2.12.16

Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και το λένε… προϋπολογισμό!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Νέα δεινά προοιωνίζεται ο προϋπολογισμός του 2017, η συζήτηση και η ψήφιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας.
Ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει νέους φόρους, άμεσους και έμμεσους, ύψους 3,1 δις και νέα μέτρα ύψους 2,6 δις.
Μιλάμε για 5,7 δις ευρώ που θα βγουν από την τσέπη των αγρίων φορολογουμένων Ελλήνων, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει ήδη μειωθεί κατά 5,5 δις ευρώ.
Είναι δυνατόν αυτός ο προϋπολογισμός να εκτελεστεί;
Προφανώς όχι! Διότι, εξαιτίας του μειωμένου εισοδήματος θα μειωθεί και η κατανάλωση, άρα και η απόδοση των έμμεσων φόρων.

Και επειδή, με δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αυξάνουν κατά 1,1 δις ευρώ τον μήνα (έχοντας φθάσει τα 91,5 δις ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου), οι νέοι φόροι θα ενισχύσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Με λίγα λόγια, όσους λαγούς κι’ αν βγάλουν οι…μάγοι Χουντίνι από το καπέλο τους, όσα πλεονάσματα και αν εμφανίσουν (που προκύπτουν από τη στάση πληρωμών του Δημοσίου), όση «ανάπτυξη» και αν προβλέψουν, η χώρα το 2017 δεν θα βρεθεί στο 2014, αλλά σε παλαιότερες χρονιές.
Το δε χρέος προβλέπεται να φθάσει τα 319,2 δις ευρώ το 2017. Ακόμη, όμως, και αν μειωνόταν, με την χώρα βυθισμένη στην ύφεση και σε συνθήκες περιορισμού κεφαλαίων, το αποτέλεσμα για τη ζωή των ανθρώπων θα είναι το ίδιο και χειρότερο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί πώς από την ύφεση του 2015 και 2016 θα βρεθεί η χώρα σε ανάπτυξη της τάξης του 2,7% που προβλέπει για το 2017 ο προϋπολογισμός.
Πολύ περισσότερο που, στα τέλη του 2016, το ΑΕΟ θα βρίσκεται στα 174,9 δις ευρώ, δηλαδή κατά 21 δις ευρώ κάτω από τις προβλέψεις του φθινοπώρου του 2014.
Και πολύ περισσότερο που έχουν ήδη ληφθεί μέτρα 9 δις ευρώ!
Όσο για τα φληναφήματα περί διάθεσης 760 εκ. ευρώ για το περίφημο «εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως βαφτίστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησαν το 2015, αν και αποτελούσε υποχρέωση από το μνημόνιο, ειλικρινά προκαλούν οργή.
Πέρασαν δύο χρόνια με δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δήθεν παράλληλο πρόγραμμα, ενώ πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί!
Ακόμη μεγαλύτερη οργή προκαλούν οι θριαμβικές ανακοινώσεις περί «αντισταθμιστικών μέτρων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Μόνο που η κατάργηση του ΕΚΑΣ σημαίνει αφαίρεση από τους δικαιούχους του ποσού των 940 εκ. ευρώ, ενώ τα «αντισταθμιστικά» περιορίζονται σε 25 εκ το 2016 και 17 εκ. το 2017.
Και υπάρχει και κάτι ακόμη εξοργιστικότερο: Τα 100 εκ ευρώ που θα διατεθούν σε όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους!
Συγγνώμη, αλλά πάλι πήγαμε στον γάμο της Κανά; Τι θα πρωτομοιράσει η κυβέρνηση από αυτά τα 100 εκ. όταν τα «κόκκινα δάνεια» προσδιορίζονται σε ποσό άνω των 100 δις ευρώ;
Απ’ ό,τι φαίνεται, το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και το λένε προϋπολογισμό!