ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ACROPOL στις Σέρρες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Αλέξανδρου Ομηριάδη (χοροδιδάσκαλος-ερευνητής) με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν την επιτόπια έρευνα». Ακολούθησε η εισήγηση του κ.Στέργιου Βάκουλη (χοροδιδάσκαλος-ερευνητής) με θέμα «Μουσικά όργανα, μουσικοί και ζυγιές στα Δαρνακοχώρια Σερρών».
Το Συμπόσιο έκλεισε με την εισήγηση του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ.Γεωργίου Τάτσιου, ο οποίος παρουσίασε την Ομοσπονδία των Μακεδόνων, το έργο και τα μελλοντικά της σχέδια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τεκμηριωμένη αναφορά σε προσπάθειες αλλοίωσης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης. Οι Σερραίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εισαγωγική ομιλία του καταξιωμένου χοροδιδασκάλου κ.Δημητρίου Ιωάννου από την Αριδαία, σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΑΚΡΙΤΕΣ Αλμωπίας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για προστασία της γνήσιας μουσικής παράδοσης της περιοχής από ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ στοιχεία και την περίπτωση εκμετάλλευσης του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος από ξένα κέντρα. Παρουσιάσθηκαν προπαγανδιστικά συγγράμματα που αποστέλλονται ταχυδρομικά σε πολιτιστικούς συλλόγους των γηγενών Μακεδόνων με σκοπό να τους επηρεάσουν και να τους πείσουν για ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».
Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποιήθηκε για την πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε για τα ντόπια χωριά των Σερρών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε η περίπτωση συγκεκριμένης έκδοσης (Μάϊος 2016) που προέκυψε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία: Καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας» με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2001-1005). Η εγκυρότητα της καταγραφής επισκιάστηκε από τις αυθαίρετες και υποκειμενικές ερμηνείες που εκφράζει μια συνεργάτιδα της ομάδας χορού του επιδοτούμενου προγράμματος. Αδιαφορώντας για τις απόψεις των ντόπιων της Δράμας και των Σερρών υποστηρίζει απροκάλυπτα ότι έχουν «σλαβική συνείδηση» κι ότι καταπιέστηκαν σφόδρα από το Ελληνικό κράτος. Η αντιδράσεις των ντόπιων του Χαρωπού και του Βαμβακοφύτου Σερρών τους οποίους προσβάλει άμεσα είναι μεγάλες. Η φιλοξενία που παρείχαν οι ντόπιοι στην ερευνητική ομάδα ανταποδόθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τη συγγραφέα, η οποία διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστήμια. Σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση για προσβολή του περιεχομένου της συγκεκριμένης έκδοσης.
Αφού τελείωσαν οι εισηγήσεις ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ.Γεώργιος Τάτσιος έδωσε το λόγο στους παρευρισκομένους για να συζητηθούν τα θέματα που παρουσιάσθηκαν και να γίνει ανοικτή συζήτηση. Η άδολη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να φέρει όλους του γηγενείς Μακεδόνες των Σερρών σε μια αίθουσα και να ξεκινήσει γόνιμος διάλογος για κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της Παράδοσης (τραγούδι σε γλωσσικά ιδιώματα, χοροί, μουσικές) φαίνεται να ενόχλησε κάποιους, που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να διχάσουν το λαό της Μακεδονίας, σκορπίζοντας δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ των γηγενών Μακεδόνων. Απεσταλμένος αυτών (προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία) προσπάθησε να πράξει το ίδιο και να διαλύσει την εκδήλωση λέγοντας ότι η εισήγηση του προέδρου της ΠΟΠΣΜ επιχειρεί να συγκαλύψει την «σλαβική καταγωγή» των ντόπιων. Άμεση, συνολική και οργισμένη ήταν η αντίδραση του ακροατηρίου (επι των πλείστον γηγενείς Μακεδόνες του Ν.Σερρών) που έδωσε τη δική του απάντηση στην απροκάλυπτη ενέργεια καπελώματος του Συμποσίου, αλλά και όλων εκείνων που υπονομεύουν την ενότητα που επιχειρεί να πετύχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει την εθνική συνείδησή τους, χωρίς να τους ρωτήσει, και να τους προσάπτει δήθεν «σλαβική καταγωγή», όπως συμβαίνει και με την περίπτωση του συγγράμματος που παρερμηνεύει τις καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν από το Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων του Ν.Σερρών πήραν μια γεύση από την προπαγάνδα που λυμαίνεται εδώ και χρόνια το χώρο της Μακεδονίας και έσπευσαν να συγχαρούν την ΠΟΠΣΜ για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ο διάλογος για τέτοια ζητήματα. Κι επειδή οι Έλληνες ενώνονται στα δύσκολα, αρκετοί από τους Συλλόγους που δεν ήταν μέλη της ΠΟΠΣΜ εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον να εγγραφούν στο άμεσο μέλλον, ώστε να δυναμώσει κι άλλο η φωνή των Μακεδόνων Ελλήνων.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Σερρών κ.Μωυσιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Σπυρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Ανατολικής Μακεδονίας της ΠΟΠΣΜ κ.Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από Αμμουδιά, Ηράκλεια, Χριστός, Βαμβακόφυτο, Πετρίτσι, Πεθελινό, Μελενικίτσι, Σάρισα, Μητρούσι, Δημητρίτσι, Λαγκάδι, Χαρωπό, Άνω Καμήλα, Κάτω Καμήλα, Ορεινή, Ξηρότοπος, Παλαιόκαστρο, Χρυσό, Άγιο Πνεύμα, Νέο Σούλι. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων από το Ν.Δράμας (Προσοτσάνη, Καλή Βρύση, Βώλακας).
Την εκδήλωση κάλυψε η εφημερίδα «ΠΡΟ
ΟΔΟΣ» και (τηλεοπτικά) τα τοπικά κανάλια ΕΠΙΛΟΓΕΣ, STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και ART
.