23.12.16

“Επενδύστε στην αμυντική βιομηχανία κ.Τσίπρα”! Με αφορμή όσα είπε για τους νέους επιστήμονες


Την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, δυστυχώς ποτέ δεν την αντιμετωπίσαμε ως ένα τμήμα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο μπορεί να βγάλει χρήματα. “Βοήθησαν” σ΄ αυτό πολλές κυβερνήσεις και ειδικά εκείνες της περιόδου Σημίτη, όταν το μεγάλο εξοπλιστικό πάρτυ “έπνιγε” οποιαδήποτε προσπάθεια ή πρόταση για ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ποιος ν΄ ασχοληθεί μ΄ αυτά όταν το χρήμα έρεε άφθονο για αγορές όπλων που στις περισσότερες περιπτώσεις αγοράστηκαν χωρίς καμία μελέτη;
Ας μην “κολλήσουμε” στο παρελθόν. Τώρα τι γίνεται…

Χθες είχαμε δυο ειδήσεις για την αμυντική βιομηχανία και την οικονομία. Η μία ήταν η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΕΑΣ , ύψους 800εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων των σχετικών προστίμων. Απόφαση που δίνει νέα πνοή στη προσπάθεια σωτηρίας τους.
Η δεύτερη ήταν η παρουσίαση του Ταμείου Συνεπενδύσεων για καινοτόμες επιχειρήσεις (Equifund of Funds) στην Αθήνα,που έχει στόχο την  Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ταμείου Συνεπενδύσεων για καινοτόμες επιχειρήσεις (Equifund of Funds) που έχει αποστολή τη παροχή ρευστότητας σε νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες, προκειμένου να επιμεριστεί το ρίσκο στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης, με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανάσχεση της μετανάστευσης Eλλήνων επιστημόνων.
Σε πρώτη ανάγνωση η δύο ειδήσεις δεν έχουν σχέση.Κατά τη γνώμη μας μπορούν να συνδεθούν άμεσα!
Όπως είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα είναι έκτη χώρα παγκοσμίως στη διαθεσιμότητα επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων. Και γι’ αυτό τον λόγο εμείς από την πρώτη στιγμή -και παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες- φροντίσαμε να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία”. Πάρα πολλοί απ΄ αυτούς τους νέους επιστήμονες στους οποίους αναφέρθηκε ο κ.Τσίπρας βρίσκονται ακόμη στις λίγες αλλά ενεργές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και προσπαθούν να επιβιώσουν. Και οι επιστήμονες και οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Δεν γνωρίζουμε για πόσο θ΄ αντέξουν.
Όσο για την καινοτομία και την έρευνα; Ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξει λαμπρό πεδίο και για τα δύο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να στρέψει το ενδιαφέρον της και τις προσπάθειες της στην ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά στο τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης εγχώριων προϊόντων. Δεν θα φτιάξουμε αεροπλάνα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε πολλά άλλα. Πάρα πολλά! Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει σχέδιο ακόμη και για “εθνικό πλοίο”. Που παραμένει σχέδιο, αφού κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να ασχοληθεί. Ο κ.Τσίπρας πριν γίνε πρωθυπουργός, σε ομιλία του είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πάρα πολλά μπορούν να γίνουν αξιοποιώντας τους νέους επιστήμονες στους οποίους αναφέρθηκε ο κ.Τσίπρας. Αξιοποιώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, μέρος της οποίας θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων ,αλλά δεν έχε τα μέσα και τις δυνατότητες.
Δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε για παράδειγμα ένα νέο “εθνικό τυφέκιο” που θα αντικαταστήσει τα “αρχαία” πια G 3; Το αναφέρουμε ως ένα παράδειγμα…
Στις κρατικές αλλά και στις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό που αν βοηθηθεί και στηριχθεί,μπορεί να παράξει εξαιρετικά αποτελέσματα! Υπάρχουν ιδέες,προτάσεις και σχέδια που αν χρηματοδοτηθούν μπορούν να προχωρήσουν και να “αναστήσουν” ένα τομέα της εθνικής οικονομίας, λύνοντας ταυτόχρονα μια σειρά προβλημάτων των ελληνικών ΕΔ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει κάποιες από τις πηγές χρηματοδότησης που υπάρχουν – οπως αυτή  του Ταμείου Συνεπενδύσεων για καινοτόμες επιχειρήσεις- στην αμυντική βιομηχανία.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ή μήπως είναι;

militaire