25.11.16

Από το κακό στο χειρότερο ο τομέας της μεταποίησης

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν γνωρίζω ποια είναι η γνώμη των κυβερνώντων επί του θέματος, αλλά στη χώρα μας ο τομέας της μεταποίησης πάει από το κακό στο χειρότερο.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίου της Markit, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας επέστρεψε σε συνθήκες συρρίκνωσης, με τη συνολική μείωση να έρχεται ως αποτέλεσμα της υποχώρησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) – ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, την ώρα που τον Αύγουστο βρισκόμασταν στις 50,4 μονάδες.

Πρόκειται για πρωτοφανή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε για έκτη φορά μέσα στο 2016.
Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας.
Συνέβη δηλαδή αυτό ακριβώς που είχαμε προβλέψει: Ότι αν ακολουθούνταν οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές που εξαγγέλλονταν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα είχαμε πρόβλημα στις πρώτες ύλες και στη ρευστότητα.
Οπότε, και στον τομέα αυτό μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας, καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Παράλληλα, η μέση επιβάρυνση κόστους συνέχισε να αυξάνεται, γεγονός το οποίο συνέβη για έκτη φορά σε ισάριθμους μήνες.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, καθώς καταγράφηκε μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.
Παρά την περαιτέρω σημαντική υποχώρηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν το προσωπικό τους.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® –PMI®) υποχώρησε από τις 49.2 μονάδες του Σεπτεμβρίου στις 48.6 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας χαμηλό πέντε μηνών. 
Όλα αυτά, την ώρα που η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έδωσαν περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης. 
Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης PMI της Markit για τη μεταποίηση εκτοξεύτηκε στην ευρωζώνη στα υψηλά 33 μηνών του 53,5 τον Οκτώβριο, από 52,6 το Σεπτέμβριο και έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 53,3.
Ο υποδείκτης για την παραγωγή ενισχύθηκε σε 54,6 από 53,8, δηλαδή στα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2014.
Οι νέες παραγγελίες εμφάνισαν τον γρηγορότερο ρυθμό τους εδώ και 2,5 χρόνια, παρότι οι τιμές αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού βρέθηκε σε υψηλά 16 μηνών, στο 50,8 από 49,9 το Σεπτέμβριο, ενώ πέρασε το όριο του 50 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Όλα αυτά στην υπόλοιπη ευρωζώνη…