“Καμία μείωση τις αποδοχές των στρατιωτικών”, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στο kranosgr.blogspot.gr .
Ο ΑΝΥΕΘΑ επιμένει επίσης να τονίζει ότι επειδή λεφτά δεν υπάρχουν η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προσπαθεί να εξισορροπήσει τη κατάσταση με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το στεγαστικό,τον εξορθολογισμό των μεταθέσεων και ότι μπορεί να δοθεί χωρίς κόστος.
Υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ. Όσο περνά ο καιρός το θέμα εκτός από την οικονομική ουσία του αποκτά και μια διάσταση “θέματος τιμής” για τους στρατιωτικούς.
Ο κ.Βίτσας απάντησε σε σχετικό ερώτημα,λέγοντας ότι “οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές και βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής τους”. Τι σημαίνει αυτό; Θα τολμήσουμε μια εκτίμηση. Η κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ από τις αρχές του 2018. Αν θα πετύχει το στόχο ,είναι άλλο ζήτημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Επίσης το σχέδιο προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει πρόωρες εκλογές το 2017.
Όχι στην στράτευση στα 18.
Σε αντίθεση με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο που εμφανίζεται μάλλον θετικός στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας δείχνει να μην την πιστεύει. Τι είπε:
Δεν έχει νόημα μια συζήτηση περί γενικής στράτευσης στα 18, γιατί δεν θα υπήρχε κανένα όφελος από μια τέτοια εξέλιξη. Το πολύ-πολύ να αύξανε τον αριθμό των στρατεύσιμων κατά λίγες χιλιάδες για ένα χρόνο και μετά όλα θα ήταν ίδια μαζί με τα προβλήματα παλιά και νέα. Οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολλαπλάσιες τόσο εντός στρατεύματος όσο και εκτός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχαναν χιλιάδες ειδικευμένους νέους, αλλά και θα αντιμετώπιζαν πολλαπλάσια προβλήματα ωριμότητας των στρατευσίμων. Πολύ σοβαρά θα ήταν και τα προβλήματα εκτός στρατεύματος, προβλήματα στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενικότερα σε όσους νέους θέλουν να προσπαθήσουν και να δοκιμάσουν κάποια πράγματα σε επίπεδο απόκτησης εφοδίων για τη ζωή τους σε συνέχεια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα υπάρχει μια φιλοσοφία στο χρόνο στράτευσης συνδεδεμένη με την όλη κοινωνική ζωή που δεν θεωρώ ότι πρέπει ν’ αλλάξει. Το ίδιο και με τη στράτευση γυναικών. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια πράγματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνεχής εκπαίδευση. Έχουμε ανθρώπους από τους καλύτερους που πρώτευσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Στρατιωτικές Ακαδημίες και Σχολές παρουσιάζουν την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής. Εδώ να επικεντρωθούμε”.
militaire