Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην τουρκική Βουλή. Στην συνταγματική ιστορία της Τουρκίας υπάρχουν πάντα ελλείμματα δημοκρατίας σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα. Όμως αυτό που πάει να γίνει τώρα ξεπερνά όλα τα προηγούμενα.
Η κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο 21 άρθρων που πρέπει να αναθεωρηθούν. Βάσει αυτών καταργούνται 22 άρθρα του ισχύοντος Συντάγματος, τροποποιούνται 11 και προβλέπονται μικρές ή μεγάλες αλλαγές σε άλλα 37 .
Στο προεδρικό σύστημα , όπως το γνωρίζουμε , υπάρχει σαφέστατη διάκριση εξουσιών. Στο –α λα τούρκα- προεδρικό σύστημα που επιβάλει ο Ερντογάν καταργείται η βασική αυτή αρχή του Δικαίου.
Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να είναι μέλος του κόμματος από το οποίο προέρχεται, θα νομοθετεί με προεδρικά διατάγματα, η Βουλή δεν θα ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταργείται η ψήφος εμπιστοσύνης και η πρόταση μομφής.
Όταν ο Πρόεδρος θα απουσιάζει , δεν θα τον αντικαθιστά ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά πρόσωπο που θα ορίζει ο “απόλυτος άρχων”.
Οι βουλευτικές εκλογές υποχρεωτικά θα ασκούνται ταυτόχρονα με τις προεδρικές .
Φυσικά ο Πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται για τρεις θητείες και όχι για δυο, όπως ισχύει σήμερα.
Ο αρχηγός του κράτους θα διορίζει τους ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς.
Βασικό συμπέρασμα από μια πρόχειρη ανάγνωση των προτάσεων είναι: Η λαϊκή κυριαρχία που αφαίρεσε ο Ατατούρκ από τον σουλτάνο και την παραχώρησε στον λαό, επιστρέφει πάλι στον σουλτάνο που θα είναι ο ένας και μοναδικός ηγέτης με απόλυτη δύναμη και εξουσία.
militaire