1.12.16

Ο Ερντογάν “πληγωμένο θηρίο” γίνεται επικίνδυνος, μιλά με γρίφους και ξεχνά τον Ναπολέοντα


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο συνεργάτης της εφημερίδας Aydinlik, Sabahattin Onkibar , σε άρθρο του με τίτλο “Ιδού αυτά που δεν μπορεί να πει ο Πρόεδρος”, αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τη φράση του Ερντογάν “δεν μπορώ να ανακαλύψω αυτή τη στιγμή αυτά που γνωρίζω”.

Μια πραγματικά σιβυλλική δήλωση, την οποία ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει.  Ο κ. Onkibar ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος έχει στα χέρια του αποδείξεις για την εμπλοκή της   CIA  και της Mossad  στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.  Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποκαλύψει τα στοιχεία που γνωρίζει για να μην προκαλέσει και άλλη κρίση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η  Τουρκία θυμίζει τραμπάλα. Δεν ξέρει με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει.  Βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.
Ο Ερντογάν παρουσιάζει ως επίτευγμα την απομάκρυνση  της χώρας από τις ΗΠΑ , την Ε.Ε και την προσέγγιση της στην Οργάνωση των Πέντε της Σαγκάη. Θέλει δηλαδή να βγει από την κηδεμονία της Δύσης και να υπαχθεί στην κηδεμονία της Ρωσίας και  της Κίνας!
Ασφαλώς η κοινωνική δομή και το DNA του λαού ταιριάζει περισσότερο με τον ασιατικό κόσμο,  αφού προέρχονται από εκεί. Πώς ,όμως, θα γίνει αυτό όταν ακόμα και ο πιο απλός εξοπλισμός της προέρχεται από το ΝΑΤΟ; Και όταν όλοι οι κωδικοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών των Ενόπλων Δυνάμεων της βρίσκονται στο αμερικανικό Πεντάγωνο;
Η Ρωσία ασφαλώς θέλει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για να προκαλέσει ένταση στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Για αυτό , άλλωστε η οργάνωση των πέντε της Σαγκάη ανέθεσε την προεδρία του σημαντικότερου από τους επτά τομείς δράσης της, τον ενεργειακό ,στην Τουρκία. Για πρώτη φορά μια χώρα μη μέλος αναλαμβάνει την προεδρία ενός τομέα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:  Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ  δεν μπορεί να γίνει μέλος των Πέντε της Σαγκάη.  Θα συνεχίσει, να βηματίζει μαζί με αυτούς για να ανεξαρτητοποιηθεί  από τον άξονα της Δύσης.
Σοφά τα λόγια του Ναπολέοντα : “Το πεπρωμένο μιας χώρας είναι η γεωγραφία της”.
Η Τουρκία, μια χώρα που δεν έχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, επαρκείς ποσότητες λιγνίτη θα προεδρεύσει  στον τομέα ενέργειας των Πέντε της Σαγκάη το 2017…
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τον βάλτο της Συρίας στον οποίο έχει βουτήξει βαθιά η Άγκυρα , αντιλαμβάνεται την σύγχυση, την ταραχή και τον φόβο του Ερντογάν.  Φωνάζει και απειλεί για να στρέψει αλλού την προσοχή των πολιτών που βιώνουν ήδη τα πρώτα πλήγματα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Βέβαια,  πρώην στενοί συνεργάτες του από το ίδιο κόμμα συσπειρώνονται κι ετοιμάζουν δικό τους κόμμα υπό την ηγεσία του Γκιουλ. Αυτός είναι ίσως και ο εφιάλτης του.
Το θεριό, όμως,  όταν είναι πληγωμένο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο.