6.12.16

“Η Τουρκία στο βούρκο”! Ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει τα αδιέξοδα του Ερντογάν


Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων Μπασκίν Οράν δεν μασά τα λόγια του όταν απαντά για την θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα του σήμερα:
“Παρακολουθώ την τουρκική εξωτερική πολιτική επί μακρόν. Στην ζωή μου όχι απλά δεν έχω δει, αλλά δεν έχω ακούσει ούτε έχω διαβάσει για μια άλλη τέτοια περίοδο στην οποία η τουρκική εξωτερική πολιτική να έχει βουλιάξει σε τέτοιο βούρκο”,λέει.

Τα όσα είπε σε συνέντευξή του και μετέφρασαν τα tourkikanea.gr έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
“ Η Τουρκία στρατηγικά είναι μεσαίου μεγέθους χώρα. Οι στρατηγικά μεσαίου μεγέθους χώρες, θέλουν η  περιοχή που τις αφορά να μην ελέγχονται μόνο από έναν από τους μεγάλους παίκτες. Επιδιώκουν να υπάρχει ισορροπία. Πρώτον αυτό. Δεύτερον ποτέ δεν εισέρχονται σε σύγκρουση και με τους δύο, δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Η Τουρκία πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται σε καβγά και με τις δύο ισχυρές πλευρές. Και βάζω και την οθωμανική ιστορία σε αυτό, η Τουρκία ποτέ στην ιστορία της δεν καβγάδισε και με τις δύο ισχυρές πλευρές.
-Κατά την άποψη σας οι σχέσεις με την Ρωσία είναι σε διαμάχη ;
Μα φυσικά, ο ένας κατέρριψε το αεροσκάφος του άλλου. Όταν ο Ερντογάν βγαίνει και δηλώνει πως “μπήκαμε στην Συρία για να ανατρέψουμε τον Άσαντ και όχι για τίποτε άλλο”  τι άλλο να συμβεί ;  Και εάν δεν αντιδρά τρομερά η Ρωσία είναι διότι έχει ανάγκη από την Τουρκία.
Σε ποιο θέμα την έχει ανάγκη ;
H Ρωσία έπιασε την μοναδική ευκαιρία που έχει για να διασπάσει το δυτικό μπλοκ. Μια τέτοια δυνατότητα είναι η δεύτερη φορά στην ρωσική ιστορία που της δίνεται. H πρώτη ήταν το 1833 με την συνθήκη της Προβλήτας του Σουλτάνου, ενάντια στον νομάρχη της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή Πασά. Τώρα λοιπόν η Ρωσία ενάντια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ,  “παίζει τα όργανα” σχετικά με την Πεντάδα της Σαγκάης. Σε μια Τουρκία που από την Περίοδο της Τουλίπας το 1718, είναι ένα με την Δύση.
Στον βομβαρδισμό και θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στην Συρία, πιστεύετε πως εμπλέκεται η Ρωσία ;  
Εκεί υπήρχαν μόνο αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας. Εάν δεν χτύπησε η Ρωσία τότε χτύπησε ο Άσαντ. Και ο Άσαντ δεν θα χτυπούσε δίχως την άδεια της Ρωσίας. Μάλιστα θα ήταν καλό να λάβουμε υπόψη την προειδοποίηση του παλιού διανοούμενου σχετικά με την επέτειο της 24ης Νοεμβρίου. (σημ. μεταφρ : Στις 24/11/2015 είχε καταρριφθεί το αεροσκάφος του Ρώσου πιλότου από τα τουρκικά F-16 και φέτος στις 24/11/2016 σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό Τούρκοι στρατιώτες στην Συρία…).
–  Η Τουρκία υποβάθμισε το θέμα, πέραν δηλώσεων του τύπου “Το αξιολογούμε, το βλέπουμε” δεν έκανε τίποτε άλλο.
Αυτό αποτελεί την συνέχεια της συγγνώμης προς τον Πούτιν. Ο Πούτιν είπε εντάξει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως ο Ερντογαν δεν ξεχνά και προσπαθεί να εκδικηθεί, το ίδιο κάνει και ο Πούτιν . Ο δε Πούτιν ακόμη περισσότερο.
– Η Τουρκία όντας σε ένταση με την Ε.Ε. προβάλλει σαν εναλλακτική την Πεντάδα της Σαγκάης. Μπορεί να είναι η Πεντάδα της Σαγκάης μια σοβαρή εναλλακτική ;  
Καταρχήν δεν είναι “Πεντάδα” αλλά Οργανισμός Συνεργασίας Σαγκάης. Γινόμαστε τυμπανιστές σε μια ορχήστρα που δεν έχει μαέστρο. Μπορείτε να το αναλογιστείτε, η κατάσταση φωνάζει πως πρόκειται για “ρουσφέτι σε εμάς”. Διότι η Ρωσία δίνει την περιοδική προεδρία στο Ενεργειακό Κλαμπ Σαγκάης στην Τουρκία, μια χώρα που δεν είναι ούτε μέλος ούτε υποψήφια. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα ρουσφέτι στο οποίο μας λένε “Εσύ διάσπασε το δυτικό μπλοκ και κοίτα και τι θα σου δώσω εγώ άλλο”.  Δείτε ποιοι μετέχουν στο κουαρτέτο της Σαγκάης και επεξεργαστείτε το : Κίνα, Ρωσία, Καζακιστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Αυτές λέει θα πάρουν την θέση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τόσο κωμικές προσπάθειες που φέρνουν θλίψη στον άνθρωπο. Πιστεύω πως ακόμη και για το καφενείο ακούγονται αλλόκοτες τέτοιες κινήσεις.
– Δεν μπορεί να υπάρξει μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ;  
Επιστρέφουμε στην αρχή. Μια από τις αρχές των στρατηγικά μεσαίου μεγέθους χωρών είναι να μην είναι ταυτόχρονα σε διαμάχη και με τις δύο πλευρές. Δεύτερη αρχή είναι να ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και όχι να αφήνει την μία και να πηγαίνει στην άλλη.
Μπορεί να το βρείτε νοσταλγικό και ρομαντικό αλλά κάποτε είχαμε το ιδανικό της ανεξάρτητης Τουρκίας. Όταν ο Ερντογάν μιλά για “εθνικό και εγχώριο” αυτό δεν κάνει ;
Καθόλου δεν το κάνει. Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 το θέμα ήταν πατριωτικό, ενώ τώρα είναι αγάπη για την εξουσία. Ως εξής : Θυμήσου πως οι τότε αριστεροί έλεγαν “Ούτε Αμερική, ούτε Ρωσία, αλλά μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία”. Τώρα ο Ερντογάν επειδή η Δύση του λέει “Επέστρεψε στην δημοκρατία”, αυτός θυμώνει και παίρνει στάση ενάντια σε αυτήν. Διότι το ¨Κουαρτέτο της Σαγκάης¨ δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία. Δείτε τα μέλη της και αξιολογείτε την κατάσταση. Από την άλλη ο Ερντογάν μιλώντας για “εθνικό και εγχώριο”, πατά το κουμπί του Πανοθωμανισμού εντός των καταπιεσμένων μαζών.Εκεί οφείλονται και οι λαϊκίστικες δηλώσεις που μπορεί να φαίνονται χαριτωμένες στον κόσμο. Στην πραγματικότητα τα θεμέλια αυτής της φιλοσοφίας είχαν μπει επί Νταβούτογλου, αλλά εκείνος μιλούσε “μαλακή ισχύς”. Δηλαδή πολιτισμός, σχολεία, διαφορετική συμπεριφορά στις αραβικές χώρες από ότι γινόταν παλιά κ.α. Ενώ ο Ερντογάν μπήκε σε πόλεμο ανοιχτά. Αυτή την στιγμή στην Συρία πολεμάμε !
Τι επιδιώκουμε εκεί ;
Πρώτον να συντρίψουμε τους Κούρδους. Δεύτερον να βοηθήσουμε τους ισλαμιστές. Τρίτον να ανατρέψουμε τον Άσαντ. Δηλαδή επιτιθέμεθα σε μια γείτονα χώρα και θέλουμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της. Αυτό το τρίτο είναι πολύ θλιβερό και αυτό δεν το λέω εγώ, είναι γνωστό πως το είπε ο ίδιος ο Ερντογάν. Δήλωσε πως “Μόνο για αυτό είμαστε εκεί”. Βέβαια δεν είναι μόνο για αυτό εκεί, αλλά αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος. Εδώ εισερχόμεθα στο θέμα του Ερντογαν ως ατόμου που παίρνει αποφάσεις.
militaire