Δέκα μέρες πριν από τις διαπραγματεύσεις και την διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν, «στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον του Κυπριακού». Επίσης, τα κόμματα της τουρκοκυπριακής δεξιάς αποφάσισαν να συνοδεύσουν τον Μ. Ακιντζί στην Γενεύη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ,πολιτικοί παρατηρητές στα κατεχόμενα, εκτιμούν ότι η απόφαση δεν είναι άσχετη με την συνάντηση του «υπουργού» εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας στο εδαφικό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το περιουσιακό και θέματα που περιμένουν λύση, όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, πρόσθεσε, «θα προκύψει ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να το γεμίσουμε καλά». Χωρίς αμφιβολία, ανέφερε, θα χρειαστεί κατά το πρώτο μισό του 2017, να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την ετοιμασία των συνταγμάτων και των ομοσπονδιακών νόμων που θα εφαρμοστούν. Αυτό δεν είναι εύκολο, είπε και πρόσθεσε: «τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα».
Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να πείθουν, όσους γνωρίζουν καλά το Κυπριακό. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπερασπιστής της Λευκωσίας το 1974 , ο Στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος σε μήνυμά του, κάνει λόγο για πολύ κρίσιμες στιγμές και επισημαίνει ότι η παραμικρή υποχώρηση από τις θέσεις μας θα οδηγήσει σε απώλεια της Κύπρου. Κάτι παραπάνω γνωρίζει.
Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολλές και τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και συζητήσεις για να ακουστεί όσο το δυνατόν πιο δυνατά το κύμα αντιδράσεων που υπάρχει για την επιχειρούμενη “λύση”.
Η επιτροπή των 10 για την Κύπρο
Ημερίδα για τις Τρέχουσες Εξελίξεις στο Κυπριακό από την Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, σε Συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κύπρο Σ.Ε.Υ.Α.ΕΚ / ΣΑΚ, στις 9 Ιανουαρίου, στο Πολεμικό Μουσείο.
Η Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, που αποτελείται από διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, με μακρά πείρα και βαθειά γνώση του Κυπριακού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κύπρο Σ.Ε.Υ.Α.ΕΚ / ΣΑΚ, οργανώνει, στις 9 Ιανουαρίου, στο Πολεμικό Μουσείο, Ημερίδα για το Κυπριακό για τη συζήτηση των ιδιαίτερα ανησυχητικών εξελίξεων στο εθνικό θέμα, με αποκορύφωμα την προβλεπόμενη Διάσκεψη στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.
Οι εργασίες της Ημερίδος θα διεξαχθούν σε δύο συνεδριάσεις: 10.00 – 14.30 και 16.30 – 19.30.
Συγκεκριμένα, θα κατατεθούν εισηγήσεις από τους:
α. Χρήστο Ζαχαράκι, πρώην Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο.
β. Θέμο Στοφορόπουλο, πρώην Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο
γ. Γιώργο Κασιμάτη, συνταγματολόγο, Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών
δ. Βασίλη Φίλια, πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας
ε. Ιωάννη Μάζη, Διευθυντή του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
στ. Περικλή Νεάρχου, Πρέσβυ ε.τ.
ζ. Παναγιώτη Ήφαιστο, Καθηγητή Στρατηγικών Σπουδών,,
η. Δημήτρη Αλευρομάγειρο, Αντιστράτηγο ε.α., πρώην Γενικό Επιθεωρητή του Ελληνικού Στρατού και Υπερασπιστή της Λευκωσίας το 1974
θ. Λουκά Αξελό, συγγραφέα και εκδότη,
ι. Κων/ίνο Γρίβα, Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων,
ια. Φοίβο Κλόκκαρη, Αντιστράτηγο ε.α. της Εθνικής Κυπριακής Φρουράς.
Η παρακολούθηση των εργασιών της Ημερίδος είναι ελεύθερη. Στο τέλος της πρωϊνής, όπως επίσης της απογευματινής συνεδριάσεως, θα διεξαχθεί συζήτηση
militaire