστέρων έχει ταχθεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα κρίση στη γηραιά ήπειρο.
Χαρακτηριστικό της διχασμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι ότι οι πρώην ηγέτες του κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα και ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, έχουν διαφωνήσει με τον Μ. Ρέντσι και έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.
Δείτε βίντεο από τις συγκεντρώσεις των Ιταλών ενόψει του δημοψηφίσματος
pronews