ΒΑΘΥΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΔ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Οι εξαγγελίες του Α.Τσίπρα και η υπόθεση του χρέους, δεν ξέρουμε τελικά πώς θα εξελιχθούν ως γεγονότα για την Ελλάδα, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη είναι για τα καλά διχασμένη με τους υποστηρικτές της Ελλάδας για πρώτη φορά να είναι περισσότεροι από τους επικριτές της.
Πηγή της Κομισιόν, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI, "άδειασε" κανονικά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Χαρακτήρισε την δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, «βιαστική» και «ανακριβής» και ουσιαστικά δικαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό
Ταυτόχρονα πηγές του MNI τόνισαν ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε αποδεχτεί το πακέτο Τσίπρα εάν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ανακοίνωσή του σημείωνε πως το πόρισμα των θεσμών για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών Τσίπρα αναμένεται τον Ιανουάριο, και μέχρι τότε θα παραμείνει παγωμένη και η ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο, η Αθήνα περιμένει ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για ξεπάγωμα των μέτρων εντός του Δεκεμβρίου.
Εδώ βέβαια "αδειάζεται" απόλτα και η ελληνική αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ που έσπευσε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το πακέτο ενίσχυσης των συνταξιούχων και των νησιωτών.
Μάλιστα πριν λίγο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, βάσει συνεννόησης με τον πρόεδρο του κόμματος Α.Τσίπρα, είπε: «Λέμε ναι στο επίδομα για τους συνταξιούχους, όχι στον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης και γι' αυτό ψηφίζουμε παρών στην τροπολογία». Δηλαδή αρνήθηκαν και την ενίσχυση των συνταξιούχων και την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ζήτησαν να την επανακαταθέσει τον Μάρτιο, αν πάρει άδεια από το Eurogroup!
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ της στήριξης των συνταξιούχων αρκεί η ρύθμιση να είναι εντός πλαισίου συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες για την χώρα.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, για να τα εκθέσει πολιτικά, με το εξής δίλημμα: "Ή είστε με τους δανειστές ή είστε με την κοινωνία" τελικά αποδεικνύεται ευφυής!.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ και χαρακτηρίζει «Εφιάλτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναφέροντας κλίμα πόλωσης από το... 1985, από την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου!
Σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές.
Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο!
Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας.
Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας. Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».
Η αρχική απόφαση της ΝΔ ήταν να ψηφίσει «Ναι» στον «μποναμά» Τσίπρα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, μετά την νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και την αρχική αντίδραση των δανειστών να ξεκινήσει η Ελλάδα παραχολογία πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η ΝΔ άλλαξε στάση.
Πώς να εμπιστευθεί κανείς αυτό το κόμμα γα να κυβερνήσει-ακόμα και να θεωρήσουμε ότι οι νυν κυβερνώντες είναι απόλυτα ανύπαρκτοι;
«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ που αποφάσισαν να ψηφίσουν "ΝΑΙ".
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να απέχει το Ποτάμι από την ψηφοφορία για τις παροχές Τσίπρα και δεν θα ψηφίσει ούτε το βοήθημα ούτε την αναστολή μείωσης ΦΠΑ.
Ωστόσο, μέτωπο άνοιξε με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος ταυτίζεται περισσότερο με την άποψη της ...Φώφης Γεννηματά και πρότεινε το Ποτάμι να ψηφίσει «Ναι» στις παροχές Τσίπρα. Η νέα κόντρα που άνοιξε μεταξύ του κ. Λυκούδη και της ηγεσίας του Ποταμιού εξομαλύνθηκε τελικά και με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το Ποτάμι θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα.
Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται.
«Ναι» από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη».
Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, βουλευτής δημήτρης Κουκούτσης, είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει:
"Πώς είναι δυνατόν να αρνηθούμε σε φτωχούς και ταλαιπωρημένους από την οικονομική κρίση, συνανθρώπους μας και ειδικά τους απόμαχους της ζωής, την όποια οικονομική ενίσχυση;
Ανεξάρτητα από την πολιτική σκοπιμότητα που υποκρύβει.
Αυτό θα το κρίνει ο λαός στις εκλογές.
Ούτε είναι δυνατόν να υπονομεύσουμε την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που τόσο την έχουν ανάγκη για εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Γι αυτό ψηφίζουμε υπέρ του οικονομικού πακέτου".